Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Zwangerschapsupdate #1 t/m week 10


20 mei 2016


zwangerschapsupdate mama to the max
A

Afgelopen week was ik alweer 11 weken zwanger. Aan de ene kant zijn de weken voorbij gevlogen, maar aan de andere kant had ik ook best wel wat zwangerschapssymptomen die me aardig beperkten in mijn dagelijkse ritme. Ik wist met iets meer dan vier weken dat ik zwanger was. Mijn ongesteldheid bleef uit en drie dagen naar mijn NOD besloot ik een test te doen. We weten het dus al iets minder dan twee maanden die positieve uitslag van de zwangerschapstest en na de eerste echo vorige week ben ik echt helemaal ervan overtuigd dat dit een goede zwangerschap is. Ik heb het voornemen om jullie vaker een zwangerschapsupdate te geven. Er moet natuurlijk wel iets te melden zijn, dus ik zal het niet wekelijks gaan doen. Hoe vaak het wel gaat worden zal ik even moeten uitzoeken. Ik hoop dat jullie het in ieder geval leuk gaan vinden om mijn zwangerschapsupdates te lezen. Ik ga mijn best doen om ze zo uitgebreid mogelijk op te schrijven.

kinderwens zwanger nummer 2 zwangerschap peuter zwangerschapsupdate zwangerschapsdagboek buikfoto MAMA to the max

Het idee om gelijk met de zwangerschapsupdates ook een foto van mijn groeiende buikje te plaatsen, haalde ik van Pinterest. Ik heb Esther Hameleers gevraagd om mijn buikje een aantal keer deze zwangerschap vast te leggen. Dat vond ze een super leuk idee en inmiddels ben ik al één keer bij haar geweest. Dat was met 8 weken zwangerschap. Ik verheug me erop om na 9 maanden een heel overzicht te hebben van mijn groeiende buik.

 

Zwangerschapsupdate, hoe ik me voel

Allereerst; ik ben nog steeds in de wolken dat het ons een tweede keer gegund is! Het is zo bijzonder om te zien hoe mijn lichaam (nu al veel sneller dan de eerste keer) verandert. Ik ben nu in de 12e week en voornamelijk moe-moe en nog eens moe. De misselijkheid is een stuk minder, maar wat betreft de moeheid lijkt het wel alsof ik het liefste de klok rond wil slapen. Ik ga in de avond al vroeg naar bed. Meestal zelfs al als ik Maxime rond half 8 in bed heb gestopt, spring ik onder de douche en zoek daarna met een kopje thee mijn bedje op. Ik val dan zo rond 9 uur/half 10 in slaap en ik word pas wakker als Maxime wakker wordt, wat zo tegen half 8 ’s ochtends is. Normaal heb ik helemaal niet zoveel slaap nodig, maar nu kom ik er ’s ochtends met pijn en moeite uit. Ik weet zeker dat ik er niet uitkwam als Maxime er niet was, haha. Verder gaat het eigenlijk wel hartstikke prima. Ik maakte me in week 6, 7 en 8 enorm druk om MAMA to the max. Ik was zo moe dat ik geen blog online gezet kreeg. Ik werd er een beetje neerslachtig van, maar gelukkig stelde JP me gerust en verzekerde hij me dat het helemaal niet erg was en ik me moest concentreren op de leuke blogs (zoals deze) die ik kon gaan schrijven als we ‘uit de kast’ waren, haha. Ik legde me er snel bij neer en nam iedere dag zoals ie kwam; rustig aan doen en me niet druk proberen te maken.

 

En verder:
 • hongerrrrrr! Ik lijk wel een vreetmachine. Ik heb echt van die aanvallen dat ik kan blijven eten. Ik probeer er wel op letten en denk erover om naar een diëtiste te gaan die me kan helpen bij een gezonde voeding.
 • ik kocht alweer een nieuw potje foliumzuur. Dat slik ik al vanaf november 2015. Toen we besloten om het te gaan proberen ben ik begonnen met het slikken van dit pilletje. Ik kom er in een andere blog nog op terug waarom je foliumzuur moet slikken in de eerste fase.
 • ik heb enorm last van obstipatie. Ik heb al een buik alsof ik 15 weken zwanger ben, vooral in de avond. Normaal heb ik echt geen last hiervan, maar sinds de zesde week is het opstopping to the max. Ik eet peren (tip van mijn schoonmoeder: peren laxeren, haha) pruimen, maar het helpt allemaal niet echt.
 • ik maakte een afspraak bij de gynaecoloog en niet bij de verloskundige. Ik vertel in een vlog volgende week waarom.
 • hebben we onze naaste familie en goede vrienden natuurlijk al veel eerder ingelicht. Dat was zoooo leuk! Hoe we dat deden vertel ik later ook nog een keertje.
 • vertelden we het Maxime, wat achteraf niet een hele slimme zet was, haha. Overal waar ze kwam:”mama, heeft baby in de buik”. En dan wijst ze naar mijn borsten;)
 • vierde ik mijn verjaardag alcoholvrij en op de bank zo missellijk als wat.
 • ruikt de krant ineens super vies in de ochtend en zo ook de brokken van onze hond.

 

De eerste echo

We hebben vorige week dinsdag de eerste echo gehad. Ik had niet verwacht dat ik dit weer net zo spannend en speciaal zou vinden als de eerste keer. Mensen hebben me al een paar keer gevraagd of ik deze zwangerschap nu minder speciaal vind, omdat ik alles al een keertje mee heb gemaakt. Ik antwoord daar echt volmondig NEE op. Ik vind het allemaal weer even bijzonder als de eerste keer. Ik maak me evenveel zorgen om de gezondheid van ons kleintje en bid dat alles goed zal gaan.

eerste echo zwanger zwangerschapsdagboek zwangerschapsupdate zwangerschap MAMA to the max

Volgende week hebben we de eerste termijnecho en hebben wij ervoor gekozen ook de  combinatietest uit te laten voeren. Er wordt dan een nekplooimeting gedaan en een bloedonderzoek. Hierdoor komen we te weten wat het risico is op een chromosoomafwijking. De meest voorkomende chromosoomafwijking is het Downsyndroom. We hebben deze test ook gedaan bij Maxime en ik weet dat ik daarna toch heel blij was om te horen dat er geen verhoogde kans was op chromosoomafwijkingen. Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar ik ben zo iemand die denkt: hoe meer testen, hoe zekerder je bent. Maar dat is natuurlijk voor iedereen heel verschillend!

 

Ons kleintje nu

Ik heb me ingeschreven voor de zwangerschapskalender van 24baby.nl Ik krijg wekelijks een mailtje met alle ins en outs van mijn zwangerschap van die week. Ik krijg te horen waar ikzelf mee te maken krijg en nog leuker, ik lees hoe ons kleintje er uitziet en hoe hij groeit. Ik las afgelopen week dat ik het nog niet voelen, maar vanaf deze week wordt ons kleintje wel bewegelijk….hoe leukkkk!

24baby zwanger zwangerschap groei MAMA to the max

bron: 24baby

De ontwikkelingen van ons kleintje gaan nog steeds in sneltreinvaart. Vitale organen zoals de darmen, hersenen en lever zitten op hun plaats en beginnen met functioneren. Botten en kraakbeen worden aangemaakt. De armen beginnen echt vorm te krijgen nu ze ellebogen hebben en kunnen buigen. Bij de benen wordt een begin gemaakt met de knieën en enkels.

De baby’s tanden zullen pas zes maanden na de geboorte doorkomen, maar de melktanden worden nu al gevormd onder het tandvlees. Maag en nieren ontwikkelen zich snel en beginnen zelfs al met het produceren van spijsverteringssappen en urine. Wordt de kleine een jongen, dan gaan zijn testikels testosteron aanmaken.

De handjes en voetjes hebben nu losse vingers en tenen waarop binnenkort zelfs nagels beginnen te groeien. De zwemvliezen zijn nu dus echt verleden tijd. Dit betekent niet dat de baby niet meer ‘zwemt’ in het vruchtwater. Hij zal juist steeds meer gaan bewegen. In deze week begint hij echt met schoppen en stretchen. Helaas is hij nog zo klein dat ik deze gymnastiekoefeningen nog niet kan voelen.

 

Al met al hoop ik dat het hoogtepunt van deze zwangerschapskwaaltjes bijna bereikt is en ik iets meer kan gaan genieten van ons groeiende wondertje. Ik merk wel al dat de misselijkheid en moeheid afnemen dus even door blijven duimen dat het nog meer zal afnemen. Tot de volgende zwangerschapsupdate!

 

Ps, wie is er ook zwanger???? Zo leuk om te lezen hoe jullie je voelen.

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

13 Reacties op “
Zwangerschapsupdate #1 t/m week 10

 1. Van harte met jullie tweede zwangerschap 🙂 Heerlijk om elke keer je blog te lezen en vlog te bekijken. Zelf alweer 37 weken zwanger van de tweede, dus het zit er bijna op. Maar herken de kwaaltjes 🙂
  Veel liefs!!

 2. Dinsdag zet ik weer een nieuwe ‘babyboom’ blog online dan kun je alle mede zwangeren zien… Jou noem ik uiteraard ook 🙂

 3. Hoi Marjon,

  Wat leuk om je blog te lezen. Ik ben nu 12+2 weken zwanger van mijn eerste kind. We zijn dus in dezelfde periode uitgerekend. Helaas neemt bij mij de misselijkheid nog niet af. Vandaag de hele dag overgegeven, maar als ik dan naar de bewegende beelden van de echo kijk, dan word ik weer helemaal warm van binnen en vergeet ik de misselijkheid weer even!

  Geniet lekker van je zwangerschap!

 4. Gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik ben een weekje verder, ben nu 13 week en 3 dagen. Ik heb inmiddels al 3 echo’s gehad. De eerste met ruim 6 weken, 2e met 9 weken en vorige week de 3e. Geweldig om te zien dat het kindje zo snel groeit! Vorige week ook voor het eerst het hartje horen kloppen, zo mooi!
  Wat betreft de vermoeidheid en honger, heel herkenbaar! Ik heb ook de hele dag door honger en eet daarom ook 6 keer ipv 3 keer, anders ben ik continu misselijk . Niet 6 keer heel veel hoor, 3 keer normaal en 3 keer een beetje. Meestal eet ik tussendoor volkorencrackers of fruit. En de obstipatie, ook heel herkenbaar. Op aanraden van mijn moeder eet ik nu ’s ochtends gelijk na het opstaan een kiwi, werkt perfect! Fijne zwangerschap!

 5. Via via op jou blogs terecht gekomen! Super leuk om te lezen; zelf nu 8 weekjes zwanger van onze eerste kindje.. al twee echo’s gehad met een kloppend hartje zien ontzettend bijzonder!
  Ik voel me verder ook erg moe, zoals jij al beschrijft misselijk als mijn maag leeg is! Verder mag ik niet klagen! Ik ga je blog zeker volgen de komende maanden zelf begin januari uitgerekend?

 6. Proficiat met je zwangerschap! Leuk om je blog te lezen want je bent wat verder als dat ik ben! Mijn klachten nemen nu af (onzeker wel) maar dat blijf je wel vaker! A.s. Maandag de 10weken echo! Liefs

 7. Gefeliciteerd! Ik ben ook zwanger, morgen 12 weken. Ik heb gelukkig geen last gehad van kwaaltjes!

  Fijne zwangerschap! xx

 8. Wat echt top werkt tegen misselijkheid zijn gemberpilletjes, die kun je bij de apotheek bestellen. Ik was bij beide zwangerschappen enorm misselijk en deze pilletjes namen dit heel snel weg. Zo fijn en het is natuurlijk?

 9. Als eerste hartelijke gefeliciteerd met je zwangerschap!
  Ik volg je blogs sinds de geboorte van mijn dochter in 2014. En hoe leuk te lezen dat je nu zwanger bent en ik zelf ook! Uitgerekend 10 december. Ik verheug me op al je blogs de komende maanden, wat een feest der herkenning. Zelf gelukkig niet zo moe maar wel erg misselijk. Het is het allemaal waard voor zo’n klein hummeltje!

 10. Zo leuk om je update te lezen! Fijn om te horen dat alles goed gaat. Dat van de vermoeidheid en obstipatie herken ik zeker. Ik kon het eerst niet plaatsen, op de eerste echo bleek ik al 12 weken in verwachting te zijn. Mij werd geadviseerd om meer vezels te eten en om in beweging te blijven. Grappig, dat van die peren wist ik niet!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!