Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

“Zwangerschaps discriminatie is logisch” [Hoe dan?]


2 november 2017


<

Discrimineren is natuurlijk hartstikke verboden, maar toch gebeurt het nog steeds. Het College voor de Rechten van de Mens is onlangs met een rapportage gekomen over zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Wat blijkt: vrouwen met een flexibel arbeidscontract lopen een groot risico om gediscrimineerd te worden vanwege een zwangerschap of het moederschap.

“Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan.”

Meer risico’s

Van 22 mei tot en met 5 juli 2017 ontving het College maar liefst 855 meldingen van zwangerschapsdiscriminatie. Zo wordt in vrijwel alle gevallen het contract niet verlengd of enkel tot het verlof. Ook krijgen vrouwen geen vast contract, terwijl dit eerder wel is aangegeven. In sommige gevallen wordt het contract zelfs vroegtijdig ontbonden.

Werkgevers geven daarintegen een andere reden op: er is geen werk meer, reorganisatie binnen het bedrijf of de persoon in kwestie deed het werk niet goed.

Zwangerschaps discriminatie, logisch toch?

“Werkgevers hebben gelijk, ze kosten veel geld”. Het salaris wordt namelijk tijdens het verlof gewoon doorbetaald, de werkgever krijgt hier overigens wel een vergoeding voor via het UWV. Ook moet er voor 16 weken vervanging worden geregeld, hartstikke duur dus. En wat gebeurt er als de werknemer ziek wordt en dit niet te maken heeft met de zwangerschap? Dan heeft de werkgever een nog groter probleem.

Aanbevelingen aan de minister

Om zwangerschapdiscriminatie op de werkvloer te voorkomen, doet het College voor de Rechten van de Mens de volgende aanbevelingen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

  • Besteed in de aanpak van zwangerschapsdiscriminatie extra aandacht aan vrouwen met een flexibele arbeidsmarkt. Zij lopen een buitengewoon groot risico om slachtoffer te worden van zwangerschapsdiscriminatie. Betrek hierbij de rol van de werkgevers, inclusief die in de uitzend- en detacheringsbranche.
  • Wijs inleners* erop dat zij een overeenkomst over uitzendkrachten niet kunnen beëindigen vanwege een zwangerschap (of moederschap). Zorg dat de uitzendorganisaties op de hoogte zijn van de verantwoordelijkheden die zij als formele werkgever dragen bij het uitzenden van werknemers. Informeer uitzendkrachten dat zij recht hebben op  bescherming door hun werkgever.
  • Verschaf duidelijkheid in de informatievoorziening over de uitzendbranche over het verschil tussen ziekte vanwege zwangerschap en ziekte door een andere reden. Uitzendkrachten mogen niet worden benadeeld vanwege een door de zwangerschap veroorzaakte aandoening.

Wanneer vertel ik mijn wergever dat ik zwanger ben? 

Dit is een persoonlijke keuze, wanneer het voor jou en je partner goed voelt. Het is wettelijk verplicht dit uiterlijk 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof wilt aan te geven bij je werkgever. Dit is een belangrijk punt om te doen, omdat je wettelijk gezien recht hebt op extra bescherming tijdens de zwangerschap.

Heb jij wel eens te maken gehad met zwangerschapdiscriminatie? Wat heb je toen gedaan? Misschien ben je het zelfs wel eens met de werkgevers? Laat het ons weten!

XO, Team Mttm

 

*(werkgever die personeel van een uitzendbureau of koppelbaas inhuurt, met de bedoeling dat zij onder zijn toezicht en leiding werk verrichten)

Baby- & kinderkleding

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

11 Reacties op “
“Zwangerschaps discriminatie is logisch” [Hoe dan?]

  1. Ja helaas mijn baan kwijt geraakt in mijn zwangerschap… Ook al was het om reorganisatie het viel wel ongelukkig samen 🙁

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!