Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Zwangerschap, het moederschap en werk combineren


14 juli 2016


fotoshoot voorjaarsfotoshoot kind peuter gezin esther hameleers fotografie golden hour MAMA to the max
E

Een tweede zwangerschap, het moederschap en mijn werk combineren? Vandaag vertel ik iets meer over hoe ik deze drie belangrijke taken in mijn leven combineer en of dat altijd even goed gaat. Heel benieuwd hoe jullie hiermee omgaan!

moederschap werk zwanger mama thuisblijfmoeder werkende moeder combineren MAMA to the max

Ik werd moeder

Op de eerste plaats ben ik moeder. Maxime is inmiddels 3 jaar en ruim 3 maanden oud. Sinds zij geboren is heb ik mijn leven best wel aangepast, zowel op privé- als op werkgebied. Ik was voordat ik bevallen ben een echte carrièretijger, zoals ze dat noemen. Ik werkte meer dan fulltime en alle aandacht ging naar mijn werk. Ik genoot er ook enorm van. Het museum was mijn kindje, zo kun je het wel noemen. Zelfs toen ik hoogzwanger was, riep ik nog: “maar ik blijf gewoon evenveel werken hoor als de baby er eenmaal is.” Niets bleek minder waar, al in mijn kraamtijd was ik 180 graden om. Ik vertelde mijn moeder in vertrouwen dat ik niet meer zoveel wilde werken. Ik voelde gewoon dat ik zoveel mogelijk tijd met dat kleine hummeltje door wilde brengen. Zowel JP als mijn moeder gaven er tijdens mijn zwangerschapsverlof niet echt veel gehoor aan. Ze dachten dat het mijn hormonen waren die mijn mening zo beïnvloedden. Maar ook dat was niet waar; ik ben nog een kleine maand gaan werken en toen heb ik de knoop doorgehakt. Ik kon blijkbaar in mijn functie niet minder uren gaan werken en nam daarom ontslag.

Vertrouwen op je gevoel

Ik wist en voelde dat er wel iets nieuws ging komen. En dat was ook zo. Na een paar maanden thuis te hebben gezeten had ik perfect in kaart gebracht hoe ik mijn leven voortaan in wilde delen. Ik wilde van 5 dagen per week naar 3 dagen gaan en het liefste een hele flexibele baan waar ik te allen tijde rekening kon houden met Maxime. Uiteindelijk kwam ik uit in een hele leuke functie bij een stichting. Ik had mijn contract zelf onderhandeld en mijn wensen waren meer dan vertegenwoordigd. Zo belangrijk, want nu ging ik echt met plezier werken en was het moederschap en mijn werk prima in balans.

Fulltime blogger

Ondertussen was ik ook al gestart met mijn blog. Ik werkte er graag aan in de avonduren en soms in het weekend. Nooit gedacht natuurlijk dat MAMA to the max zo snel, zo goed zou gaan groeien en ik al na een half jaar benaderd werd door een mediabureau. Ik kreeg de kans om mijn werk op te zeggen en volledig voor MAMA to the max te gaan. En de rest kennen jullie wel. Ik heb nu mijn eigen kantoor waar ik drie dagen echt aanwezig ben. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan die 3 dagen op kantoor, maar de rest van mijn werk kan ik prima thuis doen.

Quality time

Erg belangrijk vind ik het om genoeg q-time door te brengen met Maxime. Ik heb ongeveer een jaar geleden besloten om op de woensdag- en vrijdagmiddag geen telefoon aan te zetten. Ik besefte dat ik toch best wel vaak “even” (veel te lang dus) op social media keek en dat resulteerde erin dat Maxime negatieve aandacht ging vragen telkens als ik geconcentreerd op dat schermpje zat te kijken. Nu doen we op woensdagmiddag en vrijdag alleen maar dingen samen zonder dat JP of ik de telefoon aan hebben staan. Nou ja, hij staat wel aan hoor, maar ik kijk niet op social media. Ik merk dat het zo hard gaat….ze groeit zo ontzettend snel en ik krijg er wel eens de kriebels van hoe snel de tijd voorbij vliegt. Ik ben dan ook heel blij dat ik haar zo dichtbij me heb en haar zie opgroeien van dichtbij.

fotoshoot voorjaarsfotoshoot kind peuter gezin esther hameleers fotografie golden hour MAMA to the max

Geen tijdstress

Sinds ik voor mezelf werk hebben we ook geen ochtendstress meer. Wij zetten geen wekker en worden wakker wanneer Maxime wakker wordt. Dat kan 06.30 uur zijn, maar ok wel eens 08.00 uur. Dat is pure luxe, want ik snap dat veel mensen dat niet kunnen in verband met werk. Wij staan rustig op, Maxime en ik houden ervan samen te douchen en vervolgens samen om te kleden. Daarna gaan we naar beneden en ontbijten we samen. Maxime speelt dan meestal nog een kwartiertje en ik maak haar tasje klaar voor de gastouder. We fietsen op het gemak naar de gastouder en vaker stoppen we onderweg even bij de versshop om nog wat vers fruit te halen. Maxime is dol op frambozen of blauwe bessen dus die haal ik graag vers voor haar. Ik merk dat we een stuk relaxter zijn. Dat gehaast ieder ochtend is niet goed voor een mens, haha. Helaas zal dit voorbij zijn als Maxime leerplichtig wordt, maar voor nu genieten we er nog even volop van.

Zwanger van de tweede…

En dan ben ik nu alweer bijna op de helft van mijn tweede zwangerschap. De eerste weken waren NIET te doen. Ik was super misselijk en moe. Ik was niet vooruit te branden en lag hele middagen in bed en wanneer Maxime naar bed ging kroop ik er snel ook in. Ik werd gedwongen alles op een lager pitje te zetten. Daar had ik in het begin wat moeite mee. Eenmaal eraan toegegeven, werd ik veel rustiger in mijn hoofd. Dan kom je weer bij dat stukje perfectionisme. Ik wil iedere dag een blog online krijgen, maar ik kwam erachter dat de wereld echt niet verging toen dat niet gebeurde. Sterker nog, de bezoekersaantallen bleven vrijwel hetzelfde! Ik heb veel geleerd van die periode.

Alle ballen in de lucht houden betekent niet dat je iedere bal even hoog met houden.

Hulp vragen

Ik leerde nog beter mijn prioriteiten stellen en werk kwam toch echt even op de laatste plaats. Veel belangrijker was dat ik mijn rust had en dat Maxime de zorg kreeg die ze nodig had. Voor dat laatste moest ik nog een hulplijn inroepen. Ik ben normaal iemand die graag alles zelf regelt en opknapt, maar de afgelopen tijd ben ik een kei in het vragen van hulp aan mijn ouders, schoonouders en natuurlijk JP. Net zoals bij mijn eerste zwangerschap heb ik wederom de liefste man ever. Zonder te vragen helpt hij me enorm. Heel fijn vind ik dat, want ik ben niet zo snel van hulp vragen. Dat hij nu dingen uit handen neemt zonder dat ik erom vraag is goud waard. Echt een tip dus: vraag om hulp! Meestal vindt iedereen het echt geen probleem en helpen ze maar al te graag. En je bent ook zwanger en moet ook gas terug nemen, dus helemaal geen ramp om dingen uit handen te geven!

zwanger zwangerschapsupdate #3 zwangerschapsdagboek zwangerschap 13 14 15 16 weken tweede trimester MAMA to the max

Mag het iets minder?

Op dit moment heb ik energie voor twee. Ik geniet van mijn groeiende buikje en heb helemaal niet meer zoveel rust nodig. Toch waak ik ervoor dat ik niet teveel hooi op mijn vork neem de rest van mijn zwangerschap. Dat betekent dat ik goed blijf monitoren of mijn week niet te druk is. Een middagje thuis blijven met Maxime kan geen kwaad, een artikel minder op de blog ook niet en genieten van mijn zwangerschap staat ook op het lijstje, want voordat je het weet is het alweer om.

 

Hoe combineren jullie werk en moeder zijn of werk en een zwangerschap? Ook al ervaren dat een stapje terug te zetten niet zo erg is? Of heb je het daar juist wel moeilijk mee?

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

 

Bespaar continu

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

3 Reacties op “
Zwangerschap, het moederschap en werk combineren

  1. Heerlijk! Leuk om te lezen hoe jullie genieten ☺
    Ik werk 4 dagen per week en mijn zoontje gaat dan ook 3,5 dagen naar de opvang.
    Vrijdag ben ik vrij dus wij hebben wel altijd lekker lang weekend samen. Dan genieten wij echt als gezin. Als wij ooit een tweede mogen krijgen dan wil ik graag minder werken.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!