Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Zwangerschap en reizen


1 juli 2016


reizen
<

Ben je zwanger of van plan dit op korte termijn te worden en wil je een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid je goed voor en pas eventueel je reisplannen aan. Zeker als je wilt reizen naar gele koortsgebied of landen waar malaria voorkomt. Bedenk of deze reis naar de (sub)tropen noodzakelijk is.

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam: de weerstand is verminderd. Dit geeft een verhoogd risico op (gecompliceerde) infecties. De kans op medische hulp is dan groter. De veiligste reisperiode is het tweede trimester van de zwangerschap: vierde tot en met zesde maand. De meeste vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op een spontane abortus of vroeggeboorte is dan het kleinst.

 

reizen

Vaccinaties

Strikt genomen mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap gegeven worden. Als het niet anders kan, dan doen we dat ook. Vaccinaties met ‘levend vaccin’, zoals gele koorts, geven we liever niet. Onze ervaring is dat de meeste vrouwen het geen prettige gedachte vinden om tijdens de zwangerschap gevaccineerd te worden. Het risico van vaccinatie wegen we af tegen het risico op infecties tijdens de reis.

 

Handig om te weten:

 • Heb je reisplannen en een zwangerschapswens? Laat je dan alvast vaccineren.
 • Na een vaccinatie tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond is het advies om de eerste maand niet zwanger te worden.
 • Reizen naar een malaria- en/of gele koortsgebied wordt sterk ontraden.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is ondanks goede hygiënemaatregelen niet altijd te voorkomen. Wij raden het gebruik van een diarreeremmer tijdens zwangerschap af. ORS (een suiker/zoutoplossing) kun je wel gebruiken. ORS stopt de diarree niet, maar voorkomt uitdroging. Bovendien voel je je dan wat fitter.

 

Malaria en gele koorts

Een malaria- of gele koortsinfectie tijdens de zwangerschap vormt een ernstige bedreiging voor zowel moeder als kind. Optimale bescherming tegen malaria is in de zwangerschap niet altijd mogelijk. Daarom raden wij je af tijdens de zwangerschap naar malaria- of gele koortsgebieden te reizen. Ga je toch op reis naar zo’n gebied? Bezoek dan tijdig ons reizigersspreekuur. De reizigersadviseur bekijkt dan samen met je de mogelijkheden.

 

Vliegreizen

Ben je (meer dan) 36 weken zwanger? Dan nemen de meeste luchtvaartmaatschappijen je niet meer mee, vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling in het vliegtuig. Bij een tweelingzwangerschap ligt deze grens op 32 weken. Het is medisch onverantwoord te vliegen na de 37e week van de zwangerschap tot zeven dagen na de bevalling.

 

Koorts

Tijdens de zwangerschap ben je bevattelijker voor ziektes. Hoge koorts kan negatieve invloed hebben op de baby en in het ergste geval de bevalling op gang brengen. Tijdens de zwangerschap kunnen niet alle medicijnen gebruikt worden. Paracetamol kan echter veilig genomen worden.

 

Medische hulp

De medische voorzieningen in de (sub)tropen zijn meestal slechter dan in Nederland. Je mag niet alle geneesmiddelen tijdens de zwangerschap gebruiken, wat de behandeling van infectieziekten moeilijker maakt.

Ga je bevallen in de (sub)tropen? Doe dit dan in een land waar het transfusiebloed wordt gecontroleerd op HIV en hepatitis B. Een bloedtransfusie komt gelukkig niet vaak voor, maar kan nodig zijn als er tijdens of na de bevalling complicaties optreden met veel bloedverlies.

 

Overige adviezen

 • Heb je een verhoogd gezondheidsrisico of een verloskundige risicofactor, dan kun je beter afzien van reizen.
 • Vraag voor het reserveren van je reis naar het beleid van de luchtvaartmaatschappij.
 • Overleg vooraf met je huisarts welke medicijnen je tijdens de zwangerschap eventueel kunt gebruiken.
 • Controleer je reisverzekering.
 • Kies een reisbestemming met voldoende medische voorzieningen.
 • Let goed op je persoonlijke  hygiëne.
 • Verblijf niet te lang boven de 3000 meter, vanwege een mogelijk zuurstoftekort.
 • Klachten? Complicaties? Raadpleeg direct een arts!

In het vliegtuig

 • Vraag naar een zitplaats aan het gangpad voor meer beenruimte en comfort.
 • Loop elk half uur een stukje om trombose te voorkomen.
 • Drink voldoende water, in een vliegtuig is de lucht namelijk erg droog.

Advies op maat

Het wel of niet vaccineren van zwangere vrouwen is maatwerk en dient door deskundigen op het gebied van reizigersadvisering te gebeuren. De risico’s zullen per land en per situatie bekeken worden. Het risico op ziekte en de te verwachten ziektelast en de mogelijke bijwerkingen van vaccins, dienen zorgvuldig tegen elkaar afgewogen te worden. Daarnaast krijg je een flink aantal aanvullende adviezen en tips. Soms kan het verstandiger zijn uw reisbestemming te herzien.

Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij je in de buurt.

 

Bron: GGD

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!