Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

“Zwangere vrouwen moeten vijf echo’s krijgen”


31 augustus 2017


<

Hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) pleit dat zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap vijf echo’s moeten krijgen. De extra echo zou tijdens de 13e week moeten zijn, omdat zo afwijkingen van het ongeboren kind beter opgespoord kunnen worden.

TWEE ECHO’S

Vorig jaar adviseerde de gezondheidsraad al om met 13 weken een extra echo te laten doen.  Zwangere vrouwen krijgen nu alleen met 10 weken een echo om de duur van de zwangerschap vast te stellen en met 20 weken om eventuele orgaanafwijkingen op te sporen.

EXTRA KOSTEN

Drie echo’s is voor Pajkrt niet voldoende, daarom pleit zij voor in totaal vijf echo’s tijdens de zwangerschap. Met 10 weken, 13 weken, 20 weken en twee echo’s rond de 28 en 34 weken.

“Met de laatste echo’s kun je de groei beter monitoren. Als de groei en de conditie van de foetus achterblijft kan je een kind eerder geboren laten worden.” zegt Pajkrt. “Tot op heden zijn er geen nadelige effecten van echoscopisch onderzoek gevonden.” Ook de extra kosten die het mee zou brengen valt volgens de hoogleraar mee; nog geen 200 euro per zwangere vrouw.

FOETALE GROEIVETRAGING

Vorig jaar werd het zoontje van journalist Zvezdana Vukojevic en haar man wetenschapsjournalist Jop de Vrieze met 34 weken dood geboren. Het kindje, die de naam Mikki kreeg, bleek voor zijn dood te weinig te groeien. Mikki overleedt aan een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen.

“Ik heb bij mijn verloskundige twee keer aangegeven dat ik minder leven voelde. De verloskundige stelde mij destijds gerust, omdat ze op basis van voelen op de hand dacht dat de groei prima was. Onterecht, bleek achteraf.” verteld Zvezdana.

De oorzaak van Mikki, foetale groeivertraging, is met de hand moeilijk op te sporen. De gewichtsschatting die verloskundige met de hand doen, wijkt gemiddeld 50 procent af. Bij een echo is dit gemiddeld 10 tot 15 procent. Met de extra echo’s zijn groeivertragingen zoals die bij Mikki beter op te sporen.

mamatothemax; Mama to the Max; mamablogger; Marjon Fransen; echo; verloskundigen; minister schippers; kritiek; nieuwe regels geboortezorg

STANDAARD VIJF ECHO’S TEVEEL

“Zwangere vrouwen moeten zorg op maat krijgen. Er is een groep vrouwen waarbij vijf echo’s nodig zijn, maar bij veel vrouwen zijn twee of drie echo’s voldoende,’ zegt Franka Cadée, verloskundige en manager bij verloskundig vereniging KNOV. De vereniging vindt een standaard van vijf echo’s bij elke vrouw teveel.

Een verloskundige is voldoende opgeleid om te zien of een kindje genoeg groeit, volgens Cadée. “Ze gebruiken hiervoor hun handen en echo’s indien nodig, maar ook uit het gesprek met de zwangere vrouwen kunnen ze veel informatie halen.” Cadée is van mening dat de extra echo’s ook een averechts effect kunnen hebben. Je zou er vrouwen onnodig ongerust mee maken.

ANGST BIJ VERLOSKUNDIGEN

Vukojevic denkt dat verloskundigen bang zijn dat een moeder last krijgt van onwijze stress en spanning door het medische traject en willen daarom zoveel ingrepen voorkomen.

Volgens Vukojevic kijken verloskundigen alleen maar vanuit het perspectief van de zwangere waarbij niets aan de hand is. “Dat was ik tot vlak voor het mis ging ook. Achteraf gezien had ik dolgraag een medische zwangerschap gehad in plaats van een dode baby.”

Zie hieronder het item van Editie NL.

 

 

 

Marijke

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!