Zwanger? Wat moet je wanneer regelen?
Proficiat! Je bent zwanger! Misschien ben je er net achter en ligt de zwangerschapstest nog op te drogen naast je en ben je helemaal de kluts kwijt, want ja? Wat nu? Wij zetten de belangrijkste taken per maand voor je op een rij, zodat jij je druk kunt maken om andere belangrijke zaken (lees: shoppen)!
Maand 1: kies een verloskundige
Dit wil je natuurlijk DIRECT doen zodra je weet dat je zwanger bent. Over het algemeen vindt de eerste afspraak plaats rond de 8e à 10e week van je zwangerschap. Rond de 12 weken termijn heb je de eerste echo. Je kunt eventueel al voorzichtig bij vriendinnen informeren wie zij als verloskundige hebben gehad. Of je speurt Google af, zoekt eentje in de buurt, maakt een afspraak en kijkt of jullie goed klikken. Laten we eerlijk zijn; de verloskundige maakt jullie mee in een bijzondere periode, het is dan prettig dat jullie op één lijn liggen.
Heb je je ook al aangemeld voor Moedersvoormoeders? Dan is deze eerste maand de beste maand om je aan te melden! Moeders voor moeders verzamelt de urine van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het maken van geneesmiddelen die weer worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Dus jouw urine helpt bij de kinderwens van iemand anders!
Maand 2: Kind erkennen
Zijn jullie niet getrouwd of is er geen geregistreerd partnerschap, dan kan je het kindje laten erkennen. Zo wordt de vader ook wettelijk en juridisch de vader. De vader is dan verplicht om zijn kind te onderhouden en het kind heeft later recht op een erfenis. Bij de erkenning wordt ook de achternaam van jullie kindje gekozen. Dit mag de achternaam van de vader of de moeder zijn.
LET OP: Wanneer het kindje erkent is, heeft de vader nog geen ouderlijk gezag! Dit kunnen jullie na de geboorte regelen bij de rechtbank
Maand 3: regel kraamzorg
Heb je de eerste echo gehad? Alles goed? Dan is dit een mooi moment om de kraamzorg te regelen. De kraamverzorgster komt jullie de eerste week na de bevalling ondersteunen thuis. Het is verstandig om even te checken welk kraambureau onder contract staat bij jouw zorgverzekeraar.
Een kraamverzorgster kan jouw kraamweek tot een echt feestje maken. Lees hier de ervaring van Marjon tijdens de kraamweek van Lilou.
Maand 4: zwangerschapsverlof
Je hebt jouw werkgever vast al ingelicht over je zwangerschap. Misschien hebben jullie er al naar gekeken, deze maand is geschikt om het papierwerk in orde te maken. Je moet hiervoor een zwangerschapsverklaring aanvragen bij de huisarts of de verloskundige. Dit is een officieel papiertje waarop staat dat je in verwachting bent en wanneer je uitgerekend bent. Aan de hand van deze verklaring wordt ook je zwangerschapsverlof ingepland. Je hebt recht op 16 weken verlof. Hiervan neem je 4 tot 6 weken op vóór de uitgerekende datum. De andere 10 tot 12 weken zijn voor ná de bevalling.
Maand 5: uitzet en geboortekaartje
Misschien wel het allerleukste taakje op de lijst; het geboortekaartje uitzoeken en de uitzet compleet maken! Marjon heeft in een vorige blog al haar tips gedeeld over het uitzoeken van het perfecte geboortekaartje.
Je hebt vast al nagedacht over de babyuitzet. Op internet vind je baby-uitzetlijsten met artikelen die je nodig hebt. Marjon schreef tijdens haar zwangerschap van Lilou een blog over de producten die bij haar absoluut niet mochten missen.
Nog meer baby-uitzet-tips lees je hier
Maand 6: kinderopvang
In de grote steden kan het zomaar zijn dat er wachtlijsten zijn voor de kinderopvang. Het is verstandig om nu al een plekje te bespreken voor jouw baby, want 10 tot 12 weken na de bevalling ga jij weer werken. Het is verstandig om even te informeren bij de opvang van jouw keuze.
Maand 7: Kraampakket
Heb je je kraampakket al in huis? Wanneer je hiervoor verzekerd bent, krijg je hem thuis gestuurd. Ben je er niet voor verzekerd, dan is een standaard kraampakket te koop bij de drogisterij of de apotheek. Het bevat onder andere een matrasbeschermer, kraamverband, flesje alcohol 70%, zoogkompressen, navelstrengklemmetje, gaasjes, verbandwatten en hechtpleister.
Bespreek jouw wensen, ook voor NA de bevalling
Maand 8: Intake kraamzorg & geboorteplan
In het laatste trimester komt iemand van het kraamzorgbureau bij je thuis voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar de thuissituatie (zijn er broertjes of zusjes die ook verzorgd moeten? Zijn er huisdieren aanwezig?),bespreek je jouw wensen en kan je al je vragen kwijt.
Heb je ook al een geboorteplan besproken met je verloskundige? Dit is een beknopt verslag waarin je je wensen rondom de bevalling kenbaar maakt. Wil je graag bevallen in een bad of wil je een geboortefotograaf meenemen? Wilt papa de kleine aanpakken of wil je mee kijken door middel van een spiegel? Het kan allemaal, maar laat het de verloskundige van te voren al weten zodat iedereen er rekening mee kan houden. Pin je er niet op vast, een bevalling laat zich niet plannen, dus houdt er rekening mee dat het ook anders kan lopen.
Bespreek ook alvast met je partner wat jouw wensen zijn NA de bevalling. Bijvoorbeeld; Jouw placenta laat niet los en je moet direct door naar de operatiekamer. Papa en baby blijven achter op de verloskamer. Het is voor de vader dan ook fijn om te weten wie hij wel kan bellen of juist niet. Stel je voor dat er al visite komt terwijl jij nog op de operatiekamer ligt en je eigen kindje nog niet hebt vastgehouden.
Maand 9: puntjes op de i
Volop in je zwangerschapsverlof zijn er nog genoeg kleinigheidjes die geregeld kunnen worden. Logistieke zaken zoals oppas voor eventuele broertjes en zusjes. Is er oppas voor de hond?
Het bed kan verhoogd, de vluchttas mag ingepakt en de enveloppen voor de geboortekaartjes kunnen al geschreven worden. (heb je dat al gehad) De babykleertjes heb je vast gewassen en wel tien keer opnieuw in de kast gelegd.
Jij bent er klaar voor….
Stay connected