Lees nu: Hormonen en essentiële oliën

“Zoek maar een andere vrouw, zij kan je vast wel een kind geven!”


10 april 2018


Sandra waar blijft de ooievaar
<

Als het niet lukt om zwanger te worden, dan kan dat ook druk leggen op je relatie. Een vruchtbaarheidstraject brengt veel spanning en onzekerheid met zich mee. Iedere keer de vraag of de behandeling lukt en de teleurstelling wanneer dat niet het geval is.

Lees ook Sandra’s vorige verhaal: “Eieren zoeken in het ziekenhuis” – Deel 2

Ik ken de verhalen vanuit mijn omgeving. Stellen die alleen maar bezig zijn met hun kinderwens en daarbij elkaar uit het oog verliezen. Wat doet een vruchtbaarheidstraject met je relatie? In dit artikel vertel ik open en eerlijk hoe dit bij ons ging.

Sandra waar blijft de ooievaar

Relatie komt onder druk te staan

Onze relatie heeft het gelukkig gehaald, maar helaas weet ik ook dat veel relaties sneuvelen. Niet zo gek als je je bedenkt hoe zwaar het traject kan zijn. Als seks voorplanten wordt, je elkaar niet meer kunt steunen in elkaars verdriet en je alleen nog maar bezig bent met je grootste wens, dan kan het zijn dat je een hele dure rekening betaalt: je relatie. Ik heb het de afgelopen jaren om mij heen zien gebeuren. Het traject kan je veranderen, en als je dan niet goed communiceert kan dit je uiteindelijk je relatie kosten. En dat terwijl je juist samen begint aan het vruchtbaarheidstraject. Samen, omdat je samen ouders wilt worden.

Sandra waar blijft de ooievaar

Relatietest

Ruim 100 maanden geleden stopte ik met de pil. We hadden onze kinderwens naar elkaar uitgesproken. Stiekem droomden we al van een mooie toekomst samen, van ons gezinnetje. Twee kindjes, of stiekem drie? Naïef als wij toen waren, niet wetende dat onze toekomst er zo anders uit zou gaan zien.
Stiekem fantaseerden we hoe we het nieuws zouden vertellen, hoe iedereen zou reageren. We hebben zelfs een lijstje met namen, namen die de afgelopen jaren ook vaak zijn veranderd.

Iedere maand de teleurstelling, maar ook iedere maand de hoop. In het begin kon ik het relativeren, we waren immers nog maar kort bezig. Maar makkelijk was het niet. Toen anderen rond mij wel zwanger werden en ik niet, vond ik dat vreselijk. Ik was jaloers, ik wilde dat ook. En na een aantal maanden gingen wij toch rekening houden met de vruchtbare dagen.

Sandra waar blijft de ooievaar

Dat vruchtbaarheidsproblemen voor spanningen kunnen zorgen binnen je relatie is bijna vanzelfsprekend. Ik was niet de makkelijkste thuis. Ik was jaloers, boos en verdrietig. Door de hormonen had ik veel last van stemmingswisselingen. De hormonen maakten een ander mens van mij, ook al was dit tijdelijk. Maar eerlijk is eerlijk, manlief heeft het niet altijd makkelijk met mij gehad.

Het vruchtbaarheidstraject is wel echt de ultieme relatietest te noemen. Sorry lief! Maar dankjewel, dankjewel dat jij er altijd voor mij was en nog altijd voor mij bent. Jij was en bent mijn grootste steun. Ik ben trots dat wij deze ultieme relatietest hebben doorstaan!

Seks wordt voorplanten

Het moment dat seks geen seks meer is, maar het meer begint te lijken alsof je een voortplantingsmachine bent. Dat je ‘moet’ vrijen, of juist niet mag vrijen van de artsen. Rekening moet houden met je eisprong, rekening moet houden met de punctie, rekening moet houden met de zaadkwaliteit voor een semenanalyse of bevruchting. En waar in dit verhaal is het onderwerp ‘genieten’? Seks hoort een intiem moment te zijn, waarbij je nader tot elkaar komt. Maar op geplande dagen vrijen kan het plezier in seks bederven.

Toen we het boek voorplanten sloten genoten wij van onze vrijheid, en was ik blij dat wij weer konden vrijen! Vrijen, en niet meer bezig hoefden te zijn met voortplanten!

Mannen vs. vrouwen

Met pijn in mijn hart heb ik weleens gezegd: ‘Zoek maar een andere vrouw, een vrouw die je wel een kind kan geven.’ Als ik het verdriet in de ogen van mijn man zie, dan gun ik hem al het geluk. Ik gun het hem om vader te worden.

Voor ons maakt het niet uit aan wie het ligt. Ik wil alleen een gezin samen met mijn man, en hij gelukkig alleen met mij. Maar het gevoel van tekortschieten is er zeker. De vraag ‘Aan wie ligt het?’ beantwoorden wij dan ook standaard met ‘aan ons’.

Wel zie ik een groot verschil in hoe mannen en vrouwen dit traject apart verwerken, hoe ze met hun verdriet omgaan. Ik merk het ook als ik met lotgenoten praat. Ik kan mijn verhaal kwijt bij mijn moeder, vriendinnen en lotgenoten. En zeker het contact met lotgenoten is erg prettig. Je hoeft weinig uit te leggen, omdat je elkaar begrijpt.

Voor mannen is dit toch anders. Ze praten er minder vaak over, minder makkelijk en de omgeving vraagt minder makkelijk naar hoe zij zich voelen. Zo jammer eigenlijk, want hun verdriet is net zo erg.

Sandra waar blijft de ooievaarPauze

Gedurende ons vruchtbaarheidstraject voelde het alsof we in een rollercoaster zaten. Eén waarvan de achtbaan nog veel heftiger was, dan wij van tevoren hadden bedacht.

Voor en tijdens het traject hebben wij altijd naar elkaar uitgesproken dat wij zelf de regie in handen hebben. ‘Blijven praten’ is ons sleutelwoord. Wij bepalen zelf tot hoever wij willen gaan.

Tegen anderen kan ik dan ook zeggen: Blijf communiceren, praat over je gevoelens en spreek verwachtingen naar elkaar uit.

Tijdens het traject hebben we op een gegeven moment in het ziekenhuis aangegeven dat we behoefte hadden aan rust, dat we wilden nadenken. We hadden er behoefte aan om alle jaren van hoop, verdriet en teleurstellingen af te sluiten. Daarom hebben wij destijds ook een pauze ingelast. En die pauze verminderde op dat moment de spanning.

Het blijft kriebelen

Ondanks ons verdriet en het gemis is onze relatie alleen maar sterker, hechter en intenser geworden. We verwerken ons verdriet allebei op een andere manier, maar weten van elkaar dat we er voor elkaar zijn. Wij doen dit samen. We genieten van elkaar en van onze vrijheid.

Een paar jaar geleden hadden wij ons boek gesloten: niet meer voorplanten, maar blij dat wij weer konden vrijen. Maar nu begint het toch weer te kriebelen, kunnen ze ons in het buitenland misschien toch nog helpen? Mogen wij toch nog een klein beetje hopen?

Wij gaan ons boek weer openen, en stap voor stap kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het hoofdstuk voorplanten krijgt hoop ik een heel mooi vervolg!

Roept mijn verhaal nog vragen op, stel ze gerust! Wat zou je nog meer willen weten over vruchtbaarheidsbehandelingen? Lees hier alle andere verhalen over het hebben en moeten laten gaan van de kinderwens van Sandra.

NEW Babycadeaus 336x280
Sandra

Sandra

Hi! Ik ben Sandra, 30 jaar, getrouwd én ongewenst kinderloos. Naast schrijven heb ik veel liefde voor fashion, lekker eten en reizen. In mijn blogs vertel ik over het verdriet van het ongewenst kinderloos zijn, maar vooral ook over de positieve kanten van dit gemis. Ik hoop met mijn maandelijkse bijdrage aan MAMA to the Max taboes te kunnen doorbreken, vrouwen (en mannen) in een soortgelijke situatie te kunnen steunen en te laten zien dat je ook een heel mooi leven kunt hebben zonder kinderen. Ik heb inmiddels een positieve invulling kunnen geven aan mijn kinderloosheid, maar het gemis zal altijd blijven.

Reactie op “
“Zoek maar een andere vrouw, zij kan je vast wel een kind geven!”

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!