Lees nu: Mix, match en win een super leuk kledingsetje!

Zó steun je iemand met vruchtbaar- heids- problemen


16 januari 2018


vruchtbaarheidsproblemen icsi ivf zwangerschapswens mamatothemax
<

Één op de zes stellen krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Of je nu zelf een van deze stellen bent of iemand kent in je omgeving, het is en blijft vaak een lastig gespreksonderwerp. Wat zeg je wel en wat zeg je niet? In dit artikel deel ik hoe je iemand kunt steunen.

zwangerschapswens ivf icsi mamatothemax

Wat werkt niet?

De – vaak goedbedoelde – opmerkingen kunnen erg pijnlijk zijn en onnodig kwetsend. Hieronder een opsomming van opmerkingen die niet helpen, maar waarvan ik de meesten ook zelf voorbij heb horen komen:

 • Wordt het niet eens tijd? 
 • En…. ben je al zwanger?
 • Ach, je bent ook nog jong.
 • Je kan lekker het hele jaar op vakantie, uitslapen en doen waar je zin in hebt.
 • Nou, ik zou mijn kinderen weleens achter het behang willen plakken.
 • Van kinderen word je ook niet gelukkig.
 • Als ik alles over zou mogen doen, weet ik niet of ik aan kinderen was begonnen.
 • Zal ik het even voordoen?
 • Moet ik je even bevruchten?
 • Mijn man hoeft er maar naar te kijken of ik ben al zwanger.
 • Ik weet hoe je je voelt, bij ons duurde het ook 3 maanden.
 • Ligt het aan jou of aan hem?
 • Het zal wel aan jou liggen, je man heeft maar 1 zaadcel nodig.
 • Doe je het wel in het juiste gaatje?
 • Je weet wel dat je seks moet hebben?
 • Moet ik jullie een gebruiksaanwijzing geven van hoe je een kind maakt?
 • Komt vast door de stress.
 • Neem dan een huisdier.
 • Je moet er niet te veel mee bezig zijn.
 • Ga lekker op vakantie, dan ben je ontspannen en ben je zo zwanger.
 • Dan ga je toch adopteren.
 • Ik ken een stel die een kindje gingen adopteren en daarna kregen ze nog een biologisch kindje.
 • Ja jammer joh zo’n miskraam. Maar je moet maar denken, dan was het kind ook niet goed geweest. Dus wees maar blij.
 • De vriendin van mijn dochter en daar een nicht van heeft ook een traject gedaan en heeft nu 3 kinderen.
 • Het is jullie niet gegund. Jullie willen het niet graag genoeg, anders was het allang gelukt.
 • Je kunt kinderen heus wel plannen hoor.
 • Oh, IVF/ICSI, dat is dan lekker makkelijk. Dan lukt het sowieso.

Een luisterend oor wordt zoveel meer gewaardeerd dan een ongevraagde mening.

zwangerschapswens ivf icsi mamatothemax

Zo kun je steun bieden

Iedereen is anders en gaat anders met lastige situaties om in het leven. Daarnaast kan het ook uitmaken in welke fase je zit van je fertiliteitstraject. Maar vaak hoor ik dat men het lastig vindt om te bedenken wat je tegen iemand kunnen zeggen. De beste manier om hierachter te komen is door te vragen. Vraag waarmee je kunt helpen of je hoe steun kunt geven.

Begrip, interesse en medeleven zijn heel fijn. De zin ‘ik weet niet goed wat ik kan zeggen’ is soms al genoeg. Maar ook een onverwachts kaartje is erg fijn. Een simpel ‘Ik denk aan jullie’ wordt vast en zeker gewaardeerd. Een luisterend oor en oprechte interesse zijn in deze periode zo waardevol.

Heb je kinderen dan weet jij als geen ander hoe waardevol kinderen in je leven zijn. Kinderen zijn een mooi gespreksonderwerp, maar het is fijn als het gesprek niet altijd over kinderen gaat. Heb ook aandacht voor andere onderwerpen.

Blijf vragen

Belangrijk is dat je niet zelf gaat invullen. Blijf communiceren. Niet iedere keer is hetzelfde fijn. Steun kan soms betekenen dat je afleiding zoekt en iets leuks gaat doen. En in andere gevallen kan praten juist fijn zijn. Dat kan van moment tot moment verschillen.

Er zullen momenten zijn dat iemand het lastig vindt om over zijn of haar vruchtbaarheidsproblemen te praten. Dit betekent alleen niet dat deze persoon er nooit over wil praten. Maar op dat moment heeft de betrokkene daar geen behoefte aan.

Belangrijk is dat je blijft vragen en niet voor de ander gaat invullen. De vraag ‘Wil je erover praten nu of liever niet?’ toont in ieder geval je betrokkenheid en interesse. Het laat zien dat je eraan denkt, maar biedt ook ruimte om het onderwerp op dat moment niet te bespreken. Begrijp je iets niet? Vraag het gewoon! Het geeft aan dat je betrokken bent en het helpt jou om het traject dat de ander doorloopt beter te begrijpen.

zwangerschapswens ivf icsi mamatothemax
Een aankondiging van de zwangerschap

Een zwangerschap van een ander kan pijnlijk zijn. Hun wens gaat in vervulling, terwijl bij iemand met een onvervulde kinderwens het wiegje nog altijd leeg is en soms zelfs blijft. Een confrontatie is pijnlijk, maar het verzwijgen van een zwangerschap is pijnlijker. Je kunt iemand niet sparen voor dit blije nieuws, er komt een moment dat het bekend wordt. Het moment om het nieuws te brengen kun je wel heel bewust kiezen. Helemaal mooi is het als er op dat moment ook ruimte is voor emoties.

Ik vond het altijd fijn als ik in een rustige omgeving te horen kreeg dat iemand anders zwanger was. Een onverwachte aankondiging via een appje, op een feestje of waar dan ook heb ik als onprettig ervaren. Niet omdat ik het anderen niet gun, maar omdat ik het mijzelf ook gun en geconfronteerd word met mijn eigen gemis.

Voel je niet schuldig

Een zwangerschap, kraambezoek of een kinderverjaardag kan op sommige momenten te zwaar zijn om mee om te gaan. Het kan een pijnlijke confrontatie zijn met je eigen verdriet. Voel je dan ook niet schuldig als je liever niet gaat. Mijn vriendinnen nodigen mij altijd uit, maar weten dat ik niet altijd kom. Ik kom als ik mij goed voel en als ik zin heb. Maar ik wil mij niet verplicht voelen om te komen. Het moet een vrije keuze zijn. Iedereen heeft immers weleens een verjaardag waar ie niet naar toe gaat.

Momenten dat het verdriet wordt aangewakkerd

Ook als het wiegje leeg is en leeg blijft is het belangrijk om te blijven communiceren. Het traject is dan afgesloten, maar het rouwproces begint dan pas. Hier staat geen tijd voor en het is voor iedereen anders. Vul niet in, maar luister.

Er blijven in het leven momenten waarop het verdriet wordt aangewakkerd: wanneer de kinderen van vrienden afstuderen, wanneer vrienden opa en oma worden etc. Een luisterend oor en oprechte interesse zullen ook op dit soort momenten erg waardevol blijven.

Ben je dit gaan lezen omdat je iemand kent met vruchtbaarheidsproblemen en wil je hem of haar steunen? Dan wil ik jou extra bedanken, want het laat je betrokkenheid en je interesse zien. Ontzettend lief!

Hoe steun jij stellen met vruchtbaarheidsproblemen?

Liefs,

Sandra

Sandra

Sandra

Hi! Ik ben Sandra, 30 jaar, getrouwd én ongewenst kinderloos. Naast schrijven heb ik veel liefde voor fashion, lekker eten en reizen. In mijn blogs vertel ik over het verdriet van het ongewenst kinderloos zijn, maar vooral ook over de positieve kanten van dit gemis. Ik hoop met mijn maandelijkse bijdrage aan MAMA to the Max taboes te kunnen doorbreken, vrouwen (en mannen) in een soortgelijke situatie te kunnen steunen en te laten zien dat je ook een heel mooi leven kunt hebben zonder kinderen. Ik heb inmiddels een positieve invulling kunnen geven aan mijn kinderloosheid, maar het gemis zal altijd blijven.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!