Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Zo overleef je Blue Monday: 5 food tips voor geluk


15 januari 2018


Blauwe maandag lucht depressie mamatothemax
<

Misschien heb je het al gemerkt, maar vandaag, 15 januari, is het Blue Monday. De 3e maandag van januari is officieel uitgeroepen tot de treurigste dag van het jaar. Het weer is belabberd, de feestdagen zijn voorbij en je goede voornemens zijn in het water gevallen.

Je kunt om minder in een zware depressie vallen. Maar niet getreurd. Als je je dag met dit artikel begint zit het vandaag wel snor met jouw humeur. Ik leg je uit hoe je van Blue Monday een geweldig leuke dag kunt maken, enkel door de juiste voeding te eten. Het toverwoord hier is serotonine.

Wat is serotonine?

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het is een stofje in je hersenen waar je je gelukkig van gaat voelen. Bovendien remt serotonine je eetlust en is het nodig om melatonine, oftewel het slaaphormoon, aan te maken. Kortom, door serotonine:

vrouw slapen moe mamatothemax

Het is dus belangrijk dat je niet alleen vandaag, maar eigenlijk altijd zorgt voor een gezonde hoeveelheid serotonine in je lichaam.

Je lichaam maakt serotonine uit eiwitten in je voeding. De eiwitten worden in je lichaam afgebroken tot aminozuren. Je lichaam pikt het aminozuur tryptofaan hieruit om een stofje te maken dat in je hersenen wordt omgezet in serotonine.

Wat jij hiervan moet onthouden is dat je met de juiste voedingsmiddelen kan zorgen voor een gezonde hoeveelheid serotonine. Hieronder lees je welke vijf foods jou de beste Blue Monday van je leven bezorgen!

1. Ontbijt

Oké, ontbijt is misschien geen voedingsmiddel, maar het is misschien wel de belangrijkste manier om veel serotonine aan te maken. De meeste serotonine wordt namelijk 2 uur na zonsopgang gemaakt. Een gezond ontbijt levert je lichaam de bouwstoffen die het nodig heeft om serotonine mee te bouwen.

Als je vaak je ontbijt overslaat en bepaalde voedingsstoffen mist, kun je een serotoninetekort krijgen. Gevolg: je voelt je down, en gaat misschien denken dat het iets met Blue Monday te maken moet hebben. Maar onthoud: het is niet het weer of de temperatuur, maar het gebrek aan ontbijt dat jou dwarszit.

De beste serotonine-stimulerende ontbijtjes:

 • Havermout met banaan en pindakaas (hieronder lees je waarom)
 • Groene fruitsmoothie en een gekookt eitje erbij
 • Rijstewafels met Hüttenkäse en gerookte zalm

2. Banaan

Om serotonine aan te maken zijn koolhydraten onmisbaar. Het aminozuur tryptofaan heeft namelijk koolhydraten nodig om door de hersenen te worden opgenomen. In fruit zitten veel goede koolhydraten die je geleidelijk energie leveren, en bovendien veel vitaminen en vezels.

Banaan zijn van al het fruit de beste keuze als je serotonine wilt verhogen. Banaan is naast koolhydraatrijk namelijk ook zeer rijk aan magnesium en vitamine B6. Deze stoffen verhogen de aanmaak van serotonine.

Let je op de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt, maar wil je wel profiteren van de voordelen van serotonine? Eet dan fruit dat weinig koolhydraten bevat:

 • Frambozen
 • Bramen
 • Aardbeien
 • Perzik
 • Nectarine

3. Pindakaas

Noten, en met name pinda’s, bevatten veel vitamine B3 en B6. Deze vitamines geven de aanmaak van serotonine een boost. Een schaaltje havermout met banaan en een eetlepel pindakaas erdoorheen is een prima ontbijtkeuze: de koolhydraten uit havermout en banaan helpen je lichaam om tryptofaan op te nemen.

Bovendien houdt dit ontbijt je lang verzadigd dankzij de eiwitten en vezels. Dit helpt je om af te vallen, waardoor je ook op Blue Monday nog steeds je goede voornemens kunt volhouden. Win-win!

ontbijt banaan blauwe bes havermout noten

4. Vette vis

Ook vitamine D is belangrijk voor je geluksgevoel. Een tekort aan vitamine D verlaagt het serotonineniveau in je hersenen, waardoor je je down kunt gaan voelen. Wist je dat maar liefst 40% van de mensen in Nederland een vitamine D tekort heeft? En dat heeft grote invloed op hoe jij je voelt.

Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht. Je kunt al voldoende vitamine D binnenkrijgen door 30 minuten per dag buiten te zijn. Ook als Blue Monday koud en bewolkt is bereiken de zonnestralen je huid, maar in de wintermaanden is het toch aan te raden om extra vitamine D binnen te krijgen.

Vitamine D3 supplementen zijn bij vrijwel elke drogist te krijgen. Overleg eerst even met je arts voordat je supplementen neemt. Je kunt ook wat vaker vis op het menu zetten!

De top-3 van vette vissoorten die rijk zijn aan vitamine D zijn:

 • Makreel
 • Zalm
 • Haring

5. Water

Zonder water werkt je lichaam niet voor de volle 100%. Als je te weinig water drinkt wordt de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine verstoorde. Drink minstens 2 liter water (thee en koffie tellen ook mee) om jezelf ervan te verzekeren dat je lichaam genoeg serotonine aan kan maken.

Zeg toch zelf; dat klinkt toch helemaal niet verkeerd om een Blue Monday door te komen? Hopelijk kan je je zo een beetje door deze treurige dag heen sleuren!Liefs,

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!