Glas-in-lood knutselen van papier
Zat jij vroeger ook met toegeknepen ogen, je hoofd heen en weer bewegend voor de kerstboom om te kijken hoe mooi de lichtjes schitterden? Ik kan het nog steeds niet laten. Ook deze ‘tic’ heb ik overgebracht op de kinderen. Lichtval is magisch. Op vakantie in Mallorca hebben we de kathedraal van Palma bezocht. Ferenc en Adyra hebben meer dan een uur ademloos gekeken naar de prachtige glas-in-lood vensters. Dat veranderende licht werkt als een magneet.
Vandaag maken we een soort glas-in-lood van papier. Overdag leuk als het licht van buiten erdoorheen schijnt en ’s avonds ook, helemaal als we de lichtjes weer in de boom buiten hebben gehangen.
Wat heb je nodig:
- Dik zwart papier (A4 formaat of groter, wat je wilt)
- Vliegerpapier in verschillende kleuren
- Lijm
- Wit- en grijs potlood
- Prikblok, prikpen
- Witte verf (ik gebruik acrylverf)
Werkvolgorde:
- Ontwerp maken op gewoon wit papier
- Ontwerp uittekenen op zwart papier
- Vormen uitprikken
- Vliegerpapier uitknippen en op de achterkant van het zwarte papier plakken
- Uiltjes maken met verf
Variaties:
- Als je deze knutsel met je kleintje wilt gaan maken, maak het dan niet te ingewikkeld. Bij ons op school maakten de kinderen een huis met een paar ramen en een deurtje. Leuk! Iets met geometrische vlakken is ook mooi. Zorg wel dat je de rand tussen het ene gat en het andere niet te smal maakt. De kans dat zo’n rand scheurt is groot en dat is natuurlijk niet leuk. Daarom werk ik weer met papier van 225gr/m², dat kan wel wat hebben.
- Maak van de tekening een windlicht. Buig de tekening rond. Plak of niet hem goed vast. Ledkaarsje erin en klaar is het windlicht.
- Maak glas-in-lood kerstballen. Knip cirkels uit het zwarte papier. Maak hiervan glas-in-lood werkjes. Bevestig er een lintje aan. Hang ze voor de lampjes in de boom voor het mooiste effect.
- Je kunt de velletjes vliegerpapier scheuren en op een schoon glazen potje plakken. Met een waxinelichtje erin staat dat hartstikke leuk.
- Gebruik een kant en klare kleurplaat als basis. Deze kun je overtekenen op het zwarte papier.
- Op een druilerige middag maak ik alvast een tekening. Fer vind het een leuk idee, maar vraagt meteen of ik de kleine dingetjes zoals de dierenoogjes en de sterren voor hem uit wil prikken. Stiekem vind ik het allang leuk dat ik ook mag meedoen, dat prikken heb ik al zo lang niet gedaan.
- Ik teken de contouren die we uit gaan prikken met grijs potlood en de lijnen die zichtbaar blijven met wit potlood. De oogjes van de uiltjes moeten worden getekend en uitgeprikt. De uiltjes zelf maken we later met verf.
- Ferenc begint met uitprikken van de grijze lijntjes. Al snel liggen uitgeprikte wolken, een maan en talloze blaadjes op het bureau. Adyra zou ook meedoen, maar we bedachten ineens nog een leuk werkje, daar gaat zij mee bezig (zie ons volgende knutselblog). We zitten met zijn drietjes in de keuken en overleggen over wat ik erbij zou kunnen schrijven. Er komen altijd weer hele verhalen bovendrijven. Het begint altijd met: ‘mama, weet je nog…’ Verbazend wat ze allemaal hebben opgeslagen in de loop der jaren. Vaak is die herinnering bij mij allang verhuisd naar een vakje ergens helemaal achterin mijn hoofd en ben ik het vergeten. Het is hier herfstvakantie en het regent, niemand hoeft verder ergens heen vanmiddag, gezellig.
- Samen bedenken we welke kleuren vliegerpapier we gebruiken. Ik heb op internet een pakje met 100 velletjes van 15×15 cm in 10 verschillende kleuren besteld, kost maar weinig en je zult zien dat, nu we het hebben, we het ineens voor van alles nodig hebben. Vaak zitten nieuwe schoenen in de doos ook verpakt in van dat dunne papier. Dat zou je ook kunnen gebruiken voor dit klusje. Je kunt het met stift inkleuren. Groepjes van 5 of 6 blaadjes worden licht- of donkergroen. De ogen van de uiltjes geel en de sterren ook, de kat krijgt oranje ogen. De gordijnen krijgen verschillende kleuren. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar onze fantasie wordt gaandeweg steeds groter. De ene kamer krijgt een rolgordijn, de andere krijgt hangende gordijnen. Fer knipt, ik lijm de stukjes vliegerpapier vast. Slimmerik, hij houdt zijn handen schoon. Let op elk stukje vliegerpapier net iets groter moet zijn dan het gat waarachter het geplakt moet worden. Weer blijkt dat de lijmtube met smalle tuit een heel goede aankoop is geweest. Er komt precies genoeg uit om er geen kliederbende van te maken.
- Op een bordje doen we een klein dotje witte acrylverf. Fer doopt z’n vinger lichtjes in de verf. Daarna maakt hij een paar vingerafdrukken op het bordje. Zo weet je zeker dat er niet te veel verf op het papier komt. Dan drukt hij zijn vinger zachtjes op het zwarte papier, daar waar we de uilenogen al hadden uitgeprikt. Van een restje oranje vliegerpapier knip ik minidriehoekjes. Dat zijn de snaveltjes. Om ze vast te kunnen pakken, gebruiken we een cocktailprikkertje. Ietsiepietsie lijm erop en klaar. Met het witte potlood tekenen we uilenoortjes. Hopsakee, ons glas-in-loodwerkje is af. Ferenc zet het meteen voor het raam. Hij knikt tevreden. Gelukt!
Mijn ervaring:
- Wij hebben de lat weer hoog gelegd voor onszelf door heel veel details te maken. Dat hoef je natuurlijk niet te doen. Eenvoudig is ook mooi. Het gaat om het spelen met licht dat door het vliegerpapier schijnt.
- Knutselen leidt tot meer knutselen. Als de kinderen eenmaal de smaak te pakken hebben, bedenken ze steeds weer nieuwe dingen. Ik laat ze fijn gaan. Het enige wat ik doe is aangeven of ze er dezelfde middag nog tijd voor hebben of dat het beter op een ander moment kan. Hun verzinsels schrijf ik meteen op, daar kunnen we later vast weer wat mee.
- Op zoek gaan naar spullen die je kunt gebruiken is al een avontuur op zich. Ik ben met Ferenc naar de knutselwinkel gegaan om zwart papier te halen. Hij keek zijn ogen uit. Natuurlijk kochten we meer dan we voor deze knutsel nodig hadden. Logisch…
Laat je me jullie kunstwerken zien?! Dat kan in de reacties hieronder, maar als je de foto’s tagt met #mamatothemax en #knutselentothemax op Facebook, Twitter en Instagram vinden we ze ook.
Volgende maand doen we weer iets met licht, maar dan iets om zelf te maken.
Liefs en heel veel knutselplezier,
Stay connected