Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoeveel zetten wij elke maand opzij voor de kinderen?


3 september 2017


robeco sparen geld beleggen kind MAMA to the max
&

 

Als moeder wil je maar één ding voor je kinderen en dat is dat ze gelukkig worden en een goede toekomst tegemoet gaan. Mijn ouders hebben sinds mijn geboorte iedere maand een bedrag opzij gezet op een aparte spaarrekening voor mij. Ik heb van dat geld mijn rijbewijs gehaald, mijn hele studie betaald en ik ben nog naar Guatemala en Australië geweest. Met het bedrag dat over was heb ik de inrichting betaald van mijn eerste appartementje. Erg fijn dus dat dit potje er was. Sinds ikzelf moeder ben geworden houdt dit sparen me goed bezig. Welke manieren zijn er om te sparen voor je kind? Ik volgde een workshop bij Robeco in Rotterdam en daar heb ik veel inzichten gekregen. Benieuwd? 

 

Workshop bij Robeco

Super enthousiast was ik toen de mail binnen kwam van Robeco of ik deel wilde nemen aan een workshop over beleggen voor je kind. Het houdt me de laatste jaren wel bezig hoe we hier als ouders het beste mee om kunnen gaan. De toekomst van je kinderen kost toch veel geld. Je wilt als ouders graag dat ze een studie kunnen volgen zonder financiële belemmeringen, dat ze wellicht hun rijbewijs halen en een eerste auto met behulp van papa en mama kunnen kopen, dat je ze kunt helpen met het kopen van hun eerste huis. Allemaal wensen die je kunt hebben als ouders. Uit cijfers blijkt dat ruim driekwart van de ouders een potje heeft voor zijn kind heeft, vaak als eerste bestemd voor die dure studie.

Volmondig zei ik dan ook ‘ja’ en afgelopen juni was het zover, met nog een aantal anderen zat ik klaar voor de workshop “geld opzij zetten voor je kind”. Al mijn bevindingen en mijn conclusies deel ik vandaag graag met jullie en ben ook zeker erg benieuwd hoe jij hierover denkt en of je nog tips hebt. Laat ze zeker achter in de comments.

Een kind kost veel geld

Alleen al als je kijkt naar de studiekosten voor je kind, dan schrik je je een hoedje. De basisbeurs is in 2015 verdwenen en daardoor hebben we nu te maken met het leenstelsel. Op basis van cijfers voor 2017 berekende het NIBUD dat vier jaar studeren ruim €53.000,- kost. Dat is veel geld en de verwachting is niet dat studeren in de toekomst goedkoper wordt. Wil je hier als ouder een deel van betalen, dan is het verstandig zo vroeg mogelijk geld opzij te gaan zetten voor later.

Verschillende manieren

Wanneer je beslist vermogen te gaan opbouwen voor je kind(eren), moet je je eerst gaan verdiepen in welke vormen dit kan. Zo zou je een spaarrekening kunnen openen waar je geld naar overboekt, je zou een bedrag in een oude sok kunnen stoppen en dat thuis bewaren op een veilige plek of je kunt met je maandelijkse inleg beleggen.

Over die laatste optie was ik erg nieuwsgierig. Wat houdt beleggen precies in en moet je er echt verstand van hebben om dat te kunnen doen? Robeco legde ons dit haarfijn uit en wat blijkt: NEE, je hoeft geen verstand van beleggen te hebben.

Waarom beleggen?

Je kunt je vermogen op verschillende manieren laten groeien. Sparen ligt voor de hand: een spaarrekening is makkelijk en relatief veilig. Maar wist je dat beleggen op de lange termijn meer kan opleveren? Historisch gezien groeit een vermogen via beleggen sneller dan via sparen, maar met beleggen loop je meer risico. Als je vroeg begint met beleggen voor je kind, dan is de beleggingshorizon (dit is de periode waarover je gaat beleggen naar je einddoel en is in principe ook de periode waarin je jouw vermogen kunt missen, deze periode kan per belegger sterk verschillen) ook voldoende om eventuele verliezen op te vangen. Wil je eens checken wat beter aansluit bij jouw wensen? Dan kun je de Robeco Checklist doorlopen. Die vind je hieronder, maar wil je deze beter lezen, dan vind je deze ook hier.

 

Beleggen

Wanneer je kiest te gaan beleggen dan zijn er verschillende mogelijkheden. Wat ik van de workshop het meest heb opgestoken is dat je moet gaan beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Dat je echt over hebt en iedere maand kunt missen. Je moet het geld niet op korte termijn eraf willen halen, maar het voor een zo lang mogelijke periode laten staan.

Als je besluit een beleggingsrekening te openen dan zou dat kunnen bij bijvoorbeeld Robeco. Zij bieden verschillende producten aan die je helpen bij het beleggen. Ben je nieuwsgierig geworden, dan moet je gewoon eens rondneuzen op de site van Robeco. Ze beantwoorden hier veel vragen en ze kunnen je ook op weg helpen.

 

Mijn conclusie

Sparen is natuurlijk een stuk veiliger, maar in het verleden is gebleken dat dat minder oplevert dan beleggen. Als je niet wakker ligt van koersen die dusdanig lager worden dan jouw inleg, dan maak je met beleggen uiteraard kans op hoger rendement dan bij sparen. Ik heb een rekening geopend en een startbedrag ingelegd. Vinden jullie het interessant wanneer ik vaker updates plaats over onze beleggingsportefeuille? Ik vind het zelf ook best wel spannend. We leggen iedere maand 50 euro in en ben nu al benieuwd hoe het na een jaar erbij staat.

Nou, even een iets serieuzer artikel, maar ook dat houd mij en jou als moeder bezig, toch? Benieuwd of iemand al belegd en hoe het gaat! Deel je ervaringen zeker met iedereen!

 

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

 

#MAMAtothemaxAD transparant MAMA to the max

BELANGRIJKE INFORMATIE:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus van de Robeco fondsen zijn kosteloos te verkrijgen via www.robeco.nl.
Fashion_English11_300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!