Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

WORLD PREMATURITY DAY: een dag om bij stil te staan én in actie te komen!


17 november 2016


&

 

Vandaag (17 november) is het World Prematurity Day! Help jij ook mee om de aandacht voor vroeggeboorte wereldwijd te vergroten? De 1 op de 10 baby’s die te vroeg geboren worden – en hun ouders – zullen  je daar ongetwijfeld ontzettend dankbaar voor zijn! 

Mama to the max world premature day wereld prematuren dag LiefLaughLoet Marlijne Wilmsen

Wereld Prematuren Dag is een dag waarvan ik zeker weet dat ik er ieder jaar weer even bij stil zal staan hoe dankbaar we mogen zijn dat het zo goed gaat met Loet. Een dag die hopelijk kan bijdragen aan meer aandacht voor vroeggeboorte wereldwijd. Zodat het in de toekomst wellicht met nog veel meer kindjes net zo goed zal gaan als met haar. Na enkele weken doorgebracht te hebben op Neonatologie heb ik wel ervaren dat veel premature kindjes wél te kampen krijgen met vreselijke complicaties.

Wist je dat 1 op de 10 baby’s te vroeg geboren wordt?

In Nederland alleen al zijn dat 15.000 premature baby’s per jaar. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Vreselijk feit is dat er ieder jaar ongeveer 1.000 baby’s overlijden aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. Van de helft van alle vroeggeboorten is de oorzaak onbekend.

Onderzoek is belangrijk voor de preventie van vroeggeboorte en voor de zeer gespecialiseerde zorg voor deze extreem kwetsbare, kleine baby’s.*

Ik denk dat ik voor de meeste moeders van premature kindjes spreek als ik zeg dat een vroeggeboorte van je baby een ervaring is die je de rest van je leven met je mee zal dragen. Een onderwerp dat vanaf dat moment altijd je aandacht zal trekken als je er iets over leest of hoort. Voor ons was de ziekenhuisperiode rondom de geboorte van Loet een ware rollercoaster door de complicaties die er bij mij op traden, maar het feit dat het met onze little fighter wél goed ging maakte dat we ondanks alles toch konden genieten! Echter hebben we rondom haar geboorte ook heftige gebeurtenissen meegemaakt en al snel was ik vastberaden om die negatieve momenten om te zetten in iets positiefs. Ik vind het altijd een mooie gedachte om te geloven dat dingen met een reden gebeuren en aangezien ik de eerste maanden door mijn eigen complicaties hoofdzakelijk liggend heb doorgebracht en het bloggen door alle gebeurtenissen op mijn pad gekomen was besloot ik dat ik middels mijn blogs zou gaan proberen om een steentje bij te dragen aan  alles wat met premature kindjes te maken heeft! Want naar mijn mening zijn er verschillende punten die speciale aandacht verdienen en zodoende dat ik deze vandaag in mijn blog aangaande Wereld Prematuren Dag graag wil benoemen.

Mama to the max world premature day wereld prematuren dag LiefLaughLoet Marlijne Wilmsen

#1: Meer ziekenhuizen zouden moeten kunnen realiseren dat ouders bij de couveuse op 1 kamer mogen slapen

Ontelbare keren hebben Patrick en ik tijdens de ziekenhuisperiode gezegd hoe dankbaar we waren dat de couveuse naast mij op de kamer stond. In het ziekenhuis waar ik lag mogen de ouders op Neonatologie iedere dag bij hun kindje slapen, je kon dus 24/7 bij je kindje zijn. De couveuse stond naast het bed waar ik zelf lag en daar was ik zó ontzettend dankbaar voor. Door mijn eigen complicaties kon ik in eerste instantie zelf helaas niet naar de couveuse toe, maar doordat deze naast mijn bed stond kon ik toch steeds naar Loet kijken.

Er waren verpleegkundigen aanwezig voor Loet en verpleegkundigen die mij verzorgde en zodoende konden Loet en ik toch steeds bij elkaar zijn! Als je kindje te vroeg geboren wordt en in de couveuse moet liggen is het natuurlijk al vreselijk dat je je baby niet kunt pakken en knuffelen wanneer je dat wilt en als je dan ook nog eens niet dag en nacht bij je kindje kunt zijn dan lijkt me dat helemaal verschrikkelijk. Je maakt al een valse start, dus dan lijkt het me extra belangrijk dat papa’s en mama’s continu bij hun kindje zouden moeten kunnen zijn! Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat dit in ons ziekenhuis mogelijk was, want anders had ik zelf niet naar Loet toegekund. Hoe mooi zou het zijn als nog veel meer ziekenhuizen dit zouden kunnen realiseren?

Een bijbehorend punt wat ikzelf als heel prettig heb ervaren is de video-begeiding die er aanwezig was. Aangezien ik na mijn 2e operatie nog redelijk van de wereld was en maar weinig bewust mee had gekregen van de eerste 48 uur na de geboorte besloot de verpleging om verschillende momenten vast te gaan leggen. Toen ik uit de narcose kwam mocht Loet even uit de couveuse om bij mij te liggen, ons eerste kroel momentje samen! Ik weet hier niet veel meer van dus ben zo dankbaar dat de verpleging alles gefilmd heeft!

Ook later hebben ze nog momenten vastgelegd zodat ik uiteindelijk mooie beelden mee naar huis heb kunnen nemen; een onbetaalbaar aandenken! Tot slot was er nog één klein dingetje die ik als tip mee zou willen geven voor andere ziekenhuizen: hartjes knippen van de pleisters. Een sonde die vastgeplakt zit met een hartje ziet er meteen een stukje minder heftig uit.

3. Wereld Prematuur dag_Mama to the max_Loet

#2: Meer bekendheid voor Stichting Earlybirds Fotografie

Een andere mooie herinnering is de prachtige fotoreportage die Stichting Earlybirds fotografie gemaakt heeft. Als je kindje te vroeg geboren is, wordt je redelijk geleefd en heb je vaak te maken met veel zorgen. Een fotoreportage van Earlybirds is dan echt even een lichtpuntje tijdens de vaak heftige ziekenhuisperiode. Afgezien van het feit dat ook dit een onbetaalbare herinnering is kan het ouders ook zeker helpen met de verwerking als de ziekenhuisperiode achter de rug is! De fotografen van Earlybirds zijn gespecialiseerd en maken met veel zorg en liefde een reportage van de dagelijkse routine in het ziekenhuis. Het is dus niet te vergelijken met een newbornshoot want dat is ook niet mogelijk met premature baby’s, maar wel een prachtige reportage van de verzorgingsmomentjes in het ziekenhuis. Zelf had ik nog nooit van Earlybirds gehoord en pas toen we al enkele weken in het ziekenhuis lagen hoorde ik via via van deze fantastische stichting. Meteen hebben we onszelf aangemeld en een paar dagen later kwam een van de fotografen naar het ziekenhuis om de reportage te maken. Iets waar we nog steeds erg dankbaar voor zijn en ik zou dan ook graag willen helpen om meer awereness te creëren voor deze prachtige stichting zodat toekomstige ouders van premature kindjes niet achteraf hoeven denken: “had ik dit maar geweten”! Tevens wil ik alle fotografen en vrijwilligers bij deze graag even in het zonnetje zetten want het is echt nobel werk wat jullie doen en ook niet altijd even makkelijk om de soms erg zieke kindjes te fotograferen! Keep up the good work!!

Dat het bloggen op mijn pad is gekomen heb ik indirect overigens ook te danken aan Stichting Earlybirds Fotografie; voor hun website schreef ik ons verhaal omtrent de vroeggeboorte van Loet. Iets wat mij toen heel goed heeft gedaan en waardoor ik uiteidenlijk ben mogen gaan bloggen voor MAMAtothemax!

#3 Meer onderzoek ter preventie van vroeggeboorte en zorg voor premature kindjes

Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen aan het feit dat er nog veel meer onderzoek nodig is omtrent de preventie van vroeggeboorte en zorg voor premature kindjes. Daarom wil ik – juist vandaag – graag proberen om zoveel mogelijk geld op te halen dat gebruikt zal worden voor onderzoek. Ik ben zo dankbaar over hoe goed Loet het doet en wil op deze manier iets terug doen om ervoor te zorgen dat er in de toekomst hopelijk nog veel meer premature kindjes net zo goed uitkomen of nog beter: dat er minder vroeggeboorten zullen zijn.

Zodoende startte ik een zoektocht naar een geschikte stichting voor mijn doel en kwam ik terecht bij Stichting Steun Emma van het AMC. Geld dat gedoneerd wordt bij deze stichting wordt enerzijds gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en anderzijds voor de realisatie van een nieuwe Intensive Care Neonatologie. Deze stichting sluit dus perfect aan bij mijn missie om toekomstige premature kindjes te helpen! Zodoende zal ik vandaag via mijn Instagram account (@love.laugh.loet) een actie starten om geld in te zamelen. Er is nog zoveel geld nodig voor onderzoek en alle kleine beetjes helpen toch?!

4. Wereld Prematuur dag_Mama to the max_Loet

Wil jij ook iets doen? Doneer dan ook via http://www.steunemma.nl/doneer of deel mijn post om de aandacht voor Wereld Prematuren Dag te vergroten! Wie weet, kunnen we zodoende vandaag met z’n allen ervoor zorgen dat bovenstaande punten de aandacht krijgen die het verdiend!

Terwijl ik dit schrijf, speelt Loet lekker in de box en inmiddels is ze gaan staan en kijk ik naar haar stralende gezichtje dat vrolijk naar mij lacht. Helemaal trots is ze dat ze weer zelf is gaan staan! Lieve Loet wat ben ik blij dat je zo’n little fighter bent! Je bent nog steeds klein maar jij komt er wel kanjer, voor mij ben jij de allergrootste kleine meid!

Liefs, Marlijne!

P.S. Wil jij alles volgen omtrent #WorldPrematurityDay? Check dan snel mijn Instragram @love.laugh.loet. Let’s all support World Prematurity Day! Alvast bedankt!!

  • Bron: www.couveuseouders.nl, 2016

Marlijne

Wat tof dat jullie mijn blog lezen! Ik ben Marlijne, 29 jaar en gek op: genieten, gezelligheid, de liefde, uitdagingen, styling & fotografie, Carnaval en sinds kort mama zijn van onze fantastische dochter Loet! Geboren in het altijd gezellige Brabant, maar na mijn studie gewoond en gewerkt in Barcelona, Haarlem en Frankfurt. De liefde heeft mij teruggebracht naar Nederland en inmiddels woon ik in Tilburg, heb ik een leuke marketing job bij Philips en ben ik getrouwd met de allerleukste! Graag wil ik de avonturen die ik tijdens en na mijn zwangerschap beleefd heb — en ongetwijfeld nog zal gaan beleven — met jullie delen. Zin in!!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!