Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe overleef ik? Wonen in Australië.


23 januari 2016


<

Alles is goed voorbereid en geregeld, we nemen afscheid van familie en vrienden en dan stappen we in het vliegtuig. We gaan in Australië wonen! Vooraf lijkt het een geweldig plan, maar is het wel zo leuk als van te voren gedacht? Misschien kunnen we niet wennen, missen we iedereen heel erg en wordt het overleven…

Kerst 2015 gaat bij ons de boeken in als bijzonder. Bijzonder in positieve zin. We hebben genoten van een kerstpicknick aan een van de mooie strandjes die Sydney rijk is. Via een besloten Facebookgroep voor expat moeders was ik vlak voor ons vertrek in contact gekomen met twee Nederlandse mama’s. Zij wonen in North Sydney sinds april 2015 en oktober 2015. Het is super fijn om wat mensen ‘te kennen’ als je ergens nieuw aankomt. Je kan vragen stellen, ervaringen delen en samen een bakkie doen. De twee gezinnen hadden plannen om met kerst samen te lunchen en vanwege het mooie weer vond die lunch plaats aan het strand. Wetende dat wij helemaal in ons uppie waren en nog geen plannen hadden, werden we ook uitgenodigd. Geheel onverwachts hadden wij dus een gezellige kerstdag in Australië. Liam heeft gespeeld op het strand met zijn nieuwe vriendjes zoals hij ze zelf noemt. Het ging vanaf het eerste moment goed tussen de jongens, alsof ze elkaar al jaren kennen. Mooi om te zien hoe gemakkelijk kinderen nieuwe contacten leggen. Ik heb echt zitten genieten!

IMG_20151225_124915

Picknicken is volgens mij door de Australiërs uitgevonden. Ga op een willekeurige zaterdag of zondag naar een park of een strand en je struikelt over de strandtentjes, picknickkleden en barbecues. Ja barbecues! In ieder park staan openbare gasbarbecues (die na gebruik weer brandschoon worden achtergelaten), maar Ozzies nemen ook heel graag hun eigen barbecuetje mee. En dan niet van die kleine wegwerp dingen die wij Hollanders zouden meenemen… Ik heb prullenbakken gespot die enkel en alleen bedoeld zijn voor hete kolen. Als bewijs heb ik daar natuurlijk een foto van genomen. Met goed gevulde koelboxen en gezellige muziek vermaken de Australiërs zich de hele dag buiten. Wij hadden geen bbq bij ons maar toch was het geweldig. Kerst op het strand. Dit is zo’n moment waar je vooraf van droomt, hiervoor hebben we de stap genomen. Wat een mooi begin van ons leven in Australië.

IMG-20160109-WA0010Een ander dingetje waar we al jaren over fantaseerden was om oud en nieuw te vieren in Sydney. Al een paar jaar keken we op 31 december om 14:00u naar de livestream van het vuurwerk in Sydney Harbour. Ik hoor je denken, die zijn gek 😉 Maar Sydney heeft een van de mooiste vuurwerkshows ter wereld. Nu wonen we in Australië dus wat doe je dan: gaan of niet gaan? Oud en nieuw is big business in Sydney. Je hebt een tiental punten in de haven vanwaar je het vuurwerk perfect kunt aanschouwen maar daar kan je uiteraard niet gratis heen. Toegangskaartjes zijn te koop voor een paar tientjes maar ook voor enkele honderden dollars. Top of the top is natuurlijk een plekje bemachtigen in het Opera House of een privé bootje huren in de haven: ka-ching!!! Op de gratis plekken met mooi uitzicht liggen sommige mensen al twee dagen van te voren te wachten. En die plekken stromen ‘s middags op New Years Eve al vol en gaan dan dicht. Deze jaarwisseling werden één miljoen mensen in de stad verwacht. Is het dan verstandig om daar met twee kleine kids rond te lopen vroegen wij ons af? Het was een lastige strijd tussen verstand en gevoel. Uiteindelijk hebben we een prima oplossing gevonden. We hebben niet te dure kaartjes gekocht voor een park naast de Taronga Zoo. Een kindvriendelijk en alcoholvrij terrein waar we, net als heel veel andere gezinnen, lekker op een kleedje hebben gepicknickt in afwachting van het vuurwerk. Om 21:00 uur is een korte vuurwerkshow speciaal voor kinderen. Liam vond het geweldig! Maar hij niet alleen, dit beloofde wat voor middernacht. We wilden graag blijven tot de grote show, maar 3 uur wachten in het donker is best lang. En niet alleen voor de kinderen… Wij zijn daarom toch naar huis gegaan, hebben Mila lekker in bedje gelegd en hebben samen met Liam het grote spektakel vanaf de bank bekeken. We waren er dus bij maar voor toch niet helemaal. Daarom blijft ‘oud en nieuw in Sydney’ nog even op onze bucketlist staan. Een mooie reden om dit avontuur minimaal een jaar vol te houden 🙂

IMG_20160101_000156

2016 begon goed want we hebben een huis gevonden! We hebben vorige week de sleutel gekregen en hadden zo de tijd om het huis een beetje op te frissen door middel van een verse laag verf. Helaas komen onze spullen pas half februari dus moeten we het een paar weken met gehuurde meubels en geleende spullen doen. Tot die tijd is het een soort van kamperen in ons eigen huis. We hebben een bank, een tuintafel met stoelen (fungeert nu als eetkamertafel), een stofzuiger en een wasmachine, voor iedereen een bed, wat speelgoed en onze koffers met kleren. Laten we dus hopen op wat mooi weer de aankomende weken. Het weer is hier namelijk erg wisselvallig. De ene dag is het 41 graden, de volgende dag komt de thermometer amper boven de 20 graden uit. De Australiërs klagen steen en been: het is een koude zomer.

Nog even terug naar onze nieuwe woning. Bij de eerste bezichtiging voelde dit huis meteen als een mogelijk thuis. Je wilt trouwens niet weten hoe de (huur)huizen er hier bij staan. We hebben exemplaren bezichtigd waarvan de keuken en het toilet niet zouden misstaan in een museum. En dan die prijzen… Wie stuurt mij een geldboompje? Bij dit huis was het dan ook voor het eerst dat ik na een bezichtiging enthousiast was. Hier zag ik ons wel wonen, maar zou Jérémy er zo ook over denken? Gelukkig wel! We hebben inmiddels ons fijne air bnb huis verlaten en gaan we voor het eerst in dit huis slapen. Nu wonen we écht in Australië!!! Ik ben heel benieuwd hoe dat bevalt. Ik kan in ieder geval niet wachten tot onze spullen er ein-de-lijk zijn en ‘ons’ huis echt als thuis gaat voelen.

Ondertussen staan er nog genoeg dingen op mijn to do lijstje. Zo wil ik heel graag dat Liam zo snel mogelijk na de zomervakantie naar preschool (peuterschool) gaat zodat hij lekker met leeftijdsgenootjes kan spelen en de Engelse taal leert. Ook moet ik me nog verdiepen in het Australische vaccinatieprogramma. Onze kleine meid wordt volgende maand 1 jaar en zou dan in Nederland weer wat prikjes krijgen. Ik heb nog geen idee waar ik hier moet zijn voor vaccinatie. Als iemand die dit leest weet hoe dat in Australië werkt dan lees ik dat graag in een reactie 😉 Dan moet ik nog wat verzekeringen en als het mooi weer is natuurlijk met mijn kindjes naar het strand of een leuke speeltuin. Het huis moet hier en daar ook nog gepoetst worden. En dan komt eind februari al de eerste visite uit Nederland! Met andere woorden, ik verveel me voorlopig niet.

IMG_20151216_132916

We wonen nu 1,5 maand in Australië en het gaat goed. Ik verbaas me er over hoe gemakkelijk het allemaal tot nu toe gaat. Iedereen die ook droomt van wonen in het buitenland kan ik alleen maar aanmoedigen om het avontuur ook aan te gaan. Laat je niet weerhouden door angst en twijfel. De enige oplossing is DOEN! Je zult hopelijk positief verrast worden. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met het krijgen van een kindje ;). Ik weet zeker dat er moeilijke momenten gaan komen. Momenten dat ik er van baal dat we aan de andere kant van de wereld wonen en niet bij familie zijn. Maar so far, so good! Dankzij de vele mogelijkheden wat communicatie betreft is het lijntje met Nederland en Frankrijk erg kort. We beginnen onze draai te vinden en kunnen genieten van de dagelijkse dingen. Van overleven is (nog) helemaal geen sprake. We leven!

Waar op de wereld zou jij wel willen wonen?

Tot volgende maand!

Paulien

Paulien is 33 jaar en getrouwd met de Franse Jérémy. Sinds hun eerste vakantie Down Under in 2010 dromen ze over een leven in Australië. Niet permanent, maar voor een jaar of drie. In december 2015 gingen ze het grote avontuur aan. Ze wonen nu met kids Liam (4) en Mila (1) in Sydney. P

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!