Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wist je dat PCOS de oorzaak kan zijn van verminderde vruchtbaarheid?


1 oktober 2016


Polycyste ovariumsyndroom
W

Wat gaaf dat ik benaderd ben om mijn verhaal op Mama to the Max te delen. Mijn naam is Anna, ik ben 24 jaar en woon onder de rook van Rotterdam. Ik wil jullie meenemen in mijn verhaal rondom mijn vruchtbaarheid. Nou ja, eigenlijk verminderde vruchtbaarheid, want spontaan zwanger worden, die kans is nihil.

Eigenlijk waren wij nog helemaal niet bezig met het krijgen van kindjes, we hadden nog zoveel andere plannen. Hoe komt het dan dat ik nu al weet dat ik verminderd vruchtbaar ben?

Negatief utstrijkje

 

Helaas heb ik al twee keer een negatief uitstrijkje gehad. Daar kwam ik achter doordat ik op mijn 20e en 23e dwars door de pil heen bleef vloeien, een volle maand achter elkaar. Na dag 26 won de onzekerheid de overhand en besloot ik de huisarts te bellen, ergens voelde het niet goed. Die raadde de eerste keer een uitstrijkje aan. Totaal niet verwacht, want immers was ik nog lang geen 30! Na twee weken kreeg ik de uitslag en op mijn baarmoedermond had ik onrustige cellen. Diagnose: pap2. Niet heel heftig, maar wel iets om in de gaten te houden. Na die eerste keer was het een paar jaar rustig, maar op mijn 23e kwam het terug. Op mijn aandringen kreeg ik een doorverwijzing naar de gynaecoloog, omdat ik mezelf op dat moment nog zo jong vond.

Op naar de gyneacologe

 

De gynaecologe in het Maasstad ziekenhuis adviseerde mij om over te stappen naar een ander voorbehoedsmiddel, ze wilde kijken of mijn baarmoedermond daar rustiger van werd. Nadat dit geen succeservaring was ging ik met mijn man, maar ook met naasten in gesprek over wat handig zou zijn. Ik besloot om te stoppen met anticonceptie en te kijken hoe mijn lijf daar op zou reageren na 8 jaar.

foto-2-kun-je-missen

Na 6 maanden, in april 2016 mocht ik terug voor een nieuw uitstrijkje, en toen de gynaecoloog vroeg of ik nog menstrueerde moest ik vertellen dat ik na 1 week vloeien niet meer gemenstrueerd had. Ze vroeg of ik het vervelend zou vinden om een inwendige echo te laten maken, maar ik was opgelucht dat er naar mijn baarmoeder zelf gekeken werd. Met je benen in de beugels is niet prettig, maar deze mevrouw stelde mij zo gerust dat ik de drempel niet heel hoog vond. Ze begon te vertellen dat mijn baarmoeder wel erg vol zat met lege blaasjes. Dit was dan ook de verklaring dat mijn menstruatie niet regelmatig was. Deze vorm van verminderd vruchtbaar zijn heet PCOS.

Wat is PCOS?

 

PCOS staat voor polycysteus ovarium syndroom. Er zijn hierbij meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Door de verschillende waarden is het proces van rijping van de ei blaasjes verstoord en ontstaan er kleine met vocht gevulde blaasjes, genaamd follikels. Dit is de reden waarom er langere tijd geen eisprong kan plaatsvinden, en je dus verminderd vruchtbaar bent.

foto-eierstokken

Ik kreeg een hormoonkuur mee, om een poging te doen om mijn baarmoeder te ‘resetten’. Jeetje, wat was ik daar ziek van zeg. En uiteindelijk deed het helemaal niets met mijn baarmoeder, dus na 10 dagen mocht ik stoppen. Ik zal vast niet alleen ziek zijn geweest van die kuur, mentaal had ik ook wel het een en ander te verwerken. Mijn lichaam faalt in waar het voor gemaakt is. Waar de vrouw op gebouwd is. Het faalt in dat wat in mijn optiek het mooiste is om ooit eens mee te mogen maken. Een wurmpje in je buik, wat opgroeit, wat je liefde en geborgenheid mag geven. Dat hakte er bij mij echt wel in en die klap had ik niet aan zien komen.

 

 

 

Er zijn bij PCOS diverse behandelingen mogelijk om toch zwanger te raken. Er is een kans van 0,01% dat het bij mij op natuurlijke wijze lukt. Dat zou mooi zijn, maar niet realistisch.

Afvallen

 

In mijn geval zou er best nog wel wat kilo’s af mogen, hier doe ik dan ook mijn best voor. Het lastigste hiervan is dat als ik niet lekker in me vel zit, ik juist ga eten. Ik probeer nu met behulp van weightwatchers meer richtlijnen aan mijn eetpatroon te geven en binnen de maten te blijven.

Pillen (clomifeen citraat)

 

Dit zou de eerste stap zijn in het medische circuit. Deze pillen slik je 4 dagen per cyclus en je kan dan op verschillende manieren bijhouden of de eisprong komt.

Bij 80% van de vrouwen die de tabletten slikt vindt een spontane eisprong plaats en ruim 50% wordt zwanger. Wel is er een licht verhoogde kans op een meerling en bestaat de kans dat je last krijgt van stemmingswisselingen. Wanneer tabletten niet werken, kun je overstappen op een andere behandeling.

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/zwanger/pcos-dwarsligger-bij-kinderwens

Injecties

 

Als de pillen niet het gewenste effect hebben, is de volgende stap het zetten van injecties. Die injecties zet je zelf (of je partner). De arts houdt de cyclus bij met echoscopische controles, wat inhoud dat je zeer vaak in het ziekenhuis zit.

Wanneer er maximaal 3 eiblaasjes rijp genoeg zijn, krijg je een andere injectie. Deze injectie zorgt er voor dat dat er een eisprong plaats gaat vinden.

Bij ongeveer 90% van de injectiebehandelingen vindt een eisprong plaats en bij ongeveer 50% van de vrouwen ontstaat een zwangerschap. Ook hier is de kans op een meerling groter. Daarnaast heb je kans op overstimulatie van de eierstokken. Wanneer 2 tot 3 blaasjes groter zijn dan 15 mm wordt de behandeling vroegtijdig gestopt.

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/zwanger/pcos-dwarsligger-bij-kinderwens

Kijkoperatie

 

Tijdens deze kijkoperatie worden er kleine, oppervlakkige gaatjes in de eierstokken gebrand. Hierdoor veranderd de aanmaak van hormonen in je eierstokken, waarna een eisprong kan optreden. Een nadeel van deze behandeling is dat er soms verklevingen kunnen ontstaan rond de eierstokken.

Metformine

 

Metformine is een middel dat ingezet wordt bij mensen met suikerziekte. Het kan ook werken bij vrouwen met PCOS, omdat het de insulinewaarden verlaagt. De combinatie van metformine en vrouwen met PCOS is nog in de onderzoeksfase.

IVF

 

Als laatste stap kan je een behandeling met IVF starten.

Na bijna een half jaar kreeg ik de behoefte om te gaan schrijven, ik kocht een dagboek. Confronterend, maar ook fijn om alles op papier te kunnen zetten. Het gaf mij rust, maar ik bleef een leegte voelen. Een dagboek reageert niet op jou emoties en ik merkte dat ik daar wel behoefte aan had. Via social media kwam ik terecht bij Marjon, die mij uitnodigde om bij haar team toe te voegen.

Via mijn Instagram account, de verdwaalde ooievaar, deel ik mijn gedachten, mijn ervaringen en kom ik veel andere vrouwen tegen van over de hele wereld die zich ook op deze manier uiten. Wat een verademing, wat een herkenning.

Kende jij PCOS al? Stel gerust een vraag en ik zal proberen een zo goed mogelijk antwoord te geven.

Baby- & kinderkleding

Anna

Mijn naam is Anna, ik ben 24 jaar en gelukkig getrouwd met manlief. In het dagelijks leven werk is als persoonlijk begeleidster binnen de gehandicaptenzorg. Wij zijn bezig met het krijgen van een kindje, hiervoor stappen we vanaf 23 september 2016 de medische molen in. Ik deel hierin graag mijn ervaringen met jullie. Ik houd ook een instagram account bij rond dit proces, genaamd de verdwaalde ooievaar.

9 Reacties op “
Wist je dat PCOS de oorzaak kan zijn van verminderde vruchtbaarheid?

 1. Hi anna, wat herkenbaar wat je schrijft! Ik heb ook PCOS & dat was een enorme klap. Ook in had het gevoel dat ik faalde. Voordat wij begonnen aan de behandelingen in het ziekenhuis ben ik op vakantie spontaan zwanger geraakt…We konden ons geluk niet op. Nu hebben we een prachtige dochter Sophie maar staan we voor het volgende dilemma: we hebben een prachtig meisje van 16 maanden, gaan we voor een tweede naar het ziekenhuis (het idee van de behandelingen staat mij tegen) of laten we het weer op zijn beloop, wat de eerste keer ook goed ging? Ik snap dat dit voor jou nog een ver van je bed show is…ik hoop dat de behandelingen snel aanslaan & je ook snel kunt genieten van een zoon of dochter.

  Liefs,
  Kim

  • Hallo Kim,
   wat een prachtig wonder! Ik wens jullie toe te genieten van wat er is, en dat de tijd zal leren wat handig en verstandig is in je keuze tussen je dilemma’s.

   groetjes Anna

 2. Hallo Anna, wat moedig dat je je verhaal deelt. Ook ik heb pcos en dat hakte er (buiten al het hormonale ‘gedoe’ na stoppen met anticonceptie) vooral ook mentaal flink in, zoals jij ook beschrijft. Iedereen is natuurlijk anders en ieder heeft een eigen verhaal waarbij ik besef dat ik veel geluk heb gehad, maar daarom voelde ik ook de behoefte om te reageren en ook een positieve uitslag (heel snel) met je te delen. Ik had namelijk bij de eerste clomid kuur (voorafgaand door onttrekkingskuur om bloedingen op te wekken), gecombineerd met een hormoon spuit gelijk een goed eitje en… daarna ook gelijk raak! Bij de eerste poging meteen zwanger, momenteel al 24 weken in verwachting van een kerngezonde jongen. Dus zo kan het ook! Ik wens je alle succes en liefde voor de komende tijd!

 3. Heel knap dat je je verhaal doet, het lijkt mij ontzettend lastig als zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Ik hoop van harte dat het je uiteindelijk gegund is!

  Wat betreft het artikel zou ik jullie de tip willen geven het voortaan goed na te kijken. ‘niet lekker in me vel zitten’ is taalgebruik dat echt afbreuk doet aan de inhoud van het verhaal.

 4. Hoi Anna, ik heb zelf ook PCOS en weet dit al sinds mijn 14e ongeveer. Ja het heeft mij roet in het eten gegooid dat ik zeer waarschijnlijk niet spontaan zwanger ga worden, maar er zijn zoveel mogelijkheden hoe het wel kan lukken. Ik heb contact met 9 meiden die hetzelfde hebben en op 1 na is iedereen zwanger geworden in max 2 jaar tijd. (Het is een hele lange tijd, maar wat ben ik blij dat de middelen er zijn!) Wij hebben al een jaar in de medische molen gezeten en toen even een stop gehad door verschillende omstandigheden. Op dit moment ben ik aan het herstellen van een hernia operatie maar daarna gaan mijn man en ik ook de medische molen in. Ik hoop dat het jullie gegund is om een wondertje welkom te mogen heten in jullie leven! Blijf je hierover bloggen? Als je contact met me wilt mag je me altijd mailen! Liefs Jessica

  • Hallo Jessica,
   Ik blijf hier inderdaad over bloggen. Wanneer ik iets vanuit het medische circuit te bloggen heb zal ik dat doen, mijn volgende blog gaat over uitspraken van anderen richting mij, hoe ik dat ervaar. Die komt over een maand online! Groetjes Anna

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!