Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Willeke vertelt: Zwanger worden zonder partner


13 oktober 2015


S

Soms is het niet vanzelfsprekend om direct een kind te krijgen. Zo zijn er natuurlijk hetero koppels waarvan een van de partners moeilijkheden heeft. Zijn er lesbische koppels die een kinderwens hebben en zijn er alleenstaande vrouwen die ook graag moeder willen worden. Willeke is zo een wensmoeder die al van jongs af aan graag kinderen wil. Een van de mogelijkheden om deze wens in vervulling te laten gaan is het KID traject volgen. KID staat voor kunstmatige inseminatie donorzaad. Via een spermadonor wil zij zich laten insemineren. Zij is dit traject gestart in oktober 2013 en neemt ons vanaf vandaag mee in haar reis naar het moederschap.

Ik was 25 jaar oud toen ik al eens riep: ‘Als ik op mijn 30ste die prins op het witte paard nog niet ben tegen gekomen, dan ga ik naar de bank. Spermabank wel te verstaan”

Toen ik eenmaal 30 was, en die prins was nog steeds niet in mijn leven. Toen ben ik er eens serieus over gaan nadenken. Ik wilde niet te oud zijn als ik mama mocht worden en wie weet lukte het niet. En als het dan niet lukt om zwanger te raken dan zijn we straks een paar jaar verder en voor mijn gevoel dan dus te oud. Dus ik besloot om mezelf eens te gaan verdiepen in alle mogelijkheden om een bam-mam te worden. (bam staat voor Bewust Alleenstaande Moeder) Maar wil ik dit wel.. Mijn kind bewust op laten groeien zonder vader?

kid inseminatie

Dit was voor mij echt een moeilijke vraag. Maar door veel praten met familie en vrienden en door veel te lezen op internet heb ik de keuze gemaakt om mijn kind op te laten groeien zonder vader. Maar hoe gaat het nou allemaal in z’n werk? Welk ziekenhuis staat qua gevoel het dichtst bij me? Is en blijft een donor anoniem? Dit waren zomaar een paar vragen die bij me binnen kwamen. Deze vragen ben ik toen gaan uitzoeken. Even alles voor mezelf op een rijtje zetten. Tijdens deze periode ben ik ook in gesprek geraakt met een goede vriend van mijn moeder. Hij viel op mannen, had geen relatie en hij was de geschikte man om de vader te worden van mijn kind. Hij wilde geen vader rol maar hij wilde zijn kind wel af en toe zien. Ik dacht misschien is dit ook een mooie situatie. Ik zou  mama worden van een bekende donor. Mijn kind zou dan toch een papa hebben waar hij of zij altijd bij terecht kan. Hij ging er na ons gesprek nog even goed over nadenken en ik deed hetzelfde. Ik sprak er met mijn moeder over en hij besprak dit ook met zijn familie.

kid inseminatie 2

Uiteindelijk hebben we samen besloten om dit toch niet te doen. De grootste reden was dat hij niet persé de behoefte had om zich voort te planten. Als hij het deed dan deed hij dat voor mij. Dit was natuurlijk niet de bedoeling. Tuurlijk wilde ik graag een kind maar ik wilde niet dat hij dan vader ging worden omdat ik dat nou eenmaal zo graag wilde. Dat voelde voor mij niet goed. Dus dit hoofdstuk kon worden gesloten en ik ging weer verder op zoek naar de mogelijkheden. Na dit hoofdstuk ben ik mij gaan richten op een donor via een ziekenhuis. Dit voelde voor mij het veiligst. Geen ‘enge’ man via internet maar een donor die ook gescreend en onderzocht was. Tijdens mijn zoektocht naar het juiste ziekenhuis kwam ik er achter dat de mannen die tegenwoordig aangesloten zijn bij een ziekenhuis als spermadonor, niet meer anoniem zijn. In eerste instantie voor de moeder wel. Maar zodra het kind een bepaalde leeftijd heeft dan kan hij of zij de gegevens van zijn of haar vader opvragen. Dit was voor mij de doorslag. Mijn kind zal opgroeien zonder vader maar als hij of zij daar oud genoeg voor is, en hij of zij wil graag weten wie zijn of haar vader is, dan is die mogelijkheid er.

07dea5918285b24d62936fbc11efe76a

In Nederland zijn er 9 ziekenhuizen waar je met het KID traject kan starten. Maar welk ziekenhuis is dan het meest geschikt? Ik ben alle sites van de ziekenhuizen gaan lezen. Het ene ziekenhuis vond ik toch te ver weg en het andere ziekenhuis voelde niet goed. Na veel wikken en wegen heb ik gekozen voor het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Dit ziekenhuis voelde voor mij erg goed. Het was voor mij niet het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar met alle informatie die ik had gelezen voelde dit voor mij het juiste ziekenhuis. Wat ik alleen nog hoefde te doen was mijn telefoon pakken en bellen naar de fertiliteitspoli.. Maar wanneer is daar nou het juiste moment voor!?

 

Liefs,

 

Willeke

Willeke

Mijn naam is Willeke en ik ben 32 jaar jong. Vanaf het moment dat ik grote zus werd (ik was 3) ben ik helemaal gek van baby's, peuters en kleuters. Door de jaren heen is dat nooit veranderd en ik werk dan ook in de kinderopvang. Ik heb van mijn hobby, mijn werk gemaakt! Naar mate ik ouder werd kwam ook mijn eigen kinderwens. Doordat ik nooit de ware ben tegengekomen ben ik mij gaan verdiepen in andere mogelijkheden. Ik heb gekozen voor KID. (kunstmatige inseminatie donorzaad) Mijn blogs zullen gaan over dit onderwerp. Ik hoop dat jullie ze met plezier zullen gaan lezen.

6 Reacties op “
Willeke vertelt: Zwanger worden zonder partner

  1. Ik vind het heel knap dat je zo ver bent gekomen. Als de tijd rijp is zul je bellen. Vertrouw op jezelf.

    Opvallend dat je voor Rijnstate kiest (op loopafstand van mijn huis) ik had geen idee dat zij dit doen.

  2. Wat een herkenbaar verhaal! Ook ik heb er uiteindelijk voor gekozen om te proberen bam-mam te worden en heb tot op heden geen spijt gehad van deze keuze. Ik ben nu ruim 41 weken zwanger van een donor (ook via het ziekenhuis) en de kleine kan nu elk moment komen.
    Ik wens jou heel veel succes toe Willeke en ik hoop voor jou dat deze reis ook mag eindigen met een heel mooi wondertje.

  3. Dat lijkt me heel heftig: een kinderwens en geen partner. Ik weet niet hoe ik daarmee zou om gaan. Puur intuïtief voelt het voor mij voor een kind toch als een meerwaarde als er ook een vader in beeld is. Maar ik snap zeker het verlangen naar een kind! En als er geen partner is, dan snap ik dat je andere wegen zoekt.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!