Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Werken maar een ziek kind, wat zijn dan je rechten


24 november 2016


<

Daar sta je dan met een ziek kind bij de crèche hopend dat ze niet al te moeilijk doen. Natuurlijk vindt elke moeder het verschrikkelijk om een ziek kind weg te (moeten) brengen en de blikken van de crèche leidsters maken het er niet makkelijker op.

 

Er was geen andere keus qua opvang, anders had ik dit echt niet gedaan

Ik spreek met de leidsters van de crèche af, dat ze mij bellen als het echt niet meer gaat met mijn dochter. Bij ons mogen kinderen met koorts hoger dan 38,5 graden niet gebracht worden en al krijgen ze koorts gedurende de opvang moeten ze worden opgehaald.

Hiervoor had ik een gastouder en die was daarin wat makkelijker en als ze ziek waren mocht ik ze gewoon brengen. Helaas stopte mijn gastouder ermee toen ik zwanger was van ons vierde kindje en ben ik overgestapt naar de crèche.

Ik neem afscheid van mijn kinderen en met pijn in mijn buik rij ik naar mijn werk, waar ik probeer uit te leggen dat ik een ziek kind heb. Ik leg uit dat als het niet gaat of de koorts hoger word dan 38,5 graden, ik haar dan moet ophalen.

De reactie die je dan krijgt van je leidinggevende maakt je buikpijn nog erger: “Ja dat is natuurlijk niet de bedoeling, dat je voor een ziek kind naar huis gaat.”

Op dat moment sta je met je rug tegen de muur.

Wat doe je als je kind ziek is en heb je eventueel recht om hier uren voor op te nemen?

Dit ben ik dus gaan uitzoeken en gaan opschrijven.

Calamiteitenverlof

Als een kind plotseling ziek is geworden op school en het moet opgehaaldworden, kun je calamiteitenverlof opnemen. Calamiteitenverlof is onder andere voor plotselinge situaties die meteen moeten worden opgelost. En/of de verzorging van een ziek kind op de eerste ziektedag als jij de enige bent die deze zorg kan geven.

Werknemers kunnen recht hebben op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof voor spoedeisende, onvoorziene of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. De werkgever betaalt het salaris door tijdens het verlof.

Meld het calamiteitenverlof of kort verzuimverlof zo snel mogelijk bij jouw werkgever. Daarbij geef je aan hoe lang je verwacht dat het verlof gaat duren. Een werkgever mag een redelijk verzoek voor calamiteitenverlof of kort verzuimverlof niet weigeren.

Een werkgever mag jouw achteraf wel vragen om aan te tonen dat het verlof nodig was.

Zorgverlof voor ziek kind

Als jouw kind ziek is geworden, heb je recht op kortdurend zorgverlof. Het kan gaan om:

  • eigen kind of kind van echtgenoot/geregistreerde partner;
  • adoptiekind;
  • een kind van de partner met wie je samenwoont;
  • pleegkind (als dit kind volgens de basisregistratie personen bij de gemeente op hetzelfde adres woont).

Wanneer kortdurend zorgverlof

Als jij een zieke in jouw naaste omgeving wilt verzorgen, heb je recht op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde is dat ‘de zieke’ verzorging nodig heeft en dat jij de enige bent die dit kan geven. Voor iemand die bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, kun je meestal geen kortdurend zorgverlof opnemen. Want de zieke krijgt al verzorging.

Kortdurend zorgverlof melden bij werkgever

Meld het verlof zo spoedig mogelijk bij de werkgever. Jouw werkgever kan achteraf vragen om bewijs dat het verlof nodig was. Je kunt bijvoorbeeld een doktersrekening of verklaring laten zien. Of een afspraakbevestiging voor een onderzoek in het ziekenhuis.

Wanneer langdurend zorgverlof

Als jij iemand uit jouw omgeving wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, heb je recht op langdurig zorgverlof. Je kunt ook langdurig zorgverlof aanvragen als iemand uit jouw omgeving langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat jij de enige bent die deze zorg kan geven.

Werkgever mag zorgverlof in principe niet weigeren

Jouw werkgever mag kortdurend en langdurend zorgverlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Om die reden mag jouw werkgever uw kortdurend verlof nog tegenhouden, nadat je het bij hem hebt gemeld. Maar ben je al met kortdurend verlof, dan mag jouw werkgever dit niet meer stopzetten.

Hulp bij meningsverschil met werkgever

Wordt je het niet eens met jouw werkgever? Dan kun je contact opnemen met personeelszaken of jouw vakbond, of rechtshulp inschakelen.

Andere afspraken in cao

In een cao kunnen andere afspraken staan over calamiteiten- of kort verzuimverlof. Deze afspraken kunnen ook in een regeling van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging staan. Als dat zo is, gelden deze afspraken.


Na dit alles te hebben gelezen, mijn cao te hebben gecontroleerd (die niet afwijkt van de normale wetgeving) laat ik mij nooit meer het gevoel geven dat ik met mijn rug tegen de muur sta. Het is mijn volledige recht als moeder om voor mijn zieke kinderen te zorgen.

 

(Al deze informatie is te vinden bij de Rijksoverheid).

Susanne

Dit ben ik Susanne en sinds kort behoor ik tot de club vrouwen die het gelukkigst in het leven staan, de dertigers. Mijn geluk mag ik delen met mijn man en onze 4 kinderen. Robine (9) dochter uit mijn man zijn eerste huwelijk, Jente (3) , Mats (2) en onze jongste dochter Floortje (6 maanden). Buiten mijn kinderverzameling ben ik ook verslaafd aan sporten, koken en fotograferen. Dit laatste gebruik ik voor de social media van bioopjebord. Zelf ben ik werkzaam als operatie assistente of zoals mijn familie het noemt pleister plakster.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!