Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Je weet dat je een peuter in huis hebt als…


2 maart 2017


I

Ik baarde een baby, knipperde twee keer met mijn ogen en de baby was 2 jaar oud. Serieus! Ik weet dat het een cliché is, maar HOE snel gaat de tijd? Vooral bij een tweede. En hoewel Lot nog niet in een grote mensen bed ligt en stiekem nog best geniet van een flesje melk, is ze toch echt geen baby meer. Nee, ze is een peuter.

9 x Hoe merk je dat je kind in de peuterfase zit? Nou… zo!

  1. Een peuter zegt eigenlijk altijd ‘nee’. Ook als de peuter in kwestie ‘ja’ bedoelt. Dan komt er later alsnog, niet van harte hoor: ‘ja, drinken.’ (Of iets anders dan drinken natuurlijk). Er zijn ook diverse varianten. Zo zegt Lot ook: ‘nee hoor’. En als ze vindt dat je haar ‘nee’ niet serieus genoeg neemt, zegt ze: ‘neeheee!’
  2. Een peuter wil alles zelf doen. Ineens trok Lot zelf haar jas uit. En zonder enige oefening kon ze plotsklap zelf de trap aflopen. Nadeel is wel dat we in een huis met maar liefst drie trappen wonen, dus trek naar een half uur uit voor een expeditie van boven naar beden. Heel soms gaan de armpjes omhoog en klinkt een ferm ‘optilluh!’, maar meestal wil de peuter het vooral zelf doen.
  3. Een peuter zegt ALLES na. Alles. Dus geen scheldwoorden laten vallen of opmerkingen maken die je binnen vier muren wilt houden…
  4. Superinspirerend. Ok… als ik moet haasten is het eh… superirritant.
  5. Een peuter ontdekt de wereld. Zo zag Lot laatst ineens haar eigen schaduw. ‘Lot!’, riep ze trots. Geweldig toch die ontwikkeling?
  6. Een peuter wil bij voorkeur iets anders dan jij. Ga je naar links? De peuter wil naar rechts. Oh ja, de peuter kan reageren met een driftbui in dit soort gevallen. Even afleiden en dan snel naar links gaan dus (al lukt dat natuurlijk niet altijd).
  7. Een peuter ontdekt de ander en ook weer niet. Peuters duwen elkaar genadeloos weg (‘niet duweh’), gaan compleet hun eigen weg, maar proberen zich ook zo nu en dan in te leven (‘kindje moet huilen’).
  8. Peuters gaan van emotie naar emotie. Ze zijn boos, verdrietig of enorm blij. En het kan zo van het een naar het ander gaan. Maar… probeer de boze peuter niet geforceerd blij te maken… dan wordt de peuter nog bozer.
  9. Peuters leren razendsnel. Ze verrassen je elke dag!

Oh ja denk je dit heeft mijn peuter dus helemaal niet?

Heel normaal! Mees zat veel minder in de nee-fase (en veel meer in de wegloop en brokkenpilootfase). Elk kind is anders. Lot gedraagt zich geloof ik wel als een klassieke nee-roepende  peuter. Gelukkig lach ik er vooral heel veel om. Wat goed werkt: heel hard jaaahaaa terugroepen. Dan lacht Lot zich te pletter. En als ik weer een paar keer met mijn ogen knipper, is die hele peuterfase voorbij. Wedden dat ik het dan af en toe nog ga missen?

Welk peutergedrag vertoont jouw peuter? En hoe ga je daarmee om? 

 

Bespaar continu

Romy

mede-eigenaar van TextVast - zakelijk en privé samen met Koen - Mees (2012) - Lot (2015) -DIY - duurzaam - vintage - reizen - beleven - haken - breien - lezen - schrijven - Instagram

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!