Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

We willen allemaal het beste voor jouw kind, samen!


15 november 2015


<

Wauw! Wat gaaf!

Alleen het onderwerp van de e-mail maakte ons al enthousiast. En dat al zó snel,
bloggen voor Mama to the max! Nooit hadden we gedacht dat het bloggen zo leuk zou zijn.
Sinds 2 maanden ben ik, Kim, namelijk aan het bloggen geslagen met mijn collega en vriendin Babette. Samen als juf werkzaam in een bovenbouwgroep, samen mama van een peuter én samen op zoek naar een uitdaging. Iets waar wij energie van krijgen, dat hebben we gevonden hoor! www.xazoe.nl is de naam. Bloggen, schrijven en foto’s maken, onze nieuwe uitlaatklep. En nu mag ik deze nieuwe hobby nog vaker uitoefenen. Voor een groter publiek, op Mama to the max, YES! Schrijven over kinderen, het moederschap en natuurlijk het onderwijs. Ik kreeg al gelijk veel inspiratie. Onderwerpen die ik graag wil bespreken op Mama to the max en waar ik graag over wil vertellen. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie ideeën of suggesties… Dus als er onderwerpen zijn waar je graag over wilt lezen, meer over wilt weten óf mijn mening over wilt horen, laat het dan weten in een reactie. Wie weet kunnen wij elkaar inspireren 🙂

xazoe
Mijn eerste artikel met gelijk een bijzonder onderwerp voor alle mama’s en juffen, gewoon als bewustwording. Het moederschap heeft namelijk mijn ogen geopend. Het is een waardevolle aanvulling, ook binnen mijn werk.

In mijn eerste jaren als juf was mijn werk echt mijn werk. De kinderen in de groep kregen alle aandacht, zowel onder schooltijd als in mijn vrije uren. Onderwijs geven was waar ik mee bezig was en oudergesprekken kreeg je er als cadeautje bij. Nu ik zelf moeder ben hangt er een andere sfeer, een andere ‘vibe’. Ik betrek veel situaties op mijzelf en mijn eigen peuter. In een oudergesprek begrijp ik ouders beter. Een oudergesprek voelt als een aanvulling op mijn werk. Ouders denken graag mee over hun kind, het belangrijkste in hun leven en hun kostbaarste bezit. Hoe mooi is het dat er meerdere mensen in het leven van je kind zijn die zo om hem/haar heen staan?!

Moeder met zoon

Als juf ben je altijd enorm betrokken bij alle kinderen. Tegenwoordig wordt er in elke cursus, bij elke bijeenkomst en vaak ook in alle vergaderingen gehamerd op de aandacht voor elk kind. Logisch, elk kind verdient toch ook de volle aandacht en elke moeder verwacht dit toch ook? Zeker nu we steeds minder scholen hebben die klassikaal onderwijs geven. Het onderwijs van tegenwoordig gaat meer uit van het individuele kind i.p.v. de menigte. Kinderen werken steeds meer op hun eigen tempo aan hun eigen leerdoelen en steeds minder vaak zie je de hele groep op hetzelfde moment dezelfde bladzijde rekenen maken.

powerpoint
Gelukkig bestaan er dus veel juffen en meesters die werken als een duizendpoot. Het vergt veel werk en geduld om dit te kunnen doen in zo’n groep. Met alle ontwikkelingen van de laatste jaren in het onderwijs, denk maar aan het zogenoemde ‘passend onderwijs’ en de bezuinigingen waardoor er op sommige scholen overvolle groepen ontstaan, is dat soms erg lastig.

In mijn omgeving ken ik aardig wat mensen die lesgeven. Stuk voor stuk mensen die bewust voor dit vak hebben gekozen en zich in heel wat bochten wringen om alles voor ‘hun kinderen’ te doen. Ja, naast dat het jullie kinderen zijn, zijn het ook echt de kinderen van de juf. Zij werkt met liefde en aandacht aan de ontwikkeling van jouw kind. Jammer dat daar soms aan wordt getwijfeld. Ik begreep dat nooit.

Tot dat…
Ik zelf moeder werd. Ik begrijp het namelijk steeds beter. Alsof de geboorte van mijn kind daarvoor heeft gezorgd. Als het om je eigen kind gaat ben je kritisch, logisch. Je wilt alles weten en je het liefst ook overal mee bemoeien. Wanneer er iets negatiefs gebeurt ga je soms toch twijfelen aan alle goede bedoelingen. Is er goed ingegrepen of is er überhaupt ingegrepen? Begrijpt de juf mijn kind wel? Zien ze mijn kind niet over het hoofd? Doet de juf er alles aan om mijn kind te helpen? Heeft mijn kind dat écht gedaan? En als hij/zij betrokken is bij een conflict sta jij zoals het hoort achter je kind. Je steunt ze in goede en in slechte tijden maar wilt ze toch ook iets meegeven?! De juf of meester wilt dit óók en hoort daarbij alle partijen. Het blijft lastig, in alle situaties.

Oudergesprek

Let op!
Ga in dit soort situaties met elkaar om het kind heen staan. Denk samen na over een oplossing en over de mogelijkheden. Kijk vooruit, in het belang van het kind. Wat kun jij daar als moeder in bijdragen en wat verwacht je van de juf? Wees daar duidelijk in en bedenk of het voor haar ook haalbaar is. Wat hierbij helpt is om dit soort punten als vraag te stellen, dit komt vaak beter over. Probeer daarnaast elkaar tegemoet te komen, je doet het sámen.

Laatst las ik een artikel over het voorbereiden van oudergesprekken door ouders.
Een goed punt om eens aan te kaarten. Als leerkracht bereiden wij gesprekken voor. Wat is er mis mee om dit als ouder ook te doen? Ook in de huidige maatschappij waarin iedereen het al zo druk heeft. De juf (of meester) zet zich in en gaat er vanuit dat jij er bent om samen over bepaalde zaken na te denken. Schrijf bijvoorbeeld de vragen die je hebt op. Vergeet hierbij zeker niet de goede bedoelingen van de juf of meester. Zij willen vaak precies hetzelfde voor jouw kind, ieder op haar eigen manier.

Hoe mooi zou het zijn als iedereen met elkaar rond de tafel kan zitten om na te denken over de ontwikkeling van het kind. En vergeet niet: een kind denkt hier graag zelf over mee. Het is goed om dit mee te nemen. Op sommige scholen is het vanzelfsprekend dat kinderen een deel van het gesprek bijwonen om mee te denken en mee te praten. Wanneer dit niet het geval is kun je wel om inbreng vragen. Wat wilt het kind dat je met de leerkracht bespreekt?

Misschien geeft dit artikel jou, als moeder, het besef dat een juf met elk kind het beste voor heeft. Misschien geeft dit artikel jou, als juf, het besef dat een moeder jou haar kostbaarste bezit toevertrouwt.

In dit artikel ga ik uit van een ‘normale’ situatie. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en is elke situatie verschillend. 

Kim L.

Hi allemaal! Ik ben Kim, woonachtig in Dordrecht en mama van Xavi (2013). Naast mama zijn ben ik altijd druk met van alles en nog wat, hobby’s in overvloed! Ik ben ook juf in een bovenbouwgroep op een Jenaplanschool. Samen met mijn collega en vriendin Babette ben ik in september 2015 een lifestyle-mamablog gestart: www.xazoe.nl . Op Xazoe schrijven we over verschillende mama/kind onderwerpen maar ook het onderwijs komt regelmatig aan bod. Op Mama to the max ga ik dan ook bloggen over, met name, het onderwijs. Mijn kennis en ervaringen deel ik hier graag met jullie. Veel leesplezier en liefs!

2 Reacties op “
We willen allemaal het beste voor jouw kind, samen!

  1. Pingback: Mama to the max #1 - Het beste voor jouw kind - Xazoe

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!