Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat is nou eigenlijk de apgar score?


23 november 2015


<

Amper 5 minuten oud en je baby heeft zijn eerste rapport cijfer al te pakken. De Apgar score. Maar wat is dat nou eigenlijk de Apgar score en hoe geef je betekenis aan die cijfers?

Wat is de Apgar score?

De Apgar score is bedacht om te testen of de baby de bevalling goed doorstaan heeft en alles in orde is. De baby wordt op 5 items gescoord en voor elk item zijn er 2 punten te verdienen, deze punten worden bij elkaar opgeteld en dat betekent dat de maximum score een 10 is. Inderdaad net alsof het een echt rapportcijfer betreft. Deze score vindt plaats als de baby 1 minuut oud is, na 5 en 10 minuten wordt de score nog een keer herhaald. Uiteindelijk bestaat de totale Apgar score dus uit 3 cijfers achter elkaar. Bijvoorbeeld 8/9/10. Dit wordt vaak uitgesproken als “8 over 9 over 10”.

Welke items worden er gescoord? Bij de Apgar score wordt de hartslag en de ademhaling van de baby onderzocht. Daarnaast wordt er gekeken naar de spierspanning en de kleur van de baby. En er wordt getest hoe de baby op prikkels reageert, een prikkel is bijvoorbeeld het droogwrijven van de rug. Voor deze 5 items kan een 0, een 1 of een 2 gegeven worden. 0 is de minst goede score en 2 is de beste score per item. Dit betekent dat de minimale score 0 is en de maximale score 10.

foto 1

Wat is een normale Apgar score? Een goede start vinden we baby’s die na 5 minuten een Apgar score van 7 of hoger hebben. De score na 5 en 10 minuten is belangrijker dan de score na 1 minuut. Als de baby met een lage score (≤6) begint na 1 minuut maar snel bijtrekt en na 5 en 10 minuten hoge scores heeft (≥7) dan is dit een goed teken. Als dit niet zo is bij jouw baby dan kan dit door allerlei oorzaken komen. Bijvoorbeeld door zuurstoftekort bij de bevalling, door medicatie die tijdens de bevalling is gegeven of door vele andere oorzaken. De gevolgen van een matige of slechte start voor de baby zijn afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de situatie. Hier kan ik geen algemene uitspraken over doen. Scoort de baby na 5 minuten tussen de 4 en de 6 dan is er vaak extra hulp noodzakelijk en moet de baby in de couveuse. Scoort de baby tussen de 0 en de 3 dan is onmiddellijke ondersteuning vereist.

foto 3

Mijn baby had een Apgar van ‘9 over 10’, is er dan niet op 3 momenten gescoord?

Indien de Apgar score na 5 minuten normaal is dan wordt er in de praktijk vaak alleen de eerste 2 cijfers gegeven, bijvoorbeeld ‘9 over 10’. Dit betekent een Apgar score van 9 na 1 minuut en van 10 na 5 minuten. De score na 10 minuten wordt dan weggelaten omdat de baby het goed doet.

Ik heb mijn arts / verloskundige de baby helemaal niet zien onderzoeken vlak na de geboorte, hoe kan dat? Het Apgar onderzoek wordt gegeven door de baby vast te houden en goed te bekijken. Bij een goede start van de baby kan een ervaren verloskundige de score geven terwijl de baby gewoon bij jou op de buik ligt, je merkt er dan niks van. En meestal doen ze dit stilletjes zonder hardop te zeggen zodat ze het bijzondere moment vlak na de geboorte niet verstoren. Mocht de baby een minder goede start hebben of problemen hebben met de hartslag of ademhaling dan wordt deze vaak even apart genomen om goed de Apgar score te kunnen doen en te kunnen beslissen of er medische hulp noodzakelijk is voor de baby.

foto1

Wat moet je doen met de Apgar score?

Het is handig om de Apgar score te bewaren. Mocht je later voor een probleem met je kind naar het ziekenhuis moeten, dan kan er worden gevraagd naar de Apgar-score.

 

 

Fashion_English11_300x250

Guusje

2 Reacties op “
Wat is nou eigenlijk de apgar score?

  1. Leuke post! Ik werk als verpleegkundige en ik breng huisbezoeken bij ouders met een pasgeboren baby en heel vaak stellen mama’s me de vraag wat die apgar nu juist betekent. Bovenstaande uitleg zal dus volgens mij voor vele ouders erg interessant om lezen zijn. Lieve groet, V.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!