Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Inbakeren:Baby’s vinden rust en ritme


12 juni 2016


I

Inbakeren is van alle tijden en alle culturen. Bij inbakeren wordt de baby strak in doeken gewikkeld. Inbakeren zorgt ervoor dat de baby geen ongecontroleerde bewegingen kan maken. Dat geeft het lijfje rust.

Wat is inbakeren?

In Nederland is het inbakeren jarenlang ‘uit’ geweest. Maar inmiddels toch weer helemaal ‘herboren’, uit nood. Baby’s gingen namelijk steeds onregelmatiger slapen en drinken. Door het inbakeren vonden de baby’s opnieuw weer rust en ritme.

Bedoeling van het inbakeren is om de baby letterlijk begrenzing te bieden. Begrenzing tegen onrustige bewegingen, die het de baby lastig maken om rust te vinden en goed door te slapen. Tegenwoordig kan inbakeren op verschillende manieren; traditioneel en strak of eigentijds en wat ruimer.

puckababy mama to the max

Wat doet inbakeren?

Onze wereld is druk, erg druk… Daardoor komen er dagelijks ontzettend veel prikkels op de kleintjes af. Wanneer het slaaptijd is, vinden veel baby’s het moeilijk zich daar aan over te geven en de slaap te kunnen vatten. Ze blijven het liefste dicht bij mama, warm en vertrouwd. Inbakeren bootst dat gevoel van warmte en geborgenheid na. Herkenning en vertrouwen stelt gerust.

Bovendien worden tijdens het slapen al die indrukken verwerkt. Ook dat kan moeizaam gaan. Met name rond de 4 à 5 weken is er vaak een piek in onrust. Een baby doet dan vaak hazenslaapjes en schrikt al snel weer wakker. Ook kan een baby dan gehinderd worden door maaiende armpjes, waarmee de baby zich onbewust uit slaap slaat.

Inbakeren kan dan helpen; de baby heeft letterlijk begrenzing nodig.

Inbakeren stelt de baby gerust. Het voelt zacht en warm; het doet denken aan al die tijd bij mama in de buik. Doordat de armpjes binnen in zitten, kan de baby zichzelf niet meer wakker slaan. Door de begrenzing vindt de baby sneller rust, en slaapt het vervolgens langer en dieper. De diepe slaap helpt prikkels te verwerken en darmkrampjes te verlichten. De baby kan ongestoord doorslapen en wordt uiteindelijk uit zichzelf wakker. Door de eenvoudige maar grootse werking van inbakeren slaapt de baby goed en wordt het uitgerust wakker. De baby is tevreden en er ontstaat weer ritme.

 pucka3

Hoe doe je inbakeren?

Ga jij jouw kindje inbakeren? Kies dan een vorm die bij jou en je baby past. Jouw moedergevoel telt ook mee voor het slagen van het inbakeren! Wanneer jij je zeker en gerust voelt, dan neemt je baby dat van je over.

Bij het traditionele inbakeren wordt de baby strak in doeken gewikkeld. Het is een vrij grote stap, bouwt minder gemakkelijk af, en je dient extra te letten op warmtestuwing, afknelling en fout gebruik.

Puckababy, het alternatief voor traditioneel inbakeren

Is het traditionele inbakeren een stap te ver voor je of twijfel je sowieso aan inbakeren? Dan is de Puckababy een mooi alternatief; de Puckababy is een eigentijds antwoord op het vroegere inbakeren. Een milde vorm van begrenzing die niet alleen de moderne ouder maar ook artsen meer aanspreekt. Niet voor niets winnaar van de Baby Innovation Award!

 

De Puckababy is een mild alternatief; een lieflijk coconnetje dat de baby toch de begrenzing geeft die het nodig heeft, maar zit niet strak en is warmte regulerend.

 

De Puckababy spreekt in gebruik geheel voor zich. Je kunt het niet fout doen! Het zit los bij de heupjes en rond de armpjes, zodat je baby meer bewegingsvrijheid heeft. De ruimte binnenin zorgt voor extra lucht- en warmte regulatie. Slapen in dit lossere coconnetje maakt de stap naar gewoon slapen straks kleiner. Bovendien zorgen de ritsjes in de mouwen dat het afbouwen gemakkelijk gaat.

Bron: Puckababy


300 x 600 IMU Half Page Ad

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!