Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wanneer gaat jouw kind op zwemles?


21 januari 2016


M

Mijn maag draait iedere keer weer om als ik in het nieuws verneem dat er een kind verdronken is. Ik moet er niet aan denken dat ik dit ooit in mijn directe omgeving mee moet maken. Ik kan er ook helemaal niet tegen wanneer ik mensen om mij heen hoor zeggen dat het kind zwembandjes of een kurkenband om heeft en dus veilig is. Dit is echt helemaal niet waar! Een kind kan met zwembandjes evengoed verdrinken! In de familie zijn we wel bekend met zwemmen. Maxime haar vader werd ooit Limburgs kampioen en ik ben altijd al een grote waterrat geweest. Mijn ouders hebben mij ook al vanaf drie jaar op zwemles gezet en daarom een reden meer waarom wij dit ook met Maxime gaan doen. Ze wordt in maart alweer drie jaar en vandaar dat we afgelopen week voor de eerste keer kennis zijn gaan maken met de zweminstructrice.

zwemmen peuter MAMA to the max zwemles opvoeding

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

Ook al zijn de richtlijnen misschien anders, wij vinden dat je kind niet vroeg genoeg kan beginnen met het aanleren van de eerste waterpret en zwembewegingen. We hebben ook helemaal niet de ambitie dat ze meteen op moet gaan voor haar A diploma. De voornaamste reden is vanuit een veiligheidsoverweging. We willen dat ze zich zou kunnen redden mocht ze een keer in het water vallen. Naar de kant proberen te komen kan al heel vroeg aangeleerd worden.

Door vroeg met je baby te gaan zwemmen neemt de vrees voor water af en raken ze vertrouwd met datgene waar ze de eerste 9 maanden in vertoeft hebben.

Waterbabies

Afgelopen jaar mocht ik de opendag van Waterbabies bijwonen. Deze zwemschool in de randstad is overgekomen uit Groot-Britannie en zij zijn koploper als het gaat om baby-, peuter- en kindzwemmen. Kijk maar eens op hun site, dan sta je versteld wat kleine kinderen allemaal kunnen. Waterbabies heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van baby’s en kinderen in het water. Door vroeg te beginnen en kinderen steeds iets meer te leren wordt hun vertrouwen en onafhankelijkheid in het water vergroot.

Omdat Maxime natuurlijk nog erg jong is en haar spieren nog niet heel sterk zijn hebben we er niet voor gekozen om haar in een grote groep te zetten waar ook kinderen van 4 of 5 jaar tussen zitten. We zijn net over de grens in België gaan kijken, waar we een adres hebben gevonden waar ook privélessen gegeven worden. Maxime had afgelopen zaterdag haar eerste proefles en ze vond het heel spannend. Ze mocht samen met de juffrouw een rondje door het water zwemmen. Ze was totaal niet bang en dat vond de zweminstructrice ook een goede reden om te starten. Ze zei dat als een kind nog heel bang is in het water de ouders eerst beter zelf kunnen gaan met de kinderen en ze eerst te laten wennen. Dit hebben wij ook al vanaf dat ze baby is gedaan en vandaar dat Maxime het nu ook heerlijk vindt in het water.

We spraken met de zwemschool af, dat als er weer een plekje vrij is, ze kan starten. Dat zal ergens in maart zijn en dan is ze ook al echt bijna 3 (31 maart 2013). Ze krijgt in een klein groepje van twee of drie kindjes les. Nogmaals, dit is ter voorbereiding op de zwemlessen voor het A-diploma en staat meer in het teken van het aanleren van veiligheidsvaardigheden. Wij vinden het gewoon heel prettig dat ze al wat technieken kan leren. De eerstkomende tijd zal er voornamelijk gefocust gaan worden op het zichzelf leren omdraaien in het water, zichzelf kunnen vasthouden aan de kant en wanneer mogelijk ook uit het water klimmen. Maxime zal de eerstkomende tijd zichzelf gaan ontwikkelen in het water door te leren drijven, trappen, spetteren en waar dat kan ook onafhankelijk leren zwemmen. Ik kan me ook goed voorstellen dat je liever wilt wachten totdat het kind 4 of 5 jaar oud is en meteen kan gaan starten voor het A-diploma. Niks mee mee, alleen bij hebben een fijner gevoel erbij om haar nu al de dingen te leren die ze aankan.

Ben je nu nieuwsgierig geworden en heb je zoiets van: ik wil eigenlijk ook eens kijken of zwemles al iets is voor mijn peuter is die nog lang geen vier jaar oud is? Ik raad je aan dan gewoon eens naar het lokale zwembad te gaan of even op internet te kijken waar in de omgeving (privé)zwemlocaties zijn en gewoon eens gaan oriënteren of het al geschikt is voor jullie. Ieder kind leert op zijn eigen tempo en ieder kind heeft ook eigen interesses. Als je al vaker bent gaan zwemmen met je baby en je peuter vindt het heerlijk om in het water te zijn, is het niet verkeerd om ook al wat technieken aan te leren.

 

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken! Ging jouw kind ook al vroeg naar de zwemles. Twijfel je wanneer je je kind op zwemles moet doen? Laat het me weten, ik ben benieuwd.

 

Liefs,

 

marjonhandtekening_2.0

 

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

10 Reacties op “
Wanneer gaat jouw kind op zwemles?

  1. Toen m’n dochter 3 mnd was, ben ik begonnen met ouder kind zwemmen! Heb haar altijd uitgedaagd (steeds lichtere kurkjes) en nu ze 3 is kan ze zich zonder bandjes kurkjes redden. Van het zomer kukelde ze met kleding en al in t zwembad, ze huilde wel wat, maar zwom keurig naar de kant en klom eruit! Super toch?

  2. Onze dochter is van november 1 jaar. De vierde cursus is begonnen en ze zwemt van de kant een meter of twee naar een plank. Super leuk!

  3. Wij zijn daar ook geweest met onze kleine meid. Ze doen het daar heel goed en zien of je kind eraan toe is of niet. Ons dochtertje was wat ouder (4 jaar) maar heeft binnen een anderhalf jaar haar 200 meter A, B, C diploma gekregen. En ze is er altijd met plezier heen gegaan. Niks aantrekken wat andere zeggen dat ze te jong zijn maar doen wat je zelf wilt 😉 Het is net belangrijk dat ze al jong weten wat ze moeten doen in het water

    • Ahh wat goed te horen dat jullie daar ook zijn geweest! Ik had er een goed gevoel bij. En we hebben ook niet de intentie om haar meteen op te laten gaan voor ene zwemdiploma. Gewoon wat basisdingen leren lijkt me voor nu meer dan voldoende. Wat goed dat jullie dochter de drie diploma’s heeft gehaald binnen anderhalf jaar! Natuurtalentje haha! XxM

  4. Wij doen met ons zoontje aan babyzwemmen, daarna gaat hij door met peuterzwemmen, kleuterzwemmen en dan naar de groep voor diploma A!

  5. Pingback: Weekly snaps #3 - MAMA to the max

  6. Wij zijn met dochterlief al aan het zwemmen sinds ze acht weken is. Echt super hoe vrij ze is in het water. Ze loopt nu door het ondiepe en wij leren haar wat te doen als ze kopje onder gaat. Echt doen!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!