Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Waarom zwemles zo belangrijk is


24 mei 2016


zwemles belangrijk mama to the max
<

Om Nederland veiliger te maken voor kinderen is zwemles ontzettend belangrijk. Ons land heeft veel water en dus veel kans op onveilige situaties, te denken aan verdrinking. Door zwemles probeer je onveilige situaties te beperken en  creëer je juist een veilige situatie. Wanneer is het nou een goed moment om met je kind op zwemles te gaan en wat leren ze nou eigenlijk?

Om een beter beeld te krijgen over dit onderwerp, heb ik mijn schoonzusje Iris gevraagd of zij ons wat meer kon vertellen over zwemles. Zij is al drie jaar zweminstructrice en weet als geen ander hoe je je kind stimuleert om alles goed onder de knie te krijgen. Binnenkort brengt ze zelfs haar eigen boek uit waarin op een kindvriendelijke en interessante manier een 10-stappenplan besproken wordt. Daarnaast heb ik ook een enquête rond laten gaan aan ouders om ervaringen te kunnen delen met andere ouders. Die antwoorden heb ik verwerkt in mijn blog.

 

zwemles belangrijk mama to the max
Iris werkt samen met de talentvolle Romy. Zij zorgt voor de geweldige illustraties van het aankomende boek. Bron: Muchable

Klaar voor zwemles?

De meeste kinderen mogen vanaf vier jaar al op zwemles. Veel zwemscholen hebben een intake of een proefles. Aan de hand van zo’n les kunnen de zwemdocenten al veel zien. In sommige gevallen wordt er geadviseerd om nog even te wachten als het kind erg bang lijkt te zijn. Er zijn ook zwemscholen die voorbereidend zwemonderwijs hebben. Op een speelse manier kunnen kinderen zo kennis maken met het water. Wanneer het kind niet bang is voor water en plezier kan hebben met water, is het kind duidelijk klaar voor zwemles.

 

De voorbereiding

Thuis kan je zelfs ook al veel oefenen. Dit is natuurlijk een veilige omgeving en zo kan je je kind op zijn of haar gemak stellen. Geef duidelijk aan wat er gaat gebeuren en beantwoord alle vragen.

  • Wat gaat er gebeuren?
  • Wat gaan ze doen?
  • Hoeveel kindjes zitten er samen in een groep? (Misschien kunnen ze samen met een vriendje of vriendinnetje op zwemles!)
  • Waar ben jij tijdens de zwemles?
  • Wat verwacht je van je kind?
zwemles belangrijk mama to the max
De zwemles

Tijdens het zwemmen voor diploma A dragen alle kinderen gewone zwemkleding. Tijdens de enquête merkte ik veel verschil qua drijvers. De kurkband is nog het meest favoriet, daarna de zwembandjes en een enkeling de swimsuit. In sommige zwembaden zwemmen kinderen in een ondiep bad zonder enige drijf bescherming. Ook zijn de kleinschalige leszwembaden steeds populairder. Een gemiddelde zwemles duurt 30 tot 45 minuten en sommigen zelfs een uur!

Tijdens zo’n les leren kinderen bepaalde zwemtechnieken. Onder anderen; watertrappelen, school- en rugslag en het zelfstandig uit het water kunnen klimmen. Met diploma A betekend het alleen dat je kind zelfredzaam is en dus niet zomaar kopje onder gaat. Wil je écht garantie dat je je kind alleen kan laten zwemmen, is het ABC diploma toch echt een aanbeveling.

 

Hoe kies ik een goede zwemschool?

Zwemlessen in Nederland kunnen heel verschillend zijn. De prijzen zijn verschillend en tevens de betaalmethode. De meest bekende is de leskaart, maar ook zijn er aantrekkelijke ABC-pakketten in opkomst. Goedkoop is het niet! Gelukkig biedt Stichting Leergeld vele gezinnen hulp. Het is verstandig om van te voren na te denken wat jij belangrijk vindt. Hier een paar voorbeelden:

  • Is er een goede slagingspercentage?
  • Heeft mijn kind meer baat bij kleinere groepjes of zijn grotere groepen ook prima
  • Zijn de lessen eventueel te combineren met broertjes en zusjes?
  • Krijgt mijn kind elke les dezelfde zweminstructeur?
  • Wil ik mijn kind zien zwemmen?

Ondanks de toenemende populariteit van het voorbereidend zwemonderwijs, kiezen de meeste ouders toch direct voor het reguliere zwemonderwijs.

 

Wat kunnen ouders doen om hun kind te helpen?

Je kunt je kind het beste helpen door voor de les hem of haar goed te motiveren en na te les eventueel te corrigeren en complimenteren. Laat merken aan je kind dat je die fantastische duik hebt gezien, maar zeg het ook eerlijk wanneer het niet goed is gegaan. Kinderen hebben namelijk veel bevestiging nodig. Als ze het idee hebben dat je ook echt trots op ze bent, vinden ze dit zelf ook fijn en zullen ze goed presteren. Als je het niet laat weten, denken kinderen dat bepaald negatief gedrag acceptabel is en zullen ze ermee doorgaan.

Beloningen werken ook heel goed. “Als jij vandaag goed je best doet, dan mag jij straks een lekker ijsje uitzoeken!” Of; “dan gaan we samen naar de speeltuin”. Dit geeft een kind positieve motivatie om extra zijn of haar best te doen.

 

zwemles belangrijk mama to the max

 

Iris wil voornamelijk nog benadrukken hoe belangrijk het is om complimentjes te geven. Juist kinderen hebben deze bevestiging hard nodig tijdens de zwemperiode. Soms gaat het minder dan de vorige les, maar leg hier geen druk op. Elk kind zwemt op zijn of haar niveau en bij de één gaat het wat makkelijker dan de ander.

 

Wat vindt jij belangrijk aan zwemles en hoe verliepen de lessen bij jouw kind? Deel jouw mening met andere ouders!

 

Liefs, Marijke

NEW Babycadeaus 336x280

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!