Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Voorlezen versus de iPad


2 mei 2016


Voorlezen iPad MAMA to the max
I

Ik vind het afsluiten van de dag een van de meest intieme en fijnste momenten met Maxime. We gaan altijd eerst naar boven en dan kleed ik haar om op het aankleedkussen. Vervolgens mag ze kiezen, of nog eventjes op de iPad kijken of mama leest voor uit een boekje. Ik stimuleer het ontzettend om haar voor te lezen en maak er een sport van dat ze dus ook kiest voor het voorlezen en de iPad aan de kant laat liggen. Dit lukt me niet altijd, maar vaak ook wel. Ik zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om altijd het boek te pakken, maar ik weet dat ze iPad ook heel leuk vindt. En waarschijnlijk zijn er nu moeders die denken: “een iPad voor het slapengaan is heel slecht”. Dat zou best kunnen, maar ik deel die mening niet en vind een iPad, mits je de tijd doseert, best wel leerzaam. Maxime heeft er geen last van dat ze er moeilijker door kan slapen en dus mag ze van ons ook vaker (niet langer dan 10 minuten) iPad kijken voor het slapen gaan.

Vandaag vertel ik waarom ik het nou juist zo leuk vind om haar voor te lezen. Lees je mee?

Voorlezen iPad MAMA to the maxWaarom ik voorlezen verkies boven de iPad

Interactie

Door een boekje voor te lezen creëer je interactie tussen jou en je kind. Ik probeer altijd vragen te stellen over de illustraties die we zien en laat Maxime ook honderduit vertellen over de dingen die zij weer ziet.

En dat is misschien nog wel het leukste aan voorlezen aan je kinderen. Het boek uitlezen is geen doel op zich, juist die tussentijdse vragen en gesprekjes zijn magisch. En dat je een eindeloze stroom aan vragen krijgt is gewoon part of the deal en maakt het interessant. Ui onderzoeken is gebleken dat de gesprekken tussen ouder en kind erg belangrijk zijn voor de cognitieve vaardigheden en sociale ontwikkeling in het echte leven.

Ze ligt lekker tegen me aan

Ik kan er van genieten als ze tegen me aankruipt en ik haar lichaamswarmte voel. Maxime heeft de gewoonte om nog steeds te zuigen alsof ze een speentje in haar mond heeft. Dat vind ik het meest schattige ooit! Ik merk aan haar wanneer ze moe is als ze met haar lipjes begint te zuigen. Als ik aan het voorlezen ben begint het altijd na een tijdje. Ze ontspant dan helemaal en geeft zich beetje bij beetje over aan eenacht die gaat komen. Ik vind het ook heerlijk om door haar haartjes te wrijven en zo lekker te kroelen samen.

Fantasie

Haar concentratieboog is nog aan de lage kant waardoor het bijna onmogelijk is om hele teksten voor te lezen. Ik sla meestal een bladzijde om en laat haar zelf vertellen wat ze allemaal ziet. Boekjes die ze al vaker heeft gezien/gelezen vertelt ze iedere keer weer hetzelfde verhaaltje. Ik vind het ook zo enig dat ze vaak al weet wat gaat komen op de volgende bladzijde. Soms verzinnen we samen een verhaal en moet ik erom lachen hoe dat afwijkt van het eigenlijke verhaal.

Ze leert meer woorden

Doordat we meer kletsen dan dat ik voorlees pikt ze vaak een nieuw woord op dat ik haar voorzeg. Ze vindt het dan heel leuk om dit woord toe te gaan passen. We hadden het een paar dagen geleden nog met het woord: ‘absoluut’. Nu zegt ze geregeld: “absoluut, mama.” Echt zo lachen hoe snel kinderen nieuwe woorden oppakken.

Plezier

Vooral wanneer ik hetzelfde verhaaltje voor de tiende keer voorlees en ze dan mij zinnen afmaakt. Ik kan daar enorm van genieten. Zo leuk wanneer ze al weten wat er gaat komen en dan toch iedere keer weer even enthousiast doen of even bang zijn voor het gemene karakter in het boek.

 

Toch kijkt Maxime ook vaker naar de iPad hoor, dat ding kan niet meer gemist worden bij ons in huis. Het is heel makkelijk als ik even iets moet doen, haar de iPad te geven zodat ze even stil gaat zitten en er niet kan gebeuren. Wij zijn dus absoluut geen tegenstander van de iPad!

Extra note van aandacht: dit is een onderwerp met uiteenlopende meningen. Ik wil met dit artikel alleen mijn mening delen en respecteer desalniettemin de mening die iemand anders hierover heeft. Ik beweer ook absoluut niet dat mijn opinie ‘het juiste’ is; ik spreek mijn gevoel uit, en dat is persoonlijk! Laten we elkaars mening respecteren, zodat we ervaringen, tips en ideeën kunnen delen.

Ik ben erg benieuwd wat jouw mening is! Geef je de voorkeur aan voorlezen of krijgt de iPad toch de voorrang?

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Kerstwinkel 2017

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

5 Reacties op “
Voorlezen versus de iPad

  1. Mijn kindjes raken echt in totale paniek als er een keer geen avond wordt voorgelezen. Ze zijn er zo aan gewend geraakt. Alleen als ze een echt lange opblijfavond hebben gehad accepteren ze dat we een keer overslaan. Ennuh die I-pad die komt overdag. Ben het zeker met je eens dat hier ook hele leerzame elementen op zitten. En af en toe voor mama’s rust ook een filmpje….;). Zoals met alles, met mate en dan kan het echt geen kwaad.

    Leuk artikel, liefs Mathilde

  2. Verhaaltjes voorlezen is zo een mooi moment. Wat je zegt dat kids tegen je aan kruipen, de grootste verhalen hebben en inderdaad de zinnen al afmaken… zo fijn..

  3. Marjon, wat een mooi artikel! Naomi is nog maar 11 maanden, bijna 1!! En ze is dol op boekjes, dus wij lezen en bekijken dat veel met haar. Maar ook hier zal de Ipad echt wel eens tevoorschijn komen. Nu al kijkt ze af en toe een nijntje filmpje. Dan kletst ze en wordt ze helemaal blij. Scholen leren zelfs met Ipads, dus als er educatieve dingen op staan, dan is dat alleen maar goed denk ik dan 😉 Hihi “Absoluut mama” wat heerlijk dat ze zo kletst en met jou verhalen bedenkt! 🙂

    • Hi Angela! Dankjewel, super lief! Heerlijk zo klein nog, geniet ervan!! Je hebt helemaal gelijk wat de Ipads betreft. Ze zijn tegenwoordig gewoon niet meer weg te denken hé ? Zelfs niet bij het tandenpoetsen hihi.. Veel liefs, Marjon

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!