Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Waarom het jezelf moeilijk maken als het makkelijk kan?


22 juni 2016


moeilijk mama to the max
<

Van dilemma naar verandering

In mijn vorige blog heb ik verteld hoe moeilijk het kan zijn om als tiener een alleenstaand moeder te worden. In deze blog wil ik andere aanstaande alleenstaande tienermoeders een steuntje in de rug geven en proberen te motiveren dat een opleiding nog steeds mogelijk is. In het begin zal je vast denken ‘oke.. wat nu’. Maar het antwoord is simpel. Ga gewoon verder waar je bent gebleven. Er is alleen een baby bij gekomen.

Als alleenstaande tienermoeder sta je voor allerlei lastige keuzes. Je gaat waarschijnlijk op zoek naar je nieuwe ik. Alles is nieuw en je moet je eigen draai nog vinden. Ga je werk zoeken of ga je voor een opleiding? Mijn keuze was makkelijk gemaakt. Zonder een diploma maak ik het mezelf moeilijk om later te kunnen werken. Dus waarom het jezelf moeilijk maken als het makkelijk kan? Wat ga je er zelf aan doen om het mogelijk te maken? Welk dilemma die je hebt ga je omzetten naar verandering?

 

De eerste vraag die ik mezelf stelde is ‘wat nu?’.

Op het moment dat ik Djaël kreeg, was ik 18 jaar. Ik was al een tijdje gestopt met de opleiding Sociaal Pedagogisch Medewerker. Ik vond het leuk om met kinderen om te gaan en had al een aantal stages gehad in de kinderopvang. Maar het was niks meer voor mij. Eerst maar voor mijn eigen baby zorgen. Dus wat nu? Ik heb gekozen om een jaar thuis te blijven, voor mijn kleine te zorgen maar ook om ondertussen opleidingen te zoeken die bij mij past. Gelukkig zijn er verschillende BOL of BBL opleidingen die je kunt doen. Van niveau twee tot niveau vier. Zo ben ik bij een MBO opleiding gekomen. Een niveau 2 opleiding die maar twee jaar duurde.

Op MBO scholen zijn er open dagen. Je kan naar een open dag gaan en daar je vragen stellen maar je hebt ook personen die je kunt  vragen om je te helpen met je interesses. Toentertijd kreeg ik nog studiefinanciering, tegenwoordig is het verandert en moet je wel even goed kijken wat voor kosten je maakt. Je hebt hier ook een website voor.

 

“De uitval van studerende moeders in het MBO bedraagt 50% en in het Hoger Onderwijs is dat zelfs 75%.”

 

Dit betekende voor mij dat Djaël opvang nodig zou hebben. Dat is de volgende vraag; ‘voor welke opvang kies je’.

Een kinderopvang heeft voor mij genoeg voordelen gehad; ik kon naar school gaan. Wat betekende investeren in mijn toekomst, Djaël was omringd met lieve mensen die goed voor hem hebben gezorgd, hij was met andere kindjes. Hij heeft dingen geleerd zoals zindelijk worden, zelf eten en drinken, spelen met andere kindjes, hij werd voorbereid op de basisschool en zo kan ik nog wel doorgaan met voordelen aan een kinderopvang. En wat nog fijner was; het werd deels vergoed met kinderopvangtoeslag zodat ik geen zorgen had over financiën.

 

Tegenwoordig heb je verschillende opties als het gaat om kinderopvang. Je hoeft alleen maar te google op kinderopvang in jou buurt en de opties komen naar boven. Dagopvang is voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Je kan terecht bij een kindercentrum, bijvoorbeeld kinderdagverblijf of gastouder. Staat je gekozen kindercentrum of de gastouder geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP)? Dan zou je recht kunnen hebben op kinderopvangtoeslag. Je kiest je kinderopvang, neemt contact op en zal een intakegesprek krijgen. De rest volgt vanzelf. Doe van te voren research waar je als alleenstaande moeder recht op hebt zoals toeslagen.

 

elz1

 

Ik startte mijn nieuwe opleiding in 2010 en het was wel even wennen. Ik was de enige moeder in de klas. We deden een voorstel rondje en natuurlijk vertelde ik met trots dat ik een moeder ben. De meiden uit mijn klas hielpen me als ik er een dagje (of twee) niet was. Ze hielden me op de hoogte en hielpen ook met mijn huiswerk. Er werd eerst verbaasd opgekeken maar met de jaren mee was mijn klas er al aan gewend. Na mijn niveau twee opleiding was ik aan het twijfelen om te gaan werken. Ik ging opzoek naar vacatures die aansloten op mijn opleiding. Helaas kon ik niet veel vinden en was mijn keuze weer makkelijk gemaakt. Verder studeren! Het vervolg van mijn vorige opleiding. Hoe verder ik ging hoe lastiger de opleiding werd en ik in mijn hoofd kreeg om de handdoek in de ring te gooien. Met veel hulp en een goede omgeving die mij stimuleerde om het niet op te geven ben ik doorgegaan en geëindigd met mijn tweede diploma. En dat was mijn motivatie om de laatste opleiding niveau vier mee te pakken. En na lang studeren, hard werken en wat hulp, eindigde ik in 2015 met drie MBO diploma’s op zak.

 

Het is soms moeilijk want wat doe je als je kleine ziek is of je hebt geen opvang?

 

Wat belangrijk is; communiceer altijd met je mentor. Blijf je mentor op de hoogte houden, wees open en eerlijk. Je krijgt geen speciale behandeling of rooster en je kan niet zomaar eigen regels bepalen, maar ik heb meegemaakt dat als je eerlijk tegen je mentor blijft dat zij ook begripvol blijft. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je van alle kanten hulp kan krijgen. Maak het jezelf niet moeilijk want je situatie word wel begrepen.

elz2

 

Het is mij voorgekomen dat ik geen opvang had maar ik kon niet thuis blijven vanwege belangrijke lessen. Ik had het met mijn docente besproken en kon Djaël meenemen naar de les. Vooraf heb ik hem wel gezegd dat hij met mama meegaat naar school en dat hij rustig moest blijven. Ik zette hem achter een laptop, youtube aan en een filmpje van Mickey Mouse, koptelefoon op en ik kon mijn les volgen!

 

Een voordeel aan studeren is dat terwijl je kindje op de kinderopvang zit, jij kan investeren in jullie toekomst. Zie het als een win-win situatie. Het is keihard werken maar als je je best doet ga je met een goed gevoel door je schooljaren heen. En nog een voordeel; je hebt uiteindelijk een diploma op zak. Maar het is ook fijn dat jij met je leeftijdsgenoten kan zijn en je kleine met andere kindjes. Jij leert en je kleine leert ook. Je bent 24/7 een moeder, maar je kan er naast even op adem komen. Je leert nieuwe mensen kennen en maakt nieuwe vrienden. Schrijf op wat je wilt bereiken, hoe je het wilt bereiken en hoe ver je hiervoor wil gaan. Wanneer je tijd hebt om informatie te zoeken, doe het. Maak een lijstje van scholen en opleidingen. Zo maak je het makkelijk. Een opleiding als alleenstaand moeder is te doen! Laat je kleine jou grootste motivatie zijn. Op deze website  lees je een aantal tips die jou op weg kan helpen.

 

Kies voor jullie toekomst. Doe er je best voor, ga je doel achterna om er wat van te maken en het zult uiteindelijk beloond worden. Niet alleen met een diploma maar ook met een goede basis voor jezelf en je kleine. Bouwen kan pas als je een goede basis hebt gelegd. Niet alleen voor jezelf zijn er voordelen als je gaat studeren. Je kleine kan naar je opkijken en later er naar terugkijken ‘dit heeft mama voor mij gedaan’. Je leert je kleine om nooit op te geven maar om door te gaan voor een goede toekomst. Het klinkt misschien makkelijk om  te zeggen en moeilijk om te doen. Je hoort het wel eens; het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dat zit tussen je oren. Hoe langer je het jezelf wijs maakt hoe meer je er in gaat geloven. Nu heb je meer motivatie om je best te doen, om iets van jouw leven en het nieuwe leven te maken. Maar vergeet ook niet om te blijven genieten.

 

Dus wat kies je; ga je bij de pakken neer zitten en wachten tot er toevallig kansen op je pad komen of grijp je je kans om je dilemma om te zetten naar een verandering die alles makkelijker zal maken?

 

elz3 

Fashion_English11_300x250

Elzrah

MIJN NAAM IS ELZRAH, 24 JAAR EN ALLEENSTAANDE MAMA VAN MIJN LIEVE ZESJARIG ZOONTJE DJAËL. OP HET MOMENT DAT IK OFFICIEEL TE HOREN EN TE ZIEN KREEG DAT IK ZWANGER WAS, WAS IK AL OP DE HELFT. MIJN REBELSE TIENERJAREN ZONDER STUDIE EN DIPLOMA RUILDE IK IN OM EEN MOEDER TE ZIJN MET EEN AFGERONDE VIJFJARIGE MBO STUDIE EN DRIE DIPLOMA’S. NIET ALLEEN ONZEKERHEID SPEELDE OP HET BEGIN EEN ROL MAAR OOK HET BANG ZIJN VOOR WAT KOMT. MAAR MET LIEVE OUDERS, FAMILIE EN VRIENDEN IS HET MOGELIJK. BUITEN DAT.. ALLES IS MOGELIJK, ALS JE ZELF MAAR WILT EN GELOOFT.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!