Lees nu: 5x wat je nog niet wist over Juulke

Mom’s Gossip: Vrouwen hebben het zwaarder


9 maart 2016


vrouwen, superwoman, zwaarder, leven, MAMA to the max, blog, onderzoek, mannen
<

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop wij vrouwen allemaal in het zonnetje worden gezet voor het geen wat wij dagelijks doen. Rede voor het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP) om de resultaten van het onderzoek over de verschillen in het leven van mannen en vrouwen naar buiten te brengen. En wat blijkt, het leven van vrouwen is zwaarder. 

Wij hebben dan wel evenveel vrije tijd als mannen, zo een veertig uur per week. Toch hebben wij het ook tijdens deze uren razend druk. Wij zijn namelijk altijd bezig. Bezig met het zorgen voor andere, ons huishouden en/of werk.

Emotie

Dit heeft als gevolg dat wij gejaagder leven dan mannen en zo minder tot rust komen. De uitkomst van het onderzoek heeft geen verschillen gevonden bij vrouwen met of zonder kinderen. ‘Vrouwen voelen zich zwaarder belast en zijn dit ook. De kwaliteit van hun vrije tijd is anders dan bij mannen. Een oorzaak hier van is het emotiewerken‘ aldus Wil Portegies van het SCP.

Druk

Doordat vrouwen hun vrije tijd niet als vrije tijd ervaren, hebben ze weinig behoefte om meer te gaan werken. Want dat zou dan inhouden dat hun leven nog drukker wordt en dat zien vrouwen niet zitten. Als vrouwen zonder jonge kinderen zich meer kunnen ontspannen, zou er meer ruimte zijn om meer te gaan werken, aldus de onderzoekers.

Verspilling van talent

Minister Jet Bussemakers (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vindt het “een verspilling van talent” dat veel goed opgeleide vrouwen in deeltijd werken. “Werkgevers en mannen moeten gezamenlijk deze vrouwen beter faciliteren om het patroon van deeltijdwerk te doorbreken. Het maakt vrouwen en kinderen financieel kwetsbaar als het inkomen van hun partner door scheiding, arbeidsongeschiktheid of sterfte wegvalt. De helft van de Nederlandse vrouwen is namelijk financieel afhankelijk van een partner of werkgever en kan niet op eigen benen staan” aldus de minister. (Bron: SCP)

Marjon

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!