Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Vriendinnen voor het leven of toch niet?


13 maart 2016


vriendschappen, buitenland, mama, MAMA to the max, blog
Z

Zodra je moeder wordt veranderd er veel in je leven. Je kleintje is even alles waar je wereld om draait. En als je weer terugkomt naar de realiteit lijkt alles veranderd, of ben je zelf zoveel veranderd? Mijn man zegt altijd: Nothing stays permanent. En dat is natuurlijk ook zo. Ook vriendschappen. Want vriendschappen zijn voor het leven of toch niet?

Dit geldt ook zeker voor vriendschappen. Deze veranderen continue en dat is maar goed ook. Dat appje dat je leest terwijl er een peuter aan je been trekt en een baby ligt te huilen waar je pas 3 dagen later weer aan denkt. Of die mooie lange mail waar je even rustig voor wilt gaan zitten om te antwoorden waar je 2 weken later pas tijd voor kunt vinden. Of je nu wilt of niet, het contact verandert zodra je moeder wordt en al helemaal als je moeder wordt in het buitenland.

Hoe ga je om met vriendschappen die verwateren?

In november schreef Balou al een mooie blog over Vriendschappen in het Buitenland. Ze beschreef hoe mooi vriendschappen blijven bestaan, het gemis maar ook hoe je er weer nieuwe vriendschappen voor terug krijgt. Maar hoe ga je om vriendschappen die verwateren zodra je verhuisd bent? Hoe ga je met dit gemis om en hoe geef je het een plekje?

 

vriendschappen, buitenland, mama, MAMA to the max, blog

 

Vriendschappen ontstaan vaak heel natuurlijk, je studeert samen, je hebt gemeenschappelijke vrienden of je sport samen. Bij de een klikt het meteen en bij de ander ontstaat er langzaam een hechte band. Maar zelden hoor je dat een vriendschap ‘uit gaat’. Als een (liefdes)relatie niet  meer werkt verbreek je de relatie. Je gaat ieder een eigen weg. Bij een vriendschap ligt dat vaak anders, tenzij je met ruzie uit elkaar bent gegaan, bloedt deze vaak dood. Op zich natuurlijk niet zo erg maar vaak blijft zo’n vriendschap wel lang in je achterhoofd zitten.

Nadat ik begin 2012 ben geëmigreerd zijn mijn vriendschappen uiteraard ook veranderd, dat kan ook niet anders. Je verhuist ruim 9.000 kilometer ver weg. Skype en WhatsApp zijn absoluut een uitkomst in het onderhouden van contacten, maar het neemt de verandering van de vriendschap niet weg. Sommige vriendschappen zijn, tegen verwachting in, sterker geworden. Als we elkaar spreken is alsof we elkaar gisteren nog gezien hebben. Zelfs als een van beide een maand of twee niks van zich laat horen pakken we de draad zo weer op.

En dan zijn daar de vriendschappen die wel veranderen.

Maar laat ik voorop stellen dat ik het nooit iemand kwalijk neem. Ik ben degene die vertrokken is, dat was mijn eigen keuze. Ik kan niet van andere verwachten dat ze kosten wat het kost het contact intact blijven houden. In de loop van de jaren is er ook zoveel gebeurd en heb ik helaas ook al zoveel moeten missen. Verjaardagen, bruiloften en geboortes, allemaal bijzondere gebeurtenissen waar ik alleen een kaartje of appje kon sturen en misschien een kort Skype gesprek. Belangrijke mijlpalen waar ik niet persoonlijk bij kon zijn en er zullen er in de toekomst nog vele volgen.

 

vriendschappen, buitenland, mama, MAMA to the max, blog

 

Wat misschien nog wel een grotere impact op de vriendschap heeft is het missen van de kleine dingen. Als je elkaar spreekt op Skype hou je net bij de grote lijnen, je begint niet meer over ieder detail. Mijn leven hier in Thailand is ook zo anders dan van vriendinnen in Nederland, dat je je raakvlakken begint te verliezen. Ondanks dat we kinderen van dezelfde leeftijd hebben. Emigreren betekent dat je een leven achter je laat, anders dan bij een expat die vaak na een paar jaar weer terug zal keren. Dit maakt het nog lastiger om de vriendschap te blijven onderhouden. Helemaal sluit ik het niet uit dat we ooit naar Nederland zullen verhuizen, maar de komende jaren zit het er zeker niet in. Hierdoor blijft ons face-to-face contact beperkt tot gemiddeld eens per jaar. En dat is moeilijk voor beiden. Ik kan niet na een jaar weg te zijn geweest, verwachten dat iedereen nu wel ineens tijd vrij maakt. Iedereen heeft het druk met de kinderen, haar baan en andere bezigheden.

Voor het eerst voelde ik me niet meer verbonden met Nederland maar miste ik Thailand

Het was pas sinds mijn laatste bezoek aan Nederland (van oktober vorig jaar tot februari) dat ik me realiseerde dat ik het nu echt moet gaan loslaten. Voor het eerst voelde ik me niet meer verbonden met Nederland maar miste ik Thailand. Vriendinnen zijn, logisch, verder gegaan met hun levens. Ze hebben veel meegemaakt waar ik niet bij ben geweest of waar ik zelfs niks van af wist. Ik wil niet blijven denken aan hoe de vriendschap nu had kunnen zijn, ik woon niet meer in Nederland en we kunnen elkaar niet meer regelmatig even zien. In plaats daarvan wil ik de vriendschappen juist blijven herinneren om wat we wél samen hebben meegemaakt. De mooie tijden, de studie samen, de gezellige stapavonden of alleen al bij elkaar zijn en lekker kletsen. Momenten die ik koester in mijn hart. Het hebben mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben. De vriendschappen hebben mij mede gevormd en daarvoor kan ik ze alleen maar dankbaar zijn.

 

Vriendschappen, mama, buitenland, blog, MAMA to the max

 

Vriendschappen vormen een belangrijk deel van je leven. Je kunt lief en leed met ze delen, bieden een luisterend oor, geven advies of zijn er voor een kletspraatje. Koester de vriendschappen maar houd niet angstvallig aan vriendschappen vast die geen voldoening meer geven. Laat het los, herinner juist de mooie momenten. Nieuwe vriendschappen zullen net zo natuurlijk weer ontstaan. Vriendschappen zijn dynamisch en is altijd in beweging, je kunt niet verwachten dat ze altijd hetzelfde blijven. Het is juist een mooi gegeven dat een vriendschap ook evolueert.

Nothing stays permanent.

Er is geen one-size-fits-all maar deze punten hebben mij erg geholpen;

  • Stel geen hoge verwachtingen aan de ander terwijl je ze zelf ook maar nauwelijks kunt waar maken
  • Leg de schuld niet bij de ander, waarschijnlijk komt het van beide kanten
  • Bedenk je dat alles altijd aan het veranderen is, dus ook vriendschappen
  • Leg je neer bij de situatie en probeer het niet te forceren
  • Koester de mooie momenten die jullie samen beleeft hebben. De herinneringen blijven altijd een plekje in je hart houden.

Hoe ga jij met verwaterende vriendschappen om? Probeer je het contact te blijven behouden of laat je het achter je? Vertel het ons in de comments!

NEW Babycadeaus 336x280

Patricia

Mijn naam is Patricia (30) en samen met mijn man Jack (35) en onze dochter Luna (3) en zoon (5 maanden) woon ik in Thailand. In 2009 ging ik nietsvermoedend backpacken door Zuidoost Azië. Totaal onverwachts werd ik tot over mijn oren verliefd. Begin 2012 ben ik definitief naar Thailand verhuisd. Samen runnen wij nu de vrijwilligerswerkorganisatie voor Engelse lessen op lokale scholen (www.isan-survivor.org). Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop begonnen waar ik gehaakte babykamer accessoires verkoop van 100% Thais katoen (nurtureplaylove.etsy.com).

Reactie op “
Vriendinnen voor het leven of toch niet?

  1. Eens je een gezin hebt, een druk leven met werk, hobby’s, kinderen die hobby’s krijgen, … merk je wel een verschil in je vriendenkring. Jammer genoeg zijn er mensen waar je afscheid van (moet) nemen, dat gaat geleidelijk aan maar langzaam verdwijnen ze uit je leven en besef je het ook nog niet eens. Gelukkig komen er steeds nieuwe mensen de hoek om

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!