Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Vriendschap in het buitenland


15 november 2015


<

Wat ruim 20 jaar geleden begon met 2 brugpiepers die op de eerste dag van het schooljaar naast elkaar kwamen te zitten is uitgegroeid tot een vriendschap tussen 6 meiden voor het leven.

In de afgelopen jaren is er een hoop gebeurd. De eerste vriendjes, vakanties in Italië, het slagen voor de middelbare school, later het afstuderen, het op kamers gaan, gebroken harten, scheidingen van ouders, ziektes, het verliezen van een dierbare, samen het millennium inluiden, stapavondjes, weer een vriendje zien komen en gaan… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles hebben we samen meegemaakt en met elkaar gedeeld.

Ondertussen zijn we allemaal de 30 gepasseerd, hebben we iemand gevonden waar we happy mee zijn, de meeste van ons hebben leuk werk, 2 hebben een ring om hun vinger en er zijn 3 prachtige kindjes geboren.

Ik wist dan ook dat het moeten missen van deze 5 meiden me zwaar zou vallen. Ik was bang dat ik me alleen zou voelen als ik de foto’s op facebook voorbij zou zien komen van verjaardagsfeestjes. En wat moet ik nou op de eerste vrijdag van de maand als zij gezellig met elkaar aan het eten zijn? Misschien hoor ik er straks wel helemaal niet meer bij, of misschien missen ze mij wel helemaal niet en kan ik van de 1 op de andere dag niet meer in de groepsapp. Nou denk ik niet dat het zo ver gaat komen en weet ik dat ze mij ook missen maar toch….

Friends quote

Nu ik zo ver weg ben van familie en vrienden lijkt de tijd veel sneller te gaan of eigenlijk moet ik zeggen, de tijd in Nederland lijkt sneller te gaan dan hier. Ik ben voor mijn gevoel pas net hier maar er is in die korte periode dat ik weg ben al zoveel gebeurd! De afgelopen dagen heb ik er wat meer moeite mee. Ik mis ze, maar eigenlijk mis ik het “er voor hun zijn” meer.

Ik baal er van dat ik niet in Nederland ben om te proosten op het wondertje dat onderweg is, of dat ik het nieuwe vriendje nog niet heb kunnen ontmoeten. En over een paar weekjes kan ik niet even op kraambezoek om de nieuwe baby te bewonderen. De opening van een nieuwe praktijk, de verjaardagen. Het maakt me verdrietig dat ik niet daar ben om een echte knuffel te geven en om te troosten.

‘Soms heb ik gewoon even advies nodig’

Ik mis het kletsen, de verschillen van meningen, het klagen, het lachen en het aan 1 woord genoeg hebben. Soms heb ik ook gewoon even advies nodig. En natuurlijk stuur ik dan een appje maar door het tijdsverschil krijg ik daar dan vaak 7 uur later pas antwoord op. Niet altijd handig als ik NU wil weten wat zij deden als er tandjes doorkwamen en de baby niet wilt eten. Niet alleen voor mijzelf vind ik het soms vervelend dat we zo ver weg zijn maar ook voor Emma. In Nederland zou ze nu lekker kunnen spelen met de andere kindjes. En zou ze niet alleen geknuffeld worden door mij of haar vader en zou ze ook van andere veel liefde krijgen. Soms vraag ik me af, is het wel eerlijk voor haar om zo ver weg te wonen van alle mensen die om haar geven?

Nu staat de tijd hier in Manilla niet écht stil en heeft het verhuizen naar de andere kant van de wereld ook een heleboel leuke kanten. Een daarvan is het ontmoeten van nieuwe mensen. En beter nog: het ontmoeten van mensen die je in Nederland nooit ontmoet zou hebben. Het verbaast me elke keer weer, dat waar je ook ter wereld bent, in elke uithoek kom je Nederlanders tegen. Zo dus ook in de lift van ons nieuwe appartementencomplex.

Friends

Normaal gesproken geef ik niet zomaar aan een wildvreemde mijn telefoonnummer maar in dit geval dus wel. De zondag daarop zitten mijn lief, dochtertje en ik gezellig te lunchen met onze benedenburen. Het is fijn om mensen te ontmoeten die weten hoe het is om in een wildvreemd land je weg te moeten vinden, die je voor gegaan zijn en je tips geven om het allemaal iets makkelijker te maken. Expats onderling weten wat het is om ver van huis te zijn en ja, dat is een keuze maar dat neemt niet weg dat je Nederland, en de mensen die belangrijk voor je zijn, mist.

Nu heb ik dankzij die ontmoeting in de lift een aantal leuke mensen ontmoet. Een groepje vrienden uit alle windrichtingen in Nederland waarin wij moeiteloos zijn opgenomen. Het is zo fijn om even met iemand te kletsen onder het genot van een kopje koffie. Wij zijn (nog) de enige met een kleintje in dit groepje vrienden maar dat is totaal geen probleem. Emma gaat gezellig mee als we ergens afspreken en ik zie ook zij dat gezellig vind. Het doet me goed als ze een aai over haar bolletje krijgt en haar breeduit zie lachen.

‘Voor de liefde uit Nederland hoeven we niet in Nederland te wonen’

Mijn benedenbuurvrouw gaat binnenkort bevallen van een dochtertje en dus hadden we afgelopen zaterdag een babyshower. We waren met alleen maar Nederlandse vrouwen dus echt Filipijns was het niet.  Een heerlijk middag met een high tea in een piepklein restaurantje. Ik merkte hoe fijn ik het vond om ook even tijd voor mezelf te hebben. Praten en lachen met volwassenen zonder dat er een klein meisje met haar plakvingertjes in mijn gezicht aait. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk als ze met haar plakvingertje aan mijn wenkbrauwen plukt maar zaterdag besefte ik dat het ook erg fijn is om even geen mama duty te hebben. Afgelopen zaterdag had ik gewoon een heerlijke middag met mijn vriendinnen in Manilla.  En voor het eerst sinds we hier zijn had ik echt het gevoel dat het helemaal goed gaat komen en dat dit nu ons thuis is. Ook Emma krijgt hier vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen en de liefde uit Nederland die voelt ze toch wel, daar hoeven we niet voor in Nederland te wonen.

Home quote Home quote

 

Liefs uit Manilla

NEW Babycadeaus 336x280

Balou

Hoi, ik ben Balou. Sinds 3 augustus 2015 woon ik samen met mijn lief en 8 maanden oude dochtertje in Manilla op de Filipijnen. Een expat mama dus. Mijn lief en ik hebben elkaar ontmoet in Australië, hij Canadees en ik Nederlandse. En na 8 jaar zijn we afgelopen januari de trotse papa en mama geworden van onze dochter Emma. In mijn blogs neem ik jullie mee in het leven van een “newborn” expat mama. Alle leuke, en minder leuke kanten van het leven aan de andere kant van de wereld ga ik met jullie delen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!