Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Dé vragen die jij hebt over seks tijdens de zwangerschap [en de antwoorden]


27 oktober 2017


<

Veel mannen en vrouwen vinden het maar een gek idee; seks tijdens de zwangerschap. Alleen het idee al, seks hebben terwijl je lichaam niet alleen meer echt van jou alleen is. Veel (aanstaande) ouders blijken daar moeite mee te hebben.

Is seks écht veilig tijdens de zwangerschap?

Ja, voor bijna iedereen is seks tijdens de zwangerschap veilig. Het is daarmee ook de meest gestelde vraag. Alleen vrouwen met een voorliggende placenta, ook wel placenta previa (praevia) genoemd, kunnen het beste met de dokter overleggen of het veilig is seks en orgasmes te hebben. Hetzelfde geldt voor vrouwen die last hebben van pijn of bloedverlies na de seks.

Waarom is mijn seksdrive zo veranderlijk?

Misschien herken je het wel: het ene moment ben je erg opgewonden en het andere moment totaal niet. Waarom zit daar zo’n grote verandering in? Hallo hormonen! Er is namelijk een verschil tussen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen zorgt voor seksuele verlangens en progesteron juist niet. Het hangt er eigenlijk vanaf welke van de twee wint.

Als je écht geen zin hebt in seks, voel je dan niet schuldig. Je bent namelijk echt niet de enige. Het is net zo normaal dat je seksdrive verdwijnt, als dat deze toeneemt tijdens de zwangerschap.

Wat is de beste manier om seks te hebben?

Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt. Je zal misschien wat creatief moeten zijn en met je partner wat verschillende seks posities moeten uitproberen. Want gedurende de zwangerschap zal je merken hoe snel je lichaam veranderd en het lastig wordt om het zo comfortabel mogelijk te maken.

Het is daarom ook écht aan je partner en jij waar jullie je prettig bij voelen. Wees niet bang dat de baby hier iets van zal merken of pijn heeft. Dankzij het vruchtwater, voelt het voor de baby net of hij/zij in een vloeibare kussen zit. Lekker warm en veilig.

Wat ook belangrijk is: maak alles bespreekbaar met je partner. Wees open en eerlijk naar elkaar en vooral, luister naar elkaar.

Wanneer moet ik stoppen met seks?

Niet! Als je samen plezier beleefd aan seks, dan hoef je voorlopig nog niet te stoppen. Tenzij je vliezen zijn gebroken…STOP! (dan is er groot kans op infectiegevaar).

Wat gebeurd er na de bevalling?

Doe vooral wat je zelf wilt en waar jij je goed bij voelt. Wanneer je gestopt bent met bloeden en comfortabel genoeg voelt, dan kun je het weer proberen.

Er zijn behoorlijk wat hormonale veranderingen, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Dit kan ervoor zorgen dat je vagina droog wordt. Ook horen we nog steeds de fabel over borstvoeding als anticonceptie. Het geven van borstvoeding is geen anticonceptie, je kan dus gewoon gelijk weer zwanger worden. Wanneer dit niet jullie wens is, begin dan gelijk weer met anticonceptie.

Wat gebeurde er tijdens jouw zwangerschap? Merkte je ook veel (hormonale) veranderingen? Misschien heb je nog tips die je met ons wilt delen! Dit mag ook anoniem in een priveberichtje, we kunnen deze dan zonder naam vermelden.

XOXO
Team MttM

 

 

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!