Een vraag aan… Professional: kraamhulp
Ik heb weer een vraag gesteld aan een professional en deze keer is het aan een kraamhulp. En niet zomaar een kraamhulp, dit is de allerliefste kraamhulp die je je kunt voorstellen. Brenda was mijn steun en toeverlaat die eerste week en mede dankzij haar kijk ik terug op een mooie kraamperiode. Zij hielp me zowel met de klusjes in huis maar ook met het omgaan van mijn emoties en hormoonschommelingen. Ik kon heel goed met haar praten en het was fijn dat ze me keer op keer een helpende hand bood en me advies kon geven.
Ik heb in mijn zwangerschap heel verschillende verhalen gehoord over de kraamhulp in huis. Deze waren soms heel positief maar soms ook heel negatief. Zo hoorden we dat de ene kraamhulp de sterren van de hemel kookte en dat zelfs iedere dag voor alle opa’s en oma’s, terwijl we ook hoorden dat een koppel de kraamhulp na twee dagen al naar huis heeft gestuurd omdat ze “geK” werden van een vreemde in huis. Ik vroeg Brenda ons een keer een kijkje in de keuken te geven en vanuit haar kant te beschrijven hoe een kraamhulp een enorme steun kan zijn in de kraamtijd en wat haar belangrijkste taken zijn. Lezen jullie mee?
Hoi mijn naam is Brenda Pörschke, ik ben nu bijna 8 jaar werkzaam als kraamverzorgende bij GroeneKruis Domicura. De wens van mama worden, moet nog in vervulling gaan.
Veel papa’s en mama’s to be vragen zich af wat de kraamverzorgster nu eigenlijk komt doen en of dat echt nodig is. Want de was doet oma wel, en stofzuigen kan papa doen en koken hoeft niet want door slaapgebrek hebben we toch geen honger. Daar zit natuurlijk wel iets van waarheid in, maar hoe fijn is het om helemaal niks te hoeven, en met z’n allen te genieten van het kleine hummeltje waar zo hard voor gewerkt is.
Het maakt niet uit of je een fijne of vermoeiende zwangerschap gehad hebt, en of de bevalling gemakkelijk gegaan is of toch wel zwaar was. Het is natuurlijk erg persoonlijk hoe je alles ervaart, maar niemand krijgt het kindje van de ooievaar.
Iedere mama en papa verdient het om op een roze wolk te zitten. Helaas is het soms erg bewolkt en is die roze wolk ver te zoeken. Hoe fijn is het als je na een vermoeide nacht verwend wordt met een vrolijk aangekleed ontbijtje op bed, terwijl je je bezorgdheid en avonturen van de nacht bespreekt, of na een powernap wakker wordt en ziet dat er een fruithapje met muisjes klaarstaat.
Iemand die je gedachten lijkt te kunnen lezen en precies aanvoelt wat je op dat moment nodig hebt. Iemand die je complimentjes geeft en laat merken dat je trots op jezelf mag zijn. Leuk hoor al die complimentjes, maar slapeloze nachten, voedingsproblemen, pijn hier en daar en dan nog maar te zwijgen over de kraamtranen….Hoezo roze wolk, fruithapje helpt hierbij echt niet… Ik hoor jullie al denken..
Als kraamverzorgende kunnen we helaas niet toveren, maar stiekem helpen al die kleine dingetjes toch wel. De *verplichte* middagdutjes zorgen voor rust, zowel voor je eventuele hechtingen, pijnlijke borsten, als ook mentaal, even nergens aan denken en ontspannen. Alweer controleren? Jazeker, hoe sneller we zien dat er een borstontsteking of geïrriteerde hechtingen zitten aan te komen, hoe sneller we erop kunnen reageren en hoe sneller jij je lichaam weer terug hebt.
Borstvoeding staat in veel boekjes als natuurlijk beschreven, maar kolven, hongerige baby en tepelkloven zijn toch een ‘foutje’ van de natuur.
Maar door je slapende baby wakker te maken, je borsten te masseren (kolven) en te kijken hoe het je lukt je baby zelf aan de borst te leggen, helpen we de natuur een beetje.
En als dan toch alles lijkt tegen te zitten, dan komen de kraamtranen vanzelf en is het toch fijn om te huilen bij iemand die het snapt, en niet oordeelt. Nee je stelt je niet aan, er komt alleen zo veel op je af en je hormonen slaan op hol waardoor je spreekwoordelijke emmer letterlijk overloopt… Met en zonder reden.
Die roze wolk komt wel, alleen bij de een iets later als bij de ander. Je zult zien dat de onzekerheid in het begin, na een week, al stukken minder is. Het vertrouwen op je moeder-instinct is het antwoord op vele vragen. Je moet er alleen op durven vertrouwen. Dus wat vind ik nou het belangrijkste aan mijn baan als kraamverzorgende. Een tevreden mama, en uiteraard ook papa, achterlaten. Niet tevreden over mij, maar tevreden over zichzelf als ouder. Aan het einde van de week moeten de ouders zich zeker van zichzelf voelen, er vertrouwen in hebben dat ze het supergoed doen en bovenal trots op zichzelf zijn.
Wat is fijner dan terug te kijken op je kraamweek met het gevoel ervan genoten te hebben en waarbij je stiekem toch blij was met die feestelijke ontbijtjes, lunches en fruithapjes. Aan alle zwangeren en mama’s in de toekomst: laat je in het kraambed zoveel mogelijk verwennen en geniet van alle mooie momenten met je mooie wonder, want er komen genoeg minder mooie momenten.
Tuurlijk denk je bij veel dingen, dat doe ik zelf wel, maar de week is snel genoeg voorbij, en dan móét je weer zelf, dus alles wat niet persé moet, vooral laten. En als je verveelt, dan pak je je hummeltje en plan je ter plekke een knuffelmoment. Oh en als aan het einde van de kraamweek ook nog eens alle was weg is, het bed schoon en alles is opgeruimd en gepoetst, is dat alweer een zorg minder in de 1e week zónder de kraamverzorgster!
Ik hoop dat jullie dit stukje met plezier hebben gelezen,
Groetjes Brenda!
Hadden jullie ook zo’n fijne kraamhulp of heb je andere ervaringen eraan over gehouden? Brenda en ik zijn reuze benieuwd naar jullie verhalen! Leuk als je ze voor ons achterlaat in de reacties!
Liefs,
Stay connected