Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Vraag het de huisarts


14 oktober 2015


<

Vanaf vandaag starten we met een nieuwe rubriek. In “vraag het de huisarts” zal er iedere maand een vraag gesteld worden aan huisarts Monique. Wij hebben haar vandaag de eerste vraag gesteld maar mocht je nu zelf op dit moment ook met een vraag zitten betreffende jezelf of je kind schroom dan niet deze in de reacties achter te laten en wie weet zal deze vraag uitvoerig beantwoord worden volgende maand.

Monique zal zich deze eerste keer even voorstellen en vervolgens ook al de eerste vraag behandelen. Lees je mee?

Monique aan het woord:

Beste lezers van MAMA to the Max,
Met veel plezier mag ik mijzelf aan u voorstellen als een van de nieuwe bloggers van MAMA to the Max. Ondanks dat ik, net als u, druk bezet ben met een gezin, werk,  activiteiten voor goede doelen, de sportclub,  oudercommissies, vrienden/vriendinnen/ familie en ook nog ergens wat tijd voor mijzelf wil overhouden, heb ik besloten om te bloggen vanuit mijn beroep; leuk omdat ik denk dat u daar als MAMA to the Max lezer wellicht wat aan kan hebben, en ik via het bloggen mij ook kan wanen in de wondere wereld van het bloggen.

Wat doet deze moeder dan, hoor ik u denken? Ik zal het kort houden;

Ik ben huisarts. Getrouwd, moeder van 2 kinderen, waarvan bijna één van 3 jaar en één van 3, 5 maanden. Vanaf heden zal ik vragen die u heeft, beantwoorden; dus als u een ‘ vraag aan de huisarts’  heeft, stuur deze dan in zodat ik met die vraag aan de slag kan gaan.

Ik wil benadrukken dat ik in mijn blogs uit ga van gezonde baby’s/ kindjes; u zult begrijpen dat indien u baby/ kindje ( helaas) bekend is met een aandoening, daar een gespecialiseerd advies/ behandelplan voor is; hiervoor wil ik  u dan ook verzoeken om contact op te nemen met uw eigen (huis)arts omdat hij/ zij u en uw achtergrond kent; Ik geef via deze weg alleen maar algemene adviezen.
Ik zal uiteraard vanuit mijn werkgebied uw vragen beantwoorden, met een persoonlijke noot daar waar er ruimte voor is.

Ik heb er in ieder geval erg veel zin in en hoop jullie ook!

 

Vitaminetabletten: geef ik die wel of niet aan mijn kind??
Heel kort gezegd zeg ik nee tegen extra vitaminetabletten; dit moet ik echter wel even kort uitleggen, want er zijn natuurlijk wel uitzonderingen!
Als je gezond eet, en hiermee bedoel ik dat je je zoveel mogelijk probeert te houden aan de welbekende regels zoals gezond eten, gevarieerd eten, 2 ons groente, 2 stuks fruit, je al de nodige vitaminen binnen krijgt. Hierdoor is een extra vitaminetabletje niet nodig. Teveel aan vitaminen kan zelfs lijden tot klachten en problemen van de gezondheid.

Unknown-4

Wat zijn dan die uitzonderingen, welke vitamines moet ik wel extra aan mijn kindje geven?

Vitamine D:
Baby’s moeten vanaf de geboorte tot een peuterleeftijd van 4 jaar elke dag extra Vitamine D krijgen; Natuurlijk komt vitamine D voor in voeding, m.n. dierlijk producten maar in zeer lage hoeveelheden.
Omdat vitamine D goed is voor de botten hebben wij in Nederland aan  producten zoals halvarine, margarine en bak-/braadproducten vitamine D toegevoegd. Hiermee is er aangetoond dat er een vermindering was van botontkalking, botbreuken, rachitis (ook wel Engelse ziekte genoemd).
In vette vis zit vitamine D echter in hoge dosering, vandaar het advies om minimaal 2x per week vette vis te eten, een goede reden om dit dus wekelijks op tafel te zetten 🙂

images-1

Vitamine K:
Je baby krijgt direct na de geboorte vitamine K omdat je als moeder dit niet aan je kindje kan meegeven, de moederkoek, (ook wel placenta genoemd) steekt hier een stokje voor.  Vitamine K is belangrijk omdat het de kans op bloedingen verkleint.  Je baby gaat vanaf een leeftijd van 3 maanden zelf vitamine K maken, vandaar dat je tot de leeftijd van 3 maanden elke dag je baby vitamine K moet geven om deze tijd tot aan de eigen productie te ondersteunen, dit gaat over baby’s die borstvoeding krijgen. Aan kunstvoeding is vitamine K toegevoegd dit hoef je dan dus niet extra te geven.

Unknown

“Dokter, de herfst is er en de winter komt er aan: wat nu? Ik wil mijn kindje extra ondersteunen!” Natuurlijk wil je je kindje ondersteunen en ik zeg: Doen! En niet in de vorm van extra vitaminetabletten maar door gezonde, gevarieerde voeding!
Gezonde en gevarieerde voeding op tafel zetten is het beste ‘medicijn’!

‘ Bij het beantwoorden van deze vraag ben ik natuurlijk uitgegaan van gezonde baby/ peuters; bij vragen/ onduidelijkheden wil u vragen contact op te nemen met uw eigen huisarts, deze kent immers de achtergrond van u/ uw kindje. De 2 ons groente en 2 stuks is voor volwassenen; de aanbevolen hoeveelheid voor baby’s, kinderen staat per leeftijdscatergorie op voedingscentrum.nl

Voor extra uitleg verwijs ik u graag naar de website gemaakt door huisartsen voor onze patiënten: www.thuisarts.nl . ‘

 

Liefs,

 

Monique Bhogal Statham

 

 

Kerstwinkel 2017

Huisarts

Ondanks dat ik, net als u, druk bezet ben met een gezin, werk, activiteiten op en voor goede doelen, de sportclub, oudercommissies, vrienden/vriendinnen/ familie en ook nog ergens wat tijd voor mijzelf wil overhouden, heb ik besloten om te bloggen vanuit mijn beroep; leuk omdat ik denk dat u daar als MAMA to the Max wellicht wat aan kan hebben, en ik via het bloggen mij ook kan wanen in de wondere wereld van, bloggen

6 Reacties op “
Vraag het de huisarts

  1. Ik zie nu pas de reacties, vandaar nu pas een antwoord:

    @ Lifesabout, bij de donkere huid wordt extra vitamine D zeker aangeraden, maar ook de gewone adviezen: elke dag naar buiten zijn natuurlijk belangrijk 🙂

    @ Joke: een goed onderwerp! Ik zal het onderwerp een keer behandelen!

    Aan allemaal: dank voor de leuke reacties! Als jullie vragen/ onderwerpen hebben stel deze, dan kan ik er mee aan de slag!

    Groet Monique

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!