Voorbereiden op het geven van borstvoeding
Als je zwanger bent zijn er veel dingen waar je over moet nadenken, ga je naar een verloskundige of liever een gyneacoloog? Beval je liever thuis of in het ziekenhuis en ga je fles of borstvoeding geven aan je baby? Allemaal dingen die onwijs belangrijk zijn om over na te denken voordat je baby geboren wordt. Inmiddels ben ik zelf 17 weken zwanger van een tweede dochter, Valentina krijgt dus een zusje! Nu we het geslacht weten kan ook het shoppen beginnen en het kamertje inrichten, maar komen we ook steeds dichter bij de helft van de zwangerschap en merk ik dat ik behoefte heb om me te gaan voorbereiden op een aantal dingen. Zo ook op het geven van borstvoeding, dat is iets wat ik heel graag wil laten slagen omdat ik er bij Valentina helaas na twee weken mee heb moeten stoppen. Vandaag dus een blog met een onderwerp waar ik zelf veel over nadenken, hoe kun je jezelf nou het beste voorbereiden op het geven van borstvoeding?
Eerst maar eens wat voordelen van borstvoeding op een rijtje
Even wat voordelen van borstvoeding op een rijtje voor het geval je nog geen keus heb gemaakt en je twijfelt. Iets wat voor mij het grootste voordeel aan borstvoeding is, is het feit dat borstvoeding altijd helemaal is afgestemd op jou baby. Het heeft de juiste voedingswaarden, vitaminen en mineralen die jou baby nodig heeft. Daarnaast helpt het een goede band met je kindje op te bouwen en kan ik uit ervaring spreken dat als borstvoeding geven je goed af gaat het ook heel erg fijn is om je kindje zelf te kunnen voeden. Dat miste ik namelijk ontzettend toen we met Valentina overgingen op flesvoeding, haar koppie als ze melkdronken was na de borstvoeding. Ze keek namelijk na flesvoeding lang niet zo tevreden! Nog iets wat voor sommigen ook een fijne bijkomstigheid is, is dat borstvoeding geven geen geld hoeft te kosten. Maar in de moderne tijd van nu zijn er natuurlijk allerlei gadgets die het geven van borstvoeding wel net even iets handiger maken.
Gadgets
Voedingsbh:
Een goede voedingsbh bijvoorbeeld, in mijn kast liggen er inmiddels alweer een aantal te wachten want ik vind ze ideaal. Vooral omdat je de cup van een voedingsbh makkelijk naar de beneden kunt vouwen en je baby zo goed bij de borst kan.
Zoogcrompressen:
Ook niet te missen als je het mij vraagt! Want als de borstvoeding eenmaal op gang is loopt het er soms spontaan uit en dat geeft vlekken in je bh, hemd en kleding en dat willen we natuurlijk niet. Zoogcompressen zijn daarvoor de ideale oplossing, je schuift ze makkelijk in je bh en zo voorkom je lekkende borsten met als gevolg vlekken in je kleding.
Voedingskussen:
Deze kennen we ook allemaal wel, een langwerpig kussen wat je makkelijk om jezelf heen kunt vouwen als je je baby aan de borst legt. Ik heb hem de vorige keer in de kraamtijd af en toe gebruikt als mijn armen te moe waren om Valentina vast te houden, maar moet eerlijk bekennen dat ik hem al gauw aan de kant gooide, omdat haar liever tegen mijn buik liet aanleunen als ik zelf iets onderuit zakte. Dat was puur omdat ik dat op dat moment een prettige houding vond. Een voedingskussen is niet alleen handig om je kindje te voeden als je borstvoeding geeft, ook bij flesvoeding kan hij handig zijn. En nog veel handiger is hij aan het einde van je zwangerschap als je niet meer lekker kunt liggen!
Kolf apparaat:
Dit is een beetje aan jezelf of je dit een must vind om aan te schaffen. Ik raad je in ieder geval aan te wachten tot je borstvoeding goed op gang is, want stel dat het niet lukt dan heb je hem voor niets gekocht. Maar loopt de borstvoeding eenmaal goed dan is een kolf heel handig om te hebben! Je wilt namelijk op een gegeven moment ook wel weer eens een middag de deur uit zonder dat je je baby mee neemt, om bijvoorbeeld je haren te laten knippen bij de kapper. Dan is het heel fijn als je kunt kolven zodat je partner of oppas de baby eten kan geven.
Tepelhoedje:
Een wat?! Een tepelhoedje, een soort van plastic voorgevormde tepel die je over je tepel ‘plakt’. Dit werkt erg goed als je last heb van pijnlijke tepels of ingetrokken tepels. Ik heb ze zelf bij Valentina ook gebruikt en ik moet zeggen dat het echt heel goed werkt als je tepels pijnlijk worden van het vele voeden! Sommige kindjes happen ook net iets beter aan op een tepelhoedje en dat was bij Valentina ook het geval.
Boobietag:
Een boobietag is een strikje wat je aan je bh-bandje kunt vastmaken om te houden welke borst aan de beurt is met voeden. En deze raad ik echt heel erg aan! Ik dacht namelijk de vorige keer, ach dat onthoud ik heus wel! Nou echt niet hoor! Je bent die eerste tijd zo moe en druk met van alles dat je spontaan vergeet welke borst aan de beurt is. Super handig dus deze boobietag!
Wat kun je nou doen om je goed voor te bereiden?
Alle bovenstaande gadgets zijn natuurlijk heel handig en leuk, maar ze helpen je niet bij het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Want wat kun je nou zelf doen om je goed voor te bereiden?
Je kunt bijvoorbeeld naar een voorlichtingsavond of een borstvoedingscursus gaan.
Bij bijna iedere verloskundige praktijk wordt zoiets geregeld en zul je als je aangeeft borstvoeding te willen gaan geven hier ook een foldertje van mee krijgen. Tijdens zo’n avond of cursus hoor je alles wat je moet weten over het geven van borstvoeding. Ik vind wel dat er één nadeel aan zit, het is een avond of een aantal bijeenkomsten maar daarna heb je niets meer om op terug te vallen. Heb je dan ook nog eens behoorlijk last van zwangerschapsdementie dan vergeet je vaak ook veel van wat er tijdens zo’n bijeenkomst verteld wordt.
Lees een borstvoedingsboek
Bijvoorbeeld het boek Borstvoeding van Mary Broekhuijsen en Stefan Kleintjes. Dit is een soort handboek met alle informatie over borstvoeding die je je maar kunt bedenken. Hoe moet je aanleggen, welke houdingen kun je gebruiken, borstvoeding geven als je weer aan het werk gaat en er zit een kraamlogboek in wat je de eerste dagen kan helpen om de borstvoeding goed op gang te brengen. Ook wordt er in het boek ingegaan op de eerste dagen, weken, het afkolven en de betrokkenheid van de vader bij het geven bij borstvoeding. Ik heb hem zelf nog niet gelezen, maar wel gezien dat hij ook als ebook verkrijgbaar is en deze ga ik dus zeker aanschaffen in mijn verlof!
Je kunt ook eens een gesprek aangaan met een lactatiekundige
Deze kan je informatie geven over borstvoeding en kan je er van alles over uitleggen. Ook kan een lactatiekundige je helpen bij problemen als je eenmaal begonnen bent met het geven van borstvoeding.
Last but not least, doe vooral waar jij je prettig bij voelt
Ga je liever naar een cursus? Doe dat dan vooral, want als je doet waar jij je het prettigst bij voelt vergroot je de kans dat je je goed voorbereid voelt. En dat vergroot weer de kans op het slagen van de borstvoeding. En dat is wel iets wat ik geleerd heb van mijn ervaring. Bereid je voor op de manier die jij fijn vind en laat die eerste tijd alles over je heen komen, de rest komt later! En ook niet onbelangrijk, geniet vooral want het geven van borstvoeding kan heel erg mooi zijn als het lukt.
Marjon schreef onlangs ook een blog waarin ze de overweging maakte tussen borst- of flesvoeding. Benieuwd naar haar keuze? Lees het hier..
Stay connected