Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Maxime wordt grote zus; hoe bereiden we haar voor?


14 september 2016


grote zus voorbereiden komst nieuwe baby
E

Een van de mooiste aspecten aan deze zwangerschap is dat we deze heel bewust met z’n drietjes meemaken. De vorige keer was het alleen JP en ik, maar nu is Maxime erbij en dat maakt het heel erg speciaal. Ik heb altijd al gezegd dat ik graag kinderen wilde die niet te dicht op elkaar geboren zouden worden. Ik heb drie (bijna vier) fantastische jaren gehad met Maxime. Alle aandacht kon naar haar gaan en we konden volop genieten van al haar grote en kleine sprongetjes. Het was een heerlijke tijd met z’n drietjes. Ons kleine meisje wordt grote zus.

grote zus zwanger voorbereiden peuter kleuter zus broer MAMA to the max

Nu dat Maxime met de dag zelfstandiger wordt en ze bijna naar de basisschool gaat, breekt er voor haar een nieuwe tijd aan. Ze wordt een kleuter en laat haar peutertijd achter zich. Een mooie tijd waarin ze alle aandacht heeft gekregen van haar ouders. Nu zij deze nieuwe weg inslaat, hebben wij zometeen weer alle tijd en rust opnieuw te beginnen en alle aandacht te geven aan het nieuwe kindje. Ik had me geen betere weg kunnen voorstellen, alhoewel ik weet dat dit heel persoonlijk is hoor. Ik hoor ook vaak de verhalen hoe fijn mama’s het vinden de kinderen juist wel kort op elkaar te krijgen. Ook dit heeft natuurlijk enorme voordelen. Ik denk dat er geen persoonlijk onderwerp kan zijn dan dit. Iedere mening is goed, zolang je maar doet wat voor jou het fijnste voelt.

Ons kleine meisje wordt grote zus

Een groot genot is het om te zien hoe bewust Maxime meekrijgt dat ze grote zus wordt. Ze is er net zoveel mee bezig als wij. Ze ziet de buik groeien en stelt 1001 vragen. Soms ook wel gekke vragen waaraan ik merk dat ze sommige dingetjes nog niet helemaal snapt, maar ze begrijpt steeds beter dat er een baby’tje in de buik groeit. Tijdens de onthulling van het geslacht hebben we wel even heel hard om d’r moeten lachen. We sneden de taart aan en vervolgens was iedereen door het dolle heen. We werden gefeliciteerd en iedereen was blij dat we nog een meisje mogen verwelkomen. Alleen Maxime niet, ze stond op het punt te gaan huilen. Ik zag het en liep snel naar haar toe. “Wat is er poppetje?”, vroeg ik. Heel zachtjes vroeg ze: “waar is de baby?” Ik snapte het niet goed en wees naar mijn buik. Ook zij keek heel verward en antwoordde: “Maar komt de baby niet uit de taart?” Ik snapte gelijk wat er aan de hand was. Ze had al die tijd gedacht dat de geslachtonthulling de “geboorte van de baby” zou zijn. Ze dacht dat de baby uit de taart zou komen. Dat was wel even een momentje waarop ik dacht dat ze het soms toch nog niet helemaal begrijpt. Alhoewel dat met 19 weken was en we nu alweer bijna 10 weken verder zijn en ze mijn buik enorm ziet groeien en ze wel snapt dat het baby’tje in de buik zit.

De vraag: “wanneer komt de baby nou?” heeft al plaatsgemaakt voor “groeit de baby goed, mama?” Ze snapt dus heel goed dat het baby’tje er niet zomaar uit kan komen maar eerst moet groeien.

zwanger zwangerschap zwangerschapsupdate derde trimester 28 weken MAMA to the max

De voorbereiding

Om haar zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van haar zusje, proberen we haar wel heel bewust erbij te betrekken. Vandaag deel ik graag wat we zoal doen om haar te laten begrijpen wat er gebeurd en wat haar te wachten staat.

  • Mee naar de gyneacologe

Maxime is tot nu toe iedere keer meegegaan naar de gynaecologe (ik heb geen verloskundige). Daar heeft ze altijd een grote rol. Ze is de assistente van de gynaecologe. Als ik op het bedje moet gaan liggen dan mag ze er ook bij komen zitten. Ze mag dan de gel op mijn buik smeren en zelfs met het echoapparaat over de buik glijden. Als de baby op het scherm verschijnt dan begint ze tegen de baby te praten: “kijk baby, hier is mama en Maxime”, zegt ze meestal. Zo schattig!

grote zus voorbereiden tweede kindje op komst - MAMA to the max

  • Boekjes lezen

Ik had de tip gekregen om haar ook via boekjes voor te bereiden. Van een mevrouw bij ons in de straat kreeg ik de tip om het Biba bebi boek aan te schaffen. Ik heb het uiteindelijk tweedehands op marktplaats gevonden. Volgens mij is het niet meer in de gewone (online) winkels te koop. Het is inderdaad een heel leuk, leerzaam boekje. Maxime is er dol op. We lezen er een paar keer per week in en ze weet al precies waar de baby zit. Ook vindt ze het enig net als ik ook een bolle buik te maken, net zoals ze in het boekje doen.

Wie heeft er nog tip voor andere leuke boekjes?

bib bebi boek MAMA to the max

 

  • Samen kleertjes kopen en uitzoeken

Ik probeer haar bij zoveel mogelijk dingetjes te betrekken. Zo is ze meegegaan naar Baby’s corner waar we het kamertje en andere spullen voor de babyuitzet hebben uitgezocht. Ook mocht zij het eerste jurkje voor de baby uitzoeken. Ze koos voor een hele mooie gouden jurk.

grote zus eerste babykleertjes MAMA to the max

 

  • Voelen aan de buik

In de douche, ’s ochtends in bed, bij de opvang, overal wilt ze even knuffelen met de baby. Ze geeft kusjes en aait de buik een paar keer per dag. Soms helemaal uit het niets komt ze aanlopen, trekt mijn shirtje omhoog en krijgt de buik een kusje. Heel schattig dat ze er bijna iedere keer achteraan vraagt: “wat zegt de baby, mama?” Ik vertel haar dan maar dat de baby haar bedankt en niet kan wachten haar grote zus te ontmoeten.

 

Heel benieuwd hoe jullie dit hebben aangepakt? Wie heeft er nog andere tips? En ook heel benieuwd naar hoe jullie ervaringen zijn in de eerste weken met het nieuwe baby’tje erbij. Helemaal ok of toch sporen van jaloers gedrag? Benieuwd naar jullie reacties!

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

5 Reacties op “
Maxime wordt grote zus; hoe bereiden we haar voor?

  1. Zo leuk om samen met de grote zus alles voor te bereiden! Geniet ervan! Ik ben met de oudste twee, kleine cadeautjes voor de baby gaan kopen. Ze mochten allebei iets uitzoeken om te geven als de baby straks uit de buik zou zijn. De jongste koos een megastoere bijtring-knuffel en de oudste een hertjesrammelaar. Beiden zijn heel lang favoriet geweest bij mijn zoontje, die inmiddels anderhalf is.
    Noraly onlangs geplaatst…Nieuwe kaartjesliefdeMy Profile

  2. Wat een mooie foto’s weer! Leuk dat Maxime zo nauw betrokken wordt bij de zwangerschap! Tussen onze 2 meisjes zit er net geen 2 jaar (ze zijn nu 1.5 en 3), dus de oudste was nog te klein om haar er actief bij te betrekken. Bij ons is er ook nooit sprake geweest van jaloezie, hoewel we daar wel wat voor gevreesd hadden. Integendeel, er werd heel lief meegeholpen en gezorgd voor kleine zus. Heel prettig! Geniet nog van dit derde trimester!

  3. Wij doen hier ongeveer hetzelfde met Sophia. Boekjes halen bij de bibliotheek over broertje/zusje krijgen en ze gaat ook altijd mee op controle. In ben ook heel benieuwd hoe ze het gaat doenl als grote zus. Maar ik heb er alle vertrouwen in!

  4. Leuk om te lezen hoe je Maxime aan het voorbereiden bent. Mijn oudste is net 1.5 (bij ons is dat ivm buitenlandplannen het meest praktisch) en is zich wel bewust van de groeiende buik en geeft ook regelmatig kusjes en eten aan de baby maar verder snapt ze het allemaal nog niet zo goed. Ik heb een geplastificeerd fotoboekje voor haar gemaakt met foto’s van mijn eerste zwangerschap en haar eigen kraamtijd. Ze is namelijk dol op lezen en voorwerpen benoemen. Zo herkent ze hopelijk straks al veel van de voorwerpen en situaties die we opnieuw bij de tweede baby gaan gebruiken/voorkomen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!