Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Vliegen tijdens de zwangerschap


16 juli 2016


vliegen; zwanger; klm; transavia; luchtvaartmaatschappij; vakantie; zwangerschap; Mama to the max; mamatothemax
<

Zwangere vrouwen die op vakantie gaan met het vliegtuig mogen dat vaak nog tot de 36ste week van de zwangerschap. Echter is dat niet bij iedere luchtvaartmaatschappij hetzelfde. Bijvoorbeeld bij Transavia en KLM mogen vrouwen zonder doktersverklaring vliegen tot hun 36ste week, bij ArkeFly is dat anders: vrouwen mogen tussen 28 en 36 weken alleen vliegen indien zij een doktersverklaring hebben.

vliegen; zwanger; klm; transavia; luchtvaartmaatschappij; vakantie; zwangerschap; Mama to the max; mamatothemax
Kans op vroeggeboorte

Het veiligste is om in het tweede trimester van de zwangerschap te vliegen, raadt Babyvandaag aan. De kans op vroeggeboorte is dan klein, bovendien is de kans op een spontane abortus tegen die tijd veelal voorbij. Zwangere vrouwen mogen na 36 weken niet meer vliegen omdat het enkele risico’s met zich meebrengt, waarvoor een vliegtuigmaatschappij niet verantwoordelijk wil zijn. Zo is het mogelijk om vroegtijdig in de lucht te bevallen. Vliegen brengt altijd het risico van trombose met zich mee, maar bij een zwangerschap is de kans twee keer zo groot.

vliegen; zwanger; klm; transavia; luchtvaartmaatschappij; vakantie; zwangerschap; Mama to the max; mamatothemax
Zwangerschapsverklaring

Aangeraden wordt om, in welk stadium dan ook, een zwangerschapsverklaring van de dokter op te vragen en mee nemen naar het vliegveld. Indien er tijdens de zwangerschap complicaties zijn opgetreden zijn vrouwen altijd verplicht om, afhankelijk van de maatschappij, of een zwangerschapsverklaring of een doktersverklaring mee te nemen. Een verklaring dient altijd te zijn ondertekend door een arts of verloskundige. In de verklaring staat een bevestiging van de zwangerschap en de uitgerekende datum.

 

vliegen; zwanger; klm; transavia; luchtvaartmaatschappij; vakantie; zwangerschap; Mama to the max; mamatothemaxVliegtips
  • Vraag bij het reserveren of het inchecken om een stoel aan het gangpad. Zo kun je makkelijk opstaan en naar de wc gaan of even lopen als je buik je je in de weg zit.
  • Soms is het mogelijke om van tevoren een stoel met extra beenruimte aan te vragen. Vraag dit bij het boeken na bij de vliegtuigmaatschappij.
  • Blijf niet te lang in één houding zitten, dan remt de bloeddoorstroming. Strek regelmatig je benen.
  • Drink genoeg water.
  • Overleg je reisplannen met je verloskundige of (huis)arts. Zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis op je vakantiebestemming is.
  • Neem een zwangerschapsverklaring en je zwangerschapskaart mee. Hierop staan al je medische gegevens.
  • Neem het telefoonnummer van je eigen arts of verloskundige mee. Als er wat gebeurt, kun je meteen contact opnemen.
  • Vlieg het liefst tijdens het tweede trimester, dat is de veiligste periode voor een vliegreis. De kans op een miskraam of een vroeggeboorte is dan namelijk heel klein.

 

Bron: Nationale Zorggids & Ouders van Nu
Fashion_English11_300x250

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
Vliegen tijdens de zwangerschap

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!