Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Vijf tips voor het fotograferen van je eigen kinderen!


5 januari 2016


<

Het fotograferen van je kind(eren), iedere moeder doet dit! Je wilt zo graag die leuke momenten van je kinderen met anderen delen – en nog belangrijker – voor later bewaren. Voor heel veel moeders is het alleen een ontzettend gevecht om haar kinderen mooi op de foto te zetten. In deze blog wil ik daarom een aantal tips geven voor het fotograferen van je eigen kinderen. Een aantal van deze tips pas ik ook in mijn werk als familie- en bruidsfotograaf. Klik hier voor mijn website.

 

#1: zeg nooit: ‘lach eens’.

In mijn werk vind ik het belangrijk een ontspannen en ongedwongen sfeer te creëren. Het grootste compliment dat ik na afloop van een fotosessie kan krijgen is dat kinderen vragen wanneer gaan we weer spelen. Het komt regelmatig voor dat kinderen helemaal vergeten dat ik foto’s van ze aan het maken ben. Dit is de situatie die je bij het fotograferen van je eigen kinderen ook moet creëren. De grootste fout die je kunt maken is tegen je kind dingen te zeggen als ‘lach eens’, ‘kun je niet meer lachen’, ‘kijk niet zo boos’ of welke variant dan ook. Zeg dit soort dingen nooit, maar dan ook echt nooit! ‘Ze heeft altijd zo’n neplach op foto’s’, hoor ik ouders van kinderen die ik voor mijn camera heb vaak zeggen. Ja, vind je het gek als je kind op commando moet lachen? Alsof wij dat leuk vinden……. dus waarom verlang je dit wel van je kinderen? Hoe krijg je dan wel een leuke lach op de foto? Het antwoord op deze vraag is bij ieder kind verschillend. Jij kent je eigen kind het beste dus denk eens na waar je zoon of dochter om moet lachen. Bij baby’s kan dit een liedje of gek geluidje zijn, bij peuters een kiekeboe spelletje en bij oudere kinderen een raadsel of een bepaald spel. Ik vind het daarnaast ook helemaal niet nodig dat kinderen altijd moeten lachen op een foto. Een ingetogen blik is vaak net zo mooi als een lach, en soms zelfs mooier.

Blogdec2

#2: pas je standpunt aan.

Je standpunt is erg belangrijk bij het fotograferen van kinderen. Probeer tijdens het fotograferen je camera altijd op dezelfde hoogte te houden als je kind. Je gaat op deze manier mee in de belevingswereld van je kind en dat levert mooiere foto’s op. Dit betekent dus dat je meestal door de knieën moet gaan en bij baby’s zelfs op de grond moet gaan zitten, of nog beter, liggen.

#2 standpunt kl

#3: fotografeer ook de dagelijkse momenten.

Een verjaardag, de vakantie, het bezoekje aan Sinterklaas, allemaal dingen die we vastleggen met de camera. Waarom zou je echter niet ook eens de dagelijkse dingen fotograferen? Dit zijn toch de dingen die jouw kind ook echt jouw kind maken? Het eten (of juist niet willen eten) aan tafel, het maken van een tekening en het badderen zijn een paar voorbeelden van leuke foto momenten. Natuurlijk mag een driftbui of ander ‘ik-ben-het-niet-eens-moment’ niet ontbreken. Dit laatste is in mijn geval met een 2-jarige peuter in huis nooit een probleem om op de foto te krijgen. Jippe heb ik onlangs gedurende een hele dag met mijn camera gevolgd en dit in een foto blog vastgelegd. Bekijk de foto blog hier. Deze ‘day in the life’ reportages doe ik regelmatig voor klanten en leveren ontzettend veel mooie en waardevolle herinneringen op.

Blogdec
#4: snelle camera.

De afgelopen jaren is het een trend geworden dat iedereen met een spiegelreflexcamera rond loopt. Vervolgens weten helaas de meeste mensen alleen niet hoe ze hiermee om moeten gaan dus laten ze de camera op de automatische stand staan. Zonde van het geld, en dat terwijl er heel veel goede compact camera’s op de markt zijn.
Wat erg belangrijk is bij het fotograferen van kinderen is dat je een camera hebt die weinig last heeft van afdrukvertraging: de tijd tussen het moment van drukken op de ontspanningsknop en het daadwerkelijk maken van de foto. Dat ene leuke moment kan namelijk heel snel weer voorbij zijn. Gelukkig zijn er naast de dure spiegelreflexcamera’s tegenwoordig ook compact camera’s op de markt die weinig afdrukvertraging hebben, en dat scheelt je een hoop geld.

Blogdec3

#5: Photoshop app.

Naast het fotograferen met een camera, leggen we ook steeds meer herinneringen vast met de ingebouwde camera op onze telefoon. Ik doe dit zelf ook regelmatig, ondanks dat ik vaak mijn camera in buurt heb, ligt mijn telefoon toch altijd nog net iets makkelijker voor het grijpen. De kwaliteit van de ingebouwde camera’s op telefoons wordt steeds beter, maar vaak kunnen de foto’s toch nog wel een kleine bewerking gebruiken. De (gratis!) app van Photoshop vind ik hiervoor een uitkomst! Hiermee kun je zowel eenvoudige bewerkingen uitvoeren zoals foto’s bijsnijden, een foto donker of lichter maken en zwart-wit versies maken, als ook de wat complexere dingen zoals schaduwen wegwerken en kleurtinten aanpassen. De volledige naam van de app is Adobe Photoshop Express en is verkrijgbaar in de App Store of Google play.

Blogdec1

Ik hoop dat het fotograferen van jullie kind(eren) met deze tips iets makkelijker en leuker wordt. En mocht het nu echt niet lukken, ik doe het ook graag voor je ;-)!

 

 

Gonda

Ik ben Gonda Meurs, 33 jaar, getrouwd met Rinaldo, moeder van Jippe (2 jaar) en Abel (2 maanden) en ik woon in Hilversum. Gonda in een paar woorden: pietje precies, chocolade en wijn, creatief, ambitieus, gezelligheid met vriendinnen, avontuurlijk én Mamma. Naast moeder ben ik de trotse eigenaar van mijn eigen bedrijf, Gonda Fotografie. Ik fotografeer newborns, zwangere vrouwen, families en bruiloften. Geen staatsieportretten, maar spontane foto’s met échte emoties.

Reactie op “
Vijf tips voor het fotograferen van je eigen kinderen!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!