Viert jouw kind Halloween?

Het is vandaag Halloween! Het typisch Amerikaanse feest Halloween is inmiddels al wat jaren overgevlogen naar ons koude kikkerlandje. Maar, net zo populair is het nog niet. Toch komt het steeds meer in opmars en zit ik ook te twijfelen of we dit moeten vieren? Ik ben benieuwd hoe jij over dit feest denkt.
Lees ook:
Onze 3 favoriete homemade herfst drankjes
Trick or treat?
“Een snoepje of je leven!” Ons buurmeisje vroeg of Maxime dit jaar mee mocht lopen met Halloween. Eigenlijk had ik daar nooit echt bij stil gestaan, want houdt Halloween in? Verkleed in de spannendste en mooiste kostuums, je huis omtoveren tot spookhuis met de griezeligste versieringen en een bak vol met snoep. Waar komt het feest Halloween vandaan en waarom vieren we het?
Halloween is een traditionele feestdag en wordt vooral in de Verenigde Staten, Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk gevierd. Elk jaar op 31 oktober gaan kinderen geheel verkleed langs te deuren en vragen om een snoepje (treat) of de bewoner eens flink te plagen (trick). De kinderen worden uiteraard getrakteerd op een snoepje en vervolgen hun reis naar de volgende deur.
De geschiedenis van Halloween
De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen (1 november). In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus was 31 oktober oudejaarsavond. Dat betekende dat de oogst binnen was en het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar. De mensen hadden die dag een vrije dag: het Keltische Nieuwjaar of Samhain (spreek je uit als Saun, betekend in het Iers november).
Maar, waarom dan griezelen?
De Kelten geloofden dat er op de dag van Halloween geesten van alle gestorven van het afgelopen jaar terugkwamen. Ze zouden dan proberen om een levend lichaam in bezit te nemen voor een heel jaar. De geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deur neer te leggen. Door middel van het dragen van maskers zouden deze boze geesten afgeweerd worden.
In de VS is Halloween vooral een kinderfeest en gaan kinderen ’s avonds langs de deuren. In Nederland zijn er ook steeds meer Halloween feestjes en gaan ook volwassenen geheel in stijl naar verkleedpartijtjes.
En die pompoen dan?
Ja, dat heb ik mij dus ook vaak genoeg afgevraagd, waarom nou die pompoen? De uitgeholde pompoen met gesneden gezicht is een typische traditie. Er zijn verschillende verhalen over de pompoen. Maar, de bekendste is toch wel “Jack-o’-lantern”. Jack was een smid en wist met een list de duivel in een boom te lokken. Hij kraste vervolgens een kruistegen in de stam van de boom, zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten.
De duivel gooide Jack na zijn dood nog een gloeiend kooltje achterna. Jack stak het kooltje aan in een knol die hij in de hellepoort aan het eten was. Op die manier kreeg hij een lantaarn om mee te verlichten. Oorspronkelijk werden dus knollen gebruikt als lantaarns, maar de Amerikanen vonden een pompoen vele malen geschikter voor dit doel.
Vieren jullie het ook?
Zo, nu weet je net als ik veel meer over het spannendste feest van het jaar. En nu ben ik wel heel erg benieuwd of én hoe jullie dit feest ook vieren? Ik weet namelijk dat het in de meeste attractieparken helemaal gethematiseerd is, maar ook meer scholen en wijken doen mee aan dit soort feesten.
Wat denk jij, gaan wij deze traditie ook volledig overnemen of vliegt het na een tijdje weer over?
Mij niet gezien! Er steekt veel meer achter dan alleen een griezel feestje. Met name demonische praktijken! Met dit feest word de god van het dodenrijk vereerd. Dus pas op! hier kun je je kindjes niet aan bloodstellen….
Ik vind het pedagogisch gezien geen feest voor jonge kinderen. Wij doen niet mee.
Verkleed langs de deuren prima, maar dan is st Maarten (11 november) wat vriendelijker van insteek.
Onze meiden zijn nog erg jong. Halloween in de Julianatoren was super leuk maar verder durf ik het niet. Het is al gauw bloederig met afgehakte hoofden en dergelijke. Voor nu is t ook voldoende.