Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

VIDEO: ontzwangeren na de bevalling


29 oktober 2017


ontzwangeren MAMA to the max
<

Ontzwangeren, wat is dat nou precies? Lilou is deze maand 9 maanden geworden. Met deze mijlpaal komt er ook wel een speciaal momentje voor mij, want ze zeggen wel eens “negen maanden op en negen maanden af”. Het voelt ook echt zo. Het ontzwangeren zou nu klaar moeten zijn, maar is dat ook helemaal zo? Vandaag een gezellige en eerlijke update!

Ontzwangeren

Je lichaam is tijdens de zwangerschap zowel lichamelijk als geestelijk enorm veranderd. Ik denk dat het voor de meeste moeders geldt dat het niet vanzelfsprekend of gemakkelijk is om na de bevalling weer in balans te komen. Je organen, baarmoeder, huid, hormoonhuishouding en gewicht; alles is na de bevalling anders. In de volksmond zeggen we wel eens: “negen maanden op en negen maanden af”. Natuurlijk is dit helemaal geen keiharde grens. Voor iedereen kan dit verschillen. Ook heb ik er zelf bij Maxime veel langer en heftiger last van gehad dan bij Lilou, dus zelfs per zwangerschap kan het verschillen.

De baarmoeder

Als je hoogzwanger bent is je baarmoeder ongeveer 500x zo groot als normaal. Erg groot dus! Zes weken na de bevalling is de baarmoeder weer even groot als dat deze was voor de zwangerschap. Ook de wond die de placenta heeft gemaakt is tegen die tijd meestal wel genezen. Dat was bij mij wel even anders en daarom moest ik halsoverkop nog een keertje onder het mes in januari, wat emotioneel best wel zwaar was. Ik had zo’n mooie zwangerschap en bevalling gehad en dit voelde echt even als een tegenslag.

Benieuwd naar al mijn kwaaltjes?

In deze video vertel ik alle kwaaltjes die ik de afgelopen maanden heb ervaren en ook welke symptomen ik nu nog steeds last van heb.

Benieuwd waar ik het meeste last van heb gehad? Bekijk de video dan snel:

Klachten tijdens het ontzwangeren

Welke klachten je allemaal kunt hebben tijdens het ontzwangeren? Hieronder een opsomming van de meest voorkomende klachten: (bron)

 • Moeheid
 • Hoofdpijn
 • Opvliegers
 • Vergeetachtigheid
 • Labiel en huilerig
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Duizeligheid
 • Concentratieproblemen
 • Libidoverlies

Cijfers die WEL bekend zijn:

 • 70% van de vrouwen zegt een jaar na de bevalling nog steeds weinig fut te hebben
 • 50% heeft dan nog steeds last onder in de rug
 • 66.6% van de vrouwen maakt zich zorgen over haaruitval
 • 40% van de vrouwen heeft slaapproblemen, zoals moeilijk in slaap komen of onrustig slapen
 • 55% van de moeders heeft bij de eerste verjaardag van hun baby vaker last van hoofdpijn dan voor de zwangerschap
 • 40 tot 50% van de vrouwen zegt veel te piekeren en moeite te hebben met concentreren en het nemen van beslissingen
 • En 50% van de vrouwen zegt minder interesse te hebben in seks.

Geef het de tijd

Behalve dat de baarmoeder na zes weken weer op de grootte is van een normale baarmoeder, zoals je die had voordat je zwanger werd, is er verder nog maar weinig normaal. Alhoewel de maatschappij erop is gefocust dat je 3 maanden zwangerschapsverlof hebt en daarna wel weer terug aan het werk kunt, is dat helemaal niet de juiste periode die een vrouw nodig heeft om te ontzwangeren. Bij mij duurde het in ieder geval een stuk langer. Erg frusterend dat eigenlijk van je verwacht wordt dat je weer de oude bent, terwijl je eigenlijk nog aan het herstellen bent. Lekker de tijd nemen hoor. dat heb ik ook gedaan. Je hoeft je nergens voor te schamen en voel ook niet de behoefte om je te verdedigen. Je hebt een baby op de wereld gezet en dat is een topprestatie! Je hoeft niet meteen een mama te zijn die op alle vlakken uitblinkt.

Wat ik heb geprobeerd in de afgelopen negen maanden is om niet te hoge eisen te stellen aan mezelf. Ik heb alle kwaaltjes proberen te erkennen en ze geaccepteerd. Dat gaf best wel wat rust. Denk goed aan jezelf, zo belangrijk!

 

Wist jij wat je te wachten stond na de bevalling? En heb je erge last gehad van het ontzwangeren? 

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

 

Kerstwinkel 2017

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!