Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Voorjaar verjaardagstraktatie: kikkers


22 april 2016


verjaardagstraktatie, kikkers, diiy, blog, MAMA to the max
<

Wij wonen aan een aantal vijvers. Dat is voor de kinderen een groot feest. Al vroeg in het voorjaar gaan de smurfen gewapend met emmertjes en visnetten op pad op zoek naar kikkerdril. Hele middagen stappen ze rond en genieten van de buitenlucht. Wat later in het voorjaar begint de zoektocht naar kikkervisjes, kikkers, padden en salamanders. Wat een feest!

 

verjaardagstraktatie, kikkers, diiy, blog, MAMA to the max

 

Toen de jeugd nog ieniemienie was, was niet ieder diertje heel blij met die enthousiaste kinderen. Er werd nog wel eens een salamandertje wat al te hard door elkaar geschud en niet elke pad zit te wachten op de bende van ellende die hem aait en knuffelt en waarbij hij op elke hand toch minstens 2 x moet zitten. De betrokken ouders hebben hun kroost meteen geleerd dat dat niet de bedoeling is. Tegenwoordig gaan ze keurig en voorzichtig om met alle kleingedierte.

In de zomer komen de vishengels uit de schuur en wordt er naar hartelust gehengeld naar allerlei soorten vissies en vissen. Ook de rubberbootjes drijven met bemanning hele dagen op de vijver. In de winter kunnen ze er heerlijk schaatsen, als er tenminste ijs ligt. We zien ze alleen thuis om hun skibroeken en schaatsen te halen. Wij ouders vertrekken later ook naar het ijs met warme choco en wat lekkers. Als er tijd is, schaatsen we zelf ook gezellig mee.

Ik heb het altijd als persoonlijke taak gezien om de kinderen als ze jarig zijn een mooie en originele traktatie mee te geven naar school. Ze vinden dat zelf ook geweldig en helpen mee daar waar het kan. Zo zijn ze in de afgelopen jaren naar school vertrokken met minituintjes van een kinderontbijtkoekje met crêpepapiergras en foambloemen, koekiemonsters met koekies, mandarijnenclowntjes, spekkie- en drop pinguïns, zwanen met chenille nekken, paaseinestjes, spidermancakejes en varkens en apen van gelijknamige snoepjes. je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het gemaakt en/of geknutseld.

 

Vandaag maken we vrolijke kikkerverjaardagstraktaties

 

Ferenc trakteerde dit jaar op 1 april. 1 april kikker in je bil! Hij had het snel bedacht. Kikkers moesten het worden. Het liefst tussen een paar billen. Toen ik blijkbaar licht wanhopig keek hoe ik nu weer een stel billen moest fabriceren, stelde hij zijn wens bij. Kikkers moesten het worden, kikkers van koekjes. Ik heb de meest fantastische kikkers gezien op internet. Ik bedacht dat we wel kikkerlollies konden maken van Oreo’s. Al snel blijkt dat de lollystokjes te dik zijn om in de crème van de Oreo’s te frutsen. De koekjes laten los van de crème en je krijgt ze niet meer vast. Daarnaast blijkt, dat als je een koekje in de gesmolten groene snoepmassa doopt, deze veel te zwaar wordt en zo uit elkaar valt. Een koekje dat stiekem stuk is, valt bij het raken van de smeltsnoep meteen uit elkaar. Na een kwartier knutselen en prutsen, stellen we onze eisen bij. Het worden kikkers van Oreo’s, zonder stokje, in een zakje. Klaar. Alle tutorials zijn fantastisch, maar in het echie valt het maken van een beetje respectabel kikkertje flink tegen. En je kunt gerust zeggen dat wij knutselpro’s zijn hier. Gezonde traktatie? Neuh. Maar Ferenc is een keer per jaar jarig. Hij mag kiezen. De traktatie zit in een zakje, het hoeft niet in een keer op. Na het trakteren heeft Fer nog een heerlijk appeltje opgegeten.

Benodigdheden

 • Oreo’s of andere koekjes (2 per traktatie)
 • Rode aardbeiveters
 • Snoepoogjes
 • Smeltsnoep
 • Een magnetronbestendige schaal
 • Bakpapier
 • Lepels
 • Cupcakelollyzakjes
 • Lint
 • Pure chocolade schrijftube

 

verjaardagstraktatie, kikkers, diiy, blog, MAMA to the max

 

Werkvolgorde

 1. Mondjes knippen van rode aardbeiveters;
 2. Smeltsnoep smelten volgens de beschrijving op de verpakking;
 3. Oreo’s bedekken met smeltsnoep;
 4. Groene Oreo’s laten drogen op bakpapier;
 5. Mondjes op Oreo plakken;
 6. Oogjes op Oreo plakken;
 7. Neusje op de kikker tekenen;
 8. 2 Oreo kikkers in een zakje doen;
 9. Lintje eromheen binden.

2

 

Stappen voor deze leuke verjaardagstraktatie

 1. Meet met een aardbeiveter op een Oreo uit hoe lang je de stukjes voor de mondjes moet knippen.
 2. Smelt de smeltsnoep volgens de verpakking. De substantie moet vloeibaar zijn zonder klontjes. Maak het niet te warm, dan is het te dun en dekt het niet voldoende.
 3. Na allerlei methodes te hebben geprobeerd is het rollen van een koekje door een lepel smeltsnoep de beste optie. Daarna de bovenkant bestrijken. Als je de koekjes in de bak smeltsnoep doopt, komt er een veel te dikke laag op de koekjes. Als de snoepmassa te dik of droog wordt, kun je hem weer opnieuw smelten in de magnetron. Koop niet te weinig smeltsnoep. Het is zo irritant als je halverwege de klus weer naar de winkel moet om meer te halen.
 4. Leg de koekjes op een stuk bakpapier en laat ze drogen. Het hangt helemaal van het merk smeltsnoep af hoe lang dat duurt.
 5. Terwijl de koekjes liggen te drogen, druk je de mondjes erin. Als je koekjes al te droog zijn, kun je de mondjes vastplakken met wat vloeibare smeltsnoep.
 6. Bij de Makro kocht ik kant en klare snoepoogjes. De plaatselijke cupcakewinkel heeft vast ook zoiets. Als de koekjes goed droog zijn, met de achterkant van een lepel een beetje smeltsnoep op de zijkant van het koekje smeren. Het handigst hiervoor een gleufje te kiezen waar het oogje een beetje in valt, dan zit het beter vast. Het oogje 5 seconden op de juiste plek vasthouden. Als je de oogjes ver uit elkaar vastzet ziet de kikker er koddiger uit, dan als je de oogjes dichtbij elkaar plakt.
 7. Teken met de purechocoladeschrijfstift 2 verticale streepjes boven het mondje van de kikker. Ik heb heel wat plaatjes op internet bestudeerd. Een kikkerneus bestaat uit 2 verticale streepjes. Ok. Het duurt lang voordat die chocostreepjes droog zijn. Het is beter de kikkers een nachtje te laten drogen, dan dat er chocoladesmurrie op de binnenkant van de zakjes komt.
 8. Leg 2 kikkertjes met hun achterkant tegen elkaar en schuif ze voorzichtig met de oogjes richting de bodem van het zakje in de cupcakelollyzakjes.
 9. Knoop het zakje dicht met een lintje. Leg de kikkers op een schaal. Huishoudfolie eroverheen zodat de zakjes tijdens het vervoer niet van de schaal vallen. Dat willen we niet.

Ferenc komt stralend thuis. Zijn traktatie was een succes. Daar doe je het voor, die intens blije smile van oor tot oor. We weten al wat we volgend jaar maken.

 

Veel knutselplezier!

 

verjaardagstraktatie, kikkers, diiy, blog, MAMA to the max

 

Laat je me zien wat je hebt gemaakt?! Dat kan in de reacties hieronder, maar als je je knutselfoto’s tagt met #mamatothemax en #knutselentothemax op Facebook, Twitter en Instagram vinden we ze ook.

Liefs,

handtekening joyce

Baby- & kinderkleding

Joyce

Joyce: 42 jaar, mama van dochter Adyra (13) en zoon Ferenc (9). Al 24 jaar samen, maar sinds vorig jaar getrouwd met Bauke. Schrijfster, schilder (op muren, doek en nagels), lezer, breister, volleybalster en knutselaar. Op joycebreit (joyceloraine.blogspot.nl) blog ik over wat me bezighoudt en over breien (want dat is zo leuk!). Ik kan mezelf ook helemaal verliezen in het schrijven van gedichten. In 2009 is mijn dichtbundel Heb vertrouwen uitgegeven. In mijn blogs voor MAMA to the max geef ik je ideeën voor leuke knutsels die je samen met je kroost kunt maken. En ik laat je diy-projecten zien waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reactie op “
Voorjaar verjaardagstraktatie: kikkers

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!