Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Verhuizen: 20 tips om dit makkelijker te maken met kids!


28 juli 2016


verhuizen met kinderen 20 tips zonder stress MAMA to the max mamablogger
<

Onderhand 2 blogs geschreven over het verhuizen, mijn blog van juni heb ik gemist! Drukte! Kinderen! Werk! Allemaal veranderingen en dat konden we hier even niet bijbenen. Maar het moment is daar….we gaan verhuizen! Lees hier hoe de aanloop naar de sleutel is gegaan en 20 tips om die ietsje gemakkelijker te laten verlopen met kinderen! 

28 juli! Sleuteltijd! En wat duurde dat 8 weken geleden nog lang zeg, maar wat vliegen die laatste weken dan voorbij, je zegt dan ineens “oh nog een weekje!” en dan begin je toch wel te zweten!

 

Nieuwe kinderopvang en werkplek

We hebben de kinderen al een kleine start gegeven in onze nieuwe woonplaats. Ze zijn van kinderopvang gewisseld, de oude ging namelijk verhuizen per 1 juli en ze zouden vanaf 1 augustus naar de nieuwe kinderopvang gaan. Dat hebben we dus maar even gewijzigd naar 1 juli, zodat ze niet twee keer hoeven te wennen aan een nieuwe omgeving. verhuizen kinderen 20 tips mamatothemax mamablog verhuisdoosAls klap op de vuurpijl mocht ik een week voor 1 juli beginnen in een nieuwe filiaal als bedrijfsleider. Super kans, maar oh wat maakt dat het wel even extra druk zo tussen het verhuizen door. En hoe gek ook, zelfs Fleur begreep heel goed dat ik ergens anders heen ging “mama nieuw winkeltje, he papa” en ja hoor het kwartje bij onze kleine meid van 3 viel als snel! Je verbaast je soms hoe slim ze zijn!

 

Het nieuwe huis

Maar goed verhuizing zelf! Met Fleur zijn we half juni fanatiek begonnen met het idee dat ze gaat verhuizen. Ze mag een nieuwe kamer, er komt een trampoline in de tuin, we krijgen een groot bad in de badkamer (lees geen babybadje, maar een gewoon bad) en het word een iets groter huis. Allemaal leuk!

We zijn aan het oefenen met de woonplaats en het adres uitspreken en vertellen aan anderen en natuurlijk met inpakken! De laatste week mocht ze fanatiek zelf mee inpakken, zelf wat kleren en het speelgoed netjes in dozen doen, want we gaan verhuizen! Ze vindt het tot nu toe allemaal nog heel leuk, laten we hopen dat het zo blijft!

verhuizen met kinderen 20 tips zonder stress MAMA to the max mamablogger

Natuurlijk hebben we internet wel afgestruind naar wat tips & tricks die we kunnen gebruiken tijdens de aanloop naar en de verhuizing en die wil ik graag met jullie delen.

20 Tips voor een verhuizing met kinderen, zonder stress!

 1. Plan de verhuizing

  Probeer het bijvoorbeeld niet te plannen in een periode waarin je kind al veel veranderingen doormaakt. Zomervakantie? Perfect!

 2. Bereid je kind op het juiste moment voor

  Begin niet te vroeg met het vertellen bij bijvoorbeeld een peuter of kleuter, die hebben nog niet zo’n tijdsbesef, bij hen is 4 weken vroeg genoeg. Oudere kinderen kunnen dit natuurlijk al veel vroeger plaatsen.

 3. Wees positief over de verhuizing

  Zorg dat je altijd positief praat over de verhuizing, bijvoorbeeld een mooier of groter huis of een grotere slaapkamer of een leukere buurt etc. Mocht je verhuizen naar aanleiding van een vervelende gebeurtenis kun je bijvoorbeeld zeggen we maken het gezelliger of je mag iets moois uitzoeken voor je nieuwe kamer. Belangrijkste is zelf positief zijn dan zal je kind dat ook zijn.

 4. Lees samen boekjes of kijk filmpjes over verhuizen

  Er zijn best een aantal kinderboeken die gaan over een verhuizing, ideaal voor een referentiekader voor je kind, hopelijk kunnen ze op deze manier de verhuizing beter begrijpen.

 5. Kies ruim op tijd een nieuwe school of creche

  Kijk een tijd van te voren al naar een nieuwe school of creche, zo hebben ze de locatie al even gezien en misschien kunnen ze een proefdag meedraaien en dan leren ze wat juffen/meesters en kinderen kennen.

 6. Laat je kind zelf inpakken

  Laat je kind helpen z’n eigen speelgoed, boekjes, kleding in te pakken in dozen. Hiervoor zijn gekleurde dozen maar je kunt natuurlijk ook je kind een saaie doos laten opleuken met vingerverf of iets dergelijks. Op deze manier word het wat tastbaarder en zullen ze tijdens de verhuizing hun eigen dozen ook herkennen

  woman-with-child

 7. Denk na over de nieuwe kinderkamer 

  Voor kinderen vanaf 6 jaar kun je al mooi samen de kinderkamer opnieuw aankleden, ze snappen wat er gebeurd en vinden het vaak leuk om betrokken te zijn. Voor de peuters of kleuters kun je beter niet te veel veranderen, ga bijvoorbeeld geen volledig nieuw meubilair aanschaffen, het oude was tenslotte hun vertrouwde meubilair.

 8. Ga alvast kijken bij het nieuwe huis

  Moet je maten meten of iets anders bij het nieuwe huis? Neem je kind(eren) mee! Ze kunnen zo al even hun toekomstige huis van binnen bekijken, zien waar hun kamertje komt etc. En loop even met ze door de buurt, ga spelen in een speeltuintje, dit maakt een nieuw huis/buurt al positief.

 9. Laat je kind meeklussen

  Je kind kan natuurlijk prima helpen met klussen, als is het alleen puur voor het idee dat het kind het gevoel heeft dat we het samen hebben gedaan. Geef het een kwast en laat het wat witte strepen zetten of laat het helpen met de keuken of badkamer schoonmaken. Samen verhuizen!

  verhuizen kinderen 20 tips mamatothemax mamablog verhuisdoos

 10. Gebruik je kind als verhuishulp

  Een oppas voor de verhuisdag kun je ook bij je thuis laten komen. Zo ziet je kind zelf dat alle spullen in de verhuiswagen gaan en dat ze naar het andere huis gaan. Ze kunnen natuurlijk ook helpen met kleine lichte dingen tillen. Mocht een hele dag teveel zijn kunnen ze ook een halve dag ‘helpen’.

 11. Maak ruimte voor emoties en verdriet 

  Afscheid nemen van school, creche of de buurt hoort erbij, hier moet wel ruimte voor zijn. Verhuizen is wat dat betreft niet leuk en je kinderen moeten dit wel kunnen uiten. Mocht je kind angsten krijgen of negatieve gevoelens krijgen over het verhuizen moet het wel weten dat het bij je terecht kan.

 12. Organiseer een afscheidsmoment 

  Zorg dat het afscheidsmoment wel serieus genomen word, ga samen iets knutselen of uitzoeken om te trakteren. En misschien als je kind iets groter is is het leuk om een afscheidsfeestje te organiseren bij je thuis.

 13. Zorg voor regelmaat rondom de verhuizing

  Probeer de dagelijkse routine zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Ga ontbijten aan tafel zoals altijd of ga het rondje met de hond lopen, lees een verhaaltje voor en zelfde tijd op bed. Dit alles maakt de overgang van het verhuizen een stuk kleiner.

 14. Creëer een eigen plek voor je kind 

  Probeer de kinderkamer als eerste helemaal in te richten, zodat je kind hier een plek heeft om zich terug te kunnen trekken van de verhuis hectiek.

 15. Veiligheid tijdens de verhuizing  

  Zorg dat er tijdens het verhuizen wanneer je kind aanwezig is, geen gereedschap of schoonmaakmiddelen om hoogte staan van het kind.

 16. Vergeet de oude omgeving niet 

  Je kind vindt het misschien moeilijk om vriendjes en vriendinnetjes achter te laten. Je kunt ze af en toe opzoeken of uitnodigen bij jou nieuwe thuis. Je kunt ook een leuke fotocollage maken en ophangen in de nieuwe kamer.

 17. Pak een kindertas in

  De dag dat je de laatste spullen over gaat brengen en de nacht gaat slapen in het nieuwe huis. Zorg dat je het belangrijkste voor je kinderen in een losse tas hebt zitten die voor het grijpen ligt. Met hierin onder anderen de favoriete knuffel, een speen, een speciaal boekje of iets anders wat belangrijk voor ze is, dit voorkomt stress!

 18. Maak gedetailleerde labels 

  Wanneer je op zoek moet naar dat ene knuffelbeest is het misschien handig om niet alleen ‘speelgoed’ op de doos te zetten maar bijvoorbeeld ‘speelgoed knuffels’ en ‘speelgoed pop’ etc. Scheelt zoeken en een hoop stress met een drammende peuter 😉

 19. Gooi die verhuisdozen nog niet weg 

  Zonde! Bewaren om lekker mee te knutselen, grote tunnels en kastelen of andere mooie hutten! Dit maakt het verhuizen wel extra leuk!

 20. Benader de verhuizing als een avontuur 

  En ook verhuizen moet toch als iets leuks en een avontuur te beleven zijn (voor ons als ouders dan niet helemaal), maar laat je kind een keer opblijven, koop een keer dat snoep wat ze anders nooit krijgen of ga lekker uit eten, doe lekker gek!!

 

Nou ik hoop dat de verhuizers onder ons hier wat aan hebben! Wij gaan ons best even doen de komende twee weken! Mijn volgende blog gaat nog één keer over de verhuizing en dan gaan we op zoek naar een ander mooi onderwerp!! Suggesties? Vertel het hieronder in de ‘comments’…

Wil je meer blogs van mij lezen over onze verhuizing, dan kan dat hier.

Lieve verhuisgroetjes,

 

Rianne

Baby- & kinderkleding

Rianne

Mijn naam is Rianne. Ik ben 29 jaar en woon samen met mijn vriend en samen hebben wij 2 kinderen (Fleur 3, Thijmen 9 maand). Ik werk 30 uur als bedrijfsleider bij de Xenos. Ik geniet van alle tijd die ik met mijn kinderen doorbreng, als ik dan ook vrij ben doen we alles samen. Ook geniet ik natuurlijk van mijn me-time, dat doe ik door te gaan hardlopen. Ik vind het heerlijk om op die manier mijn hoofd leeg te maken. En uiteraard houd ik ook van we-time! Samen met vriendinnen en de kinderen wat leuks doen staat ook hoog op mijn vind-ik-leuk lijstje.

4 Reacties op “
Verhuizen: 20 tips om dit makkelijker te maken met kids!

 1. Ik kan me voorstellen dat verhuizen voor kinderen niet gemakkelijk is. Vooral de overgang naar een nieuw huis en nieuwe omgeving kan wennen zijn. Ik vind de tip om regelmatig vrienden en vriendinnen uit te nodigen ook een erg goede.

 2. Hoi Rianne,

  Leuk blog! Ik kwam het zojuist per toeval tegen. Ik heb je andere blogs zojuist gelezen en ook die zijn heel erg leuk 🙂

  Liefs, Maaike

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!