Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe verloopt de veilige hechting van een kind?


13 juni 2016


veilige hechting mama tot the max
<

Dat een baby zich hecht aan ouders en zijn omgeving is voor niemand nieuw. Allemaal kennen we de voorkeur van baby’s voor hun moeder, vader of een ander dierbaar persoon. En alle ouders zullen zich de eenkennigheidsfase van hun kind nog maar al te goed herinneren, want dat kan soms behoorlijk lastig zijn. Maar hoe hecht een baby zich eigenlijk op een veilige manier en hoe ga je ermee om als je kind eenkennig wordt?

 

De eerste maanden

In de eerste maanden van een baby’s leven verloopt de hechting nog niet selectief en heeft een baby nog geen voorkeur voor bepaalde personen. In deze eerste maanden word wel de basis van het gehechtheidsgedrag aangelegd en leert een baby al heel snel om mensen zo dichtbij mogelijk te houden. Door bijvoorbeeld te huilen als een baby alleen in de box ligt waardoor je als moeder je kunt zult oppakken of door naar mensen te lachen of brabbelen, vooral als die mensen dat dan terug doen. Rond de leeftijd van drie maanden gaat een baby voorkeur ontwikkelen voor bepaalde personen en richt een baby zijn gehechtheidsgedrag voornamelijk op die personen. Bij Valentina zijn wij, mijn man en ik, dat heel duidelijk. Overal waar ze gaat wil ze papa of mama naast zich hebben. Natuurlijk speelt ze ook wel eens alleen in de box, maar het liefst is ze zo dicht mogelijk bij mama. Het is ook het meest logisch dat ze zich in eerste instantie veilig hecht aan mij en daarna aan haar vader, ik ben bijna altijd 24 uur per dag bij haar omdat ik vanuit huis werk.

Hierdoor ben ik ook vanaf het begin de gene die het meest consequent en adequaat op haar signalen reageert. Het kind gaat vanaf nu reageren op de reactie van de mensen waaraan het zich wil hechten en niet langer alleen maar instinctief op mensen reageren. Dit zorgt ervoor dat een baby zich veilig aan de ouders hecht en zorgt er andersom ook voor dat de ouders zich aan hun baby hechten. Wederzijdse hechting is een belangrijke basis voor het kind, van hier uit wordt een veilige hechting opgebouwd.

 

hecht3

 

5 á 6 maanden

Na een halfjaar, vanaf de leeftijd van ongeveer 5 á 6 maanden gaat een baby zich gericht en bewust aan bepaalde mensen hechten. Je begint dan vaak te zien dat één bepaald persoon centraal komt te staan, dit wordt ook wel exclusieve gehechtheid genoemd. Ik zal jullie hier een voorbeeld van geven vanuit mijn ervaring als moeder. Valentina heeft heel duidelijk voorkeur voor mij, als ze niet lekker in orde is of ze wil even aandacht gaat hij voorkeur tegenwoordig heel erg uit naar mama. Is mama niet in de buurt dan is ze moeilijker te troosten en minder snel tevreden. Ook merk je heel erg aan haar dat ze het niet leuk vind als andere mensen tegen haar praten of met haar willen spelen. Ze begint dan vrijwel meteen te huilen en wil het liefst alleen nog maar bij mama zijn. Voor een veilige hechting is het belangrijk dat er niet te veel verschillende personen voor een kind zorgen en enkel aanwezig zijn of het kind alleen maar verzorgen is niet voldoende om een kind aan je gehecht te laten raken.

Een kind hecht zich alleen aan personen die gericht reageren op signalen die het kind geeft, bijvoorbeeld huilen of jammeren omdat ze honger hebben of omdat ze willen dat er met ze gespeeld wordt. Als je hier adequaat op reageert zal een kind merken dat je bereid bent dingen voor het kind te doen en zal het kind merken dat je er voor het kind bent. Goed reageren op de behoeftes van het kind is hierin belangrijker dan veel tijd door brengen met het kind. Een kind hecht zich immers het veiligst aan mensen die adequaat op de afgegeven signalen reageren, doordat je gehoor geeft aan deze signalen leert het kind op zijn/haar omgeving te vertrouwen. Deze signalen zijn ook de signalen die een kind afgeeft als een kind iets niet leuk vind of iets niet wil, door hier gehoor aan te geven en het kind gerust te stellen leert het kind op je te vertrouwen.

 

hecht2

 

7 maanden

Gemiddeld wordt een kind rond de 7 maanden eenkennig, maar er zijn heel veel baby’s die dit eerder hebben of juist veel later. Nogmaals dit is gemiddeld en wij ouders onder elkaar weten dat gemiddeld vaak niet zoveel zegt. Eenkennigheid is een duidelijk signaal dat een kind zich veilig gehecht heeft aan één of meerdere personen in de omgeving van het kind. In een fase van eenkennigheid krijgt een kind het besef dat de gene waaraan het kind veilig gehecht is blijft bestaan, ook als het kind niet bij die persoon is. Dit zorgt ervoor dat het kind bij die persoon wil zijn. Zit je kind in deze eenkennigheidsfase dan is het goed om te oefenen met even weggaan.

Valentina zit ook al een tijdje in deze eenkennigheidsfase en je kunt goed aan haar zien dat ze het besef heeft dat mama nog steeds bestaat ook als mama er niet is. Daarom oefenen we veel met haar met kiekeboe spelletjes en gaat ze meerdere keren in de week naar de opvang in de sportschool. Doordat we haar na niet al te lange tijd weer komen ophalen leert ze dat mama en/of papa altijd weer terug komen, ook als we even weggaan. Zo oefen ik geregeld overdag ook met haar als ze alleen in de box aan het spelen is. Als ik dan bijvoorbeeld naar de keuken ga gaat ze ‘roepen’ tot ik hier gehoor aan geef, ik blijf dan in de keuken en vertel haar dat ik er nog steeds ben en dat ik zo terug kom. Hoe vaker je dit soort oefeningen herhaalt hoe beter je kind begrijpt dat je altijd weer terug komt.

 

Image of mom’s palm with newborn baby hand on its surface

9 maanden

Meestal wordt rond de 9 maanden de kritieke fase van een veilige hechting afgerond en is het kind veilig gehecht. Nogmaals, de leeftijd verschilt heel erg per kind! Ook als deze fase van veilige hechting is afgesloten kan een kind er nog moeite mee hebben als bepaalde personen weg gaan. Zo weet ik uit ervaring dat veel kinderen tot een jaar of twee/drie er nog moeite mee kunnen hebben als mama en/of papa weggaat. Sommige kinderen blijven er zelfs moeite mee hebben dat de persoon waaraan ze veilig gehecht zijn weggaat tot een jaar of vier. Dit is allemaal volkomen normaal! Na deze leeftijd merk je dat het hechtingsgedrag van een kind veranderd en gaat het kind zich meer richten op de behoefte van een ander, zo zoekt een kind dan niet alleen contact met iemand voor zijn eigen plezier maar ook voor het plezier van de ander. In de eerste twee tot drie jaar doet een kind dit niet en richt een kind zich enkel op zijn eigen behoeftes, ze hebben voor die tijd nog niet het vermogen om rekening te houden met een ander.

Een veilige hechting is voor ieder kind belangrijk, want een veilige hechting is de basis voor de ontwikkeling van het kind. Een veilig gehecht kind durft zolang hij/zij zich veilig voelt de wereld te verkennen en ontdekken en gaat als het zich niet meer veilig voelt de veiligheid opzoeken bij papa en mama. Op deze manier reageer je op de signalen die je kind afgeeft en geef je je kind de ruimte om de wereld te ontdekken. Zou je dit als ouders niet doen en reageer je niet op de signalen die het kind afgeeft, maar wijs je kind af dan gaat een kind de ouders vaak vermijden. Als dat gebeurd spreek je van een vermijdende hechting, een kind heeft dan ook weinig vertrouwen in andere mensen. In bijna alle gevallen loopt de veilige hechting zoals het hoort, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen waarbij dit niet zo is.

 

eline5

 

Het grootste deel van een veilige hechting speelt zich af binnen het eerste levensjaar van een kind. Maar ook na dat eerste levensjaar gaat een kind door met zich hechten aan andere personen en blijft veilige hechting een aandachtspunt in de opvoeding van een kind.

 

Liefs,

 

Eline

 

Eline

Mijn naam is Eline, 23 jaar oud. Getrouwd met jeugdliefde Nando. Samen hebben wij na een lang medisch traject en gevecht tegen PCOS een dochter gekregen met de naam Valentina. Heeft een passie voor mama zijn, gezond leven, krachttraining en het schrijven van blogs. Zo vind je niet alleen op MTTM blogs van mij maar ook op mijn eigen blog Tillthemoonandback. Ik kijk er ontzettend naar uit om mijn ervaringen met jullie te delen, leuk dat je mee leest!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!