Lees nu: WHAT WE WEAR: matching badpakken voor mama en dochter

Vaders in Nederland minste verlof na geboorte


19 augustus 2016


H

Het ouderschapsverlof wint in Nederland aan populariteit, ook al is het in de meeste gevallen onbetaald. Vorig jaar maakte 11 procent van de vaders en 22 procent van de moeders gebruik van deze regeling. Een verdubbeling sinds 2005.

Al toont deze groei aan dat meer vaders betrokken willen zijn bij de opvoeding van hun kinderen, er is nog geen reden om te juichen. Het ouderschapsverlof is nog steeds vooral een vrouwenzaak.

Acht weken betaald vaderschapsverlof is de norm in Europa. Dat moet ook voor Nederland gaan gelden.

Jonge vaders bang voor carrièrekansen

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat veel jonge vaders (21 duizend) wel verlof willen opnemen maar dat niet durven, omdat zij vrezen voor hun carrièrekansen. De overheid doet weinig om die huiver weg te nemen. Sterker, Nederland blijft als het om vaderschapsverlofregelingen gaat hopeloos achterlopen in vergelijking tot andere Europese landen.

 

Nederland blijft als het om vaderschapsverlofregelingen gaat hopeloos achterlopen

 

Zo heeft een Duits stel recht op twaalf maanden betaald ouderschapsverlof, waarvan twee maanden moeten worden opgenomen door de vader. Een Franse vader kan 28 weken opnemen, in Luxemburg krijgt hij een half jaar. Het gemiddelde betaalde vaderschapsverlof van alle Oeso-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een club van rijke landen) staat op acht weken.

mama to the max vaderschapsverlof vader papadag

Dat staat in schril contrast met de Nederlandse vader die nu een schamele twee dagen betaald verlof krijgt. Vanaf januari 2017 wordt dit uitgebreid naar vijf dagen. Een loos gebaar dat niet past bij een land dat pretendeert geëmancipeerd en eigentijds te zijn.

Vaderschapsverlof

Vaderschapsverlof is namelijk niet alleen goed voor de ontwikkeling van het kind (de vader heeft een andere inbreng in de opvoeding dan de moeder), het draagt ook bij aan de carrière van vrouwen en zorgt voor een hogere arbeidsparticipatie van moeders.

Father Reading Book To Daughter

Betaald vaderschapsverlof verkleint de kloof tussen rijk en arm. Want de vader met een hoger inkomen kan het zich nu eerder veroorloven na de geboorte van een kind onbetaald ouderschapsverlof op te nemen, dan iemand met een lager salaris of met een tijdelijk contract.

 

De tijd van zij-zorgt, hij-werkt is definitief voorbij

 

Het wordt dus hoog tijd dat de politiek en de werkgeversorganisaties hun verantwoordelijkheid nemen: om te beginnen met acht weken betaald verlof voor vaders. Juist een genereuzer vaderschapsregeling geeft een belangrijk signaal aan de samenleving af: de tijd van zij-zorgt, hij-werkt is definitief voorbij.

Up Goes Daddy's Little Girl!
Bron: Volkskrant
Pampers
mamatothemax.nl

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!