Tweetalig opvoeden: hoe pak je het aan?
Tegenwoordig worden er op veel scholen al Engels aangeboden in de laagste klassen. Iedereen weet dat jonge kinderen talen veel sneller oppikken dan dat wij dat doen. Maar stel dat je naast de lessen die je kinderen op school krijgen je ze graag structureel een extra taal wilt aanleren? Dus kortom tweetalig opvoeden, hoe pak je dit aan?
Ik ben geen expert op dit gebied, maar wel ervaringsdeskundige en wat ik de afgelopen 3 jaar geleerd heb wil ik graag met jullie delen. Zoals jullie in mijn eerdere blog wel hebben kunnen lezen is mijn man Thais en wonen wij in Thailand. Veel Nederlandse mensen denken daarom dus dat mijn dochter nauwelijks Nederlands spreekt maar voornamelijk Thais. Het omgekeerde is juist waar, ze spreekt (nu nog) beter Nederlands dan Thais. Dit is ons gelukt door op de volgende punten te letten.
6 tips hoe je tweetalig opvoeden kan aanpakken
Structuur
In ons gezin is de structuur natuurlijk meteen duidelijk, tegen mama Nederlands en tegen papa Thais. Ondanks dat wij onderling Engels praten houden wij het strikt op onze eigen taal als we tegen onze dochter praten. Dit voorkomt verwarringen en het eventueel door elkaar halen van de talen. Doordat wij beide elkaars taal niet vloeiend beheersen is bij ons nauwelijks de verleiding om in de andere taal te gaan spreken.
Blijf dus concequent met het spreken van 1 taal. Voor een kind dat tweetalig wordt opgevoed is het helemaal niet ingewikkeld en zij kunnen al op hele jonge leeftijd onderscheid maken tussen de verschillende talen. Sterker nog voor een heel jong kind is er geen onderscheid. Voor hen is het heel normaal dat iets met twee verschillende woorden omschreven kan worden.
Waar wij wel een lijn in getrokken hebben zijn benamingen van familieleden. Zo noemt onze dochter ons gewoon papa en mama in beide talen. Opa en oma in Nederland zijn natuurlijk gewoon opa en oma en de grootouders hier worden met de Thaise titel aangesproken (Poe en Jah, en ja, daar moest ik wel even aan wennen). Zelfs mijn schoonouders hebben het soms over opa en oma.
Nu spreekt ze voornamelijk Thais en Nederlands maar steeds vaker komen er niet alleen Engelse woorden uit maar soms zelfs hele zinnen uit. Mijn man en ik spreken natuurlijk Engels met elkaar en ook communiceren wij met de vrijwilligers in het Engels. Met gemak pakt een kleintje er dus nog een taal bij!
Spelen
Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je in het buitenland woont, maar door te spelen met andere kinderen maakt een kind zich te taal nog sneller eigen. Ik merk dat hoe meer onze dochter met Thaise kindjes speelt hoe sneller haar Thais vooruit gaat. Dit gebeurde wel pas sinds ze met oudere kinderen om gaat. Om deze reden hebben wij haar van de pre-school gehaald. Ze zat in een klasje met kinderen van 1,5 jaar tot 2,5 jaar, terwijl ze zelf net 3 geworden is. In plaats van dingen erbij leren ging ze ineens weer in haar broek plassen (na al 1,5 jaar zinnelijk te zijn) en ze ging steeds slechter praten omdat de kindjes uit haar groep nog nauwelijks praten. Inmiddels speelt ze iedere doordeweekse dag met kinderen van 6 tot 12 jaar die bij ons aan huis komen om Engelse les te krijgen van onze vrijwilligers. In die 2 weken tijd heeft ze al meer geleerd dan in die 2 maanden op de pre-school. Zelfs ik heb nu af en toe moeite om haar bij te houden. Vandaar dat ik ook een tandje heb bijgezet in het leren van de Thaise taal. Ik moet er namelijk niet aan denken dat ik straks mijn eigen dochter niet kan verstaan als ze over een jaar naar de basisschool zal gaan.
Boeken
Het is alom bekend dat je kleintje er ontzettend bij gebaad is als je al op jonge leeftijd voorleest. Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat de woordenschat van kinderen die voorgelezen worden vele malen groter is dan dat van kinderen die minder of niet voorgelezen worden. Hoe jonger je begint hoe beter. Daarnaast hebben kinderen een voorsprong in de taalontwikkeling en hebben zij een beter diepgaand begrip van de woorden. Dit geldt natuurlijk bij uitstek voor kinderen die tweetalig worden opgevoed. Ondanks dat wij in Thailand wonen is het voor mij een prioriteit dat we bij ieder bezoek aan Nederland veel Nederlandse boekjes meenemen (onze koffers zitten dan ook altijd over het maximale gewicht heen…). Iedere avond voor het slapen gaan lees ik in ieder geval 1 boekje voor. Het is sowieso een fijn moment om de dag rustig af te sluiten en lekker te knuffelen. Mocht het nog niet te laat zijn komt papa ook nog een Thais boekje voorlezen. Op deze manier komt ze iedere keer in aanmerking met woorden die wij hier in Thailand misschien niet dagelijks gebruiken. Daarnaast hebben we toevallig sommige Disney boekjes dubbel zo kan ze de verhalen in het Nederlands en Thais begrijpen.
Liedjes
Naast het voorlees ritueel ’s avonds hebben we ook andere slaapliedjes. Ik zing Slaap Kindje Slaap als ik als laatste haar slaapkamer verlaat en Jack zingt een Thais slaapliedje over engelen die je ’s nachts komen bezoeken en ’s ochtends weer weggaan.
Hoewel ik ook een aantal Thaise liedjes ken, houd ik het strikt bij Nederlandse liedjes. Ik moest weer even in mijn geheugen graven (thanks Youtube!) maar inmiddels zingen we veel Nederlandse liedjes. Ze vindt het geweldig om te zingen. Dit is een leuke en speelse manier om de woordenschat verder uit te breiden.
(Teken)films
Deze optie gebruiken wij zelf zelden omdat wij geen televisie hebben en ook niet willen dat ze het op de iPad of telefoon gaan kijken, maar dit is wel een hele goede. Ze is helemaal weg van Bumba en Het Zandkasteel. Op deze manier hoort ze weer Nederlands en leert ze er meer Nederlandse liedjes bij.
Zo heeft mijn man ook zijn Engels verbeterd door simpelweg naar Engelstalige films te kijken. Tekenfilms hebben vaak makkelijke taal en eenvoudige verhalen waardoor het voor de kleintjes makkelijk is om te volgen. Zelfs als je je kind niet tweetalig opvoedt is dit een makkelijke manier om een tweede taal bij te brengen (denk aan Dora!).
Eigen tempo
Vergeet nooit dat ieder kind zijn eigen tempo heeft. Toevallig pikte onze dochter de talen snel op en heeft nooit Thais/Nederlandse zinnen gemaakt (deels natuurlijk ook omdat de talen enorm ver uit elkaar liggen). Mocht je kind wel alles door elkaar gooien, geef dan rustig aan hoe de zin wel opgebouwd moet worden, net als je zou doen als je je kindje een taal leert.
Het klinkt misschien tweetalig opvoeden wel ingewikkeld, maar dat is het niet. Ik heb me namelijk nooit druk gemaakt over hoe we het precies moesten aanpakken. Het verliep gewoon natuurlijk. Zelfs als je beide Nederlands bent is het helemaal geen probleem om je kind tweetalig op te voeden zolang je maar zorgt voor structuur, veel boeken, liedjes en educatieve (teken-)films. Net als met opvoeden zijn er vele goede manieren. Laat je leiden door je intuïtie en forceer niet te veel.
Hebben jullie ervaring met twee- of meertalig opvoeden? Wat zijn jullie tips? Laat het ons weten in de comments!
Willen je meer lezen over hoe het Patricia bevalt in Thailand? Klik dan hier.
Stay connected