Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Docent gebruikt twee appels om een ijzersterk punt over pesten te maken


24 juni 2016


pesten mama to the max bully kinderen
<

Kinderen wordt al vroeg geleerd elkaar niet te pesten. En toch lijkt de boodschap vaak niet binnen te komen, want het gebeurt nog altijd meer dan je denkt. Rosie Dutton, van Relax Kids Tamsworth, had echter wel een heel bijzondere manier gevonden om de kinderen duidelijk te maken wat de gevolgen van pesten zijn. Ze gebruikte hier slechts twee appels en een wijze les voor…

 

Ze plaatste de volgende post op Facebook:

 

Vrij vertaald vertelt ze hierin het volgende
‘Vandaag liet ik in een van onze klassen twee appels zien (de kinderen wisten niet dat ik vlak voor de les een van de twee appels expres een aantal keren op de grond heb laten vallen. Je zag het niet van de buitenkant, allebei de appels zagen er perfect uit). We hebben even over de appels gepraat en de kinderen beschreven dat allebei de appels er hetzelfde uitzagen. Ze waren allebei rood, ongeveer even groot en zagen er sappig genoeg uit om te eten.

Ik pakte de appel die ik vlak voor de les op de grond heb laten vallen en begon de kinderen te vertellen dat ik deze appel niet leuk vond, dat ik ‘m walgelijk vond, dat ik vond dat de appel een lelijke kleur had en dat het steeltje te klein was. Ik vertelde ze ook dat omdat ík de appel niet mooi vond, ik ook niet wilde dat de kinderen de appel mooi vonden, dus mochten ze de appel ook uitschelden.

Sommige kinderen keken me aan alsof ik gestoord was, maar we gaven de appel rond en scholden ‘m uit. ‘Je bent een stinkappel’, ‘waarom besta je ook eigenlijk?’, ‘je hebt vast wormen in je’, enzovoorts.

We hebben de appel behoorlijk beledigd en ik kreeg zelfs medelijden met ‘m. Toen gaven we de andere appel door en begonnen aardige woorden te zeggen. ‘Je bent een mooie appel’, ‘je schil is prachtig’, ‘wat heb je toch een mooie kleur’, enzovoorts.

Toen hield ik allebei de appels omhoog, en opnieuw bespraken we de gelijkenissen en de verschillen, maar ze waren het er over eens dat de appels er hetzelfde uitzien. Daarna sneed ik de appels open. De appel waar we aardig tegen waren was mooi, vers en sappig.

 

De appel waar we onaardig tegen waren geweest was beurs en beschadigd van binnen.

 

Ik geloof dat bij alle kinderen het kwartje viel. Ze snapten het direct. Wat we aan de binnenkant van de appel zagen (de beurse plekken en beschadigingen) is wat er gebeurt bij iedereen die zo behandeld wordt met lelijke woorden en daden.

Wanneer mensen (vooral kinderen) gepest worden voelen ze zich verschrikkelijk van binnen en ze vertellen vaak niet aan hun omgeving hoe ze zich voelen. Als we die appel niet hadden opengesneden, zouden we nooit te weten zijn gekomen hoe veel pijn we hadden veroorzaakt.

Ik heb ook mijn eigen ervaring gedeeld van toen vorige week iemand onaardig tegen mij deed. Van de buitenkant zag ik er oke uit, ik lachte nog steeds. Maar, van de binnenkant heeft iemand mij veel pijn gedaan met zijn woorden en deed het mij veel verdriet.

Maar in tegenstelling tot de appel kunnen wij dit stoppen. Wij kunnen kinderen leren dat het niet oke is om onaardige dingen tegen elkaar te zeggen en we kunnen bespreken hoe het voor anderen voelt. We kunnen onze kinderen leren om voor elkaar op te staan en het pesten tegen te houden, net als één meisje vandaag deed toen ze weigerde onaardige dingen tegen de appel te zeggen.

 

pesten mama to the max bully kinderen

 

Als niemand iets tegen het pesten doet, beschadig je meer en meer van binnen. Laten we een generatie van vriendelijke en zorgzame kinderen creëren.

De tong heeft geen botten, maar is sterk genoeg om een hart te breken. Dus wees voorzichtig met je woorden.’

 

Bron: Froots

Pampers
mamatothemax.nl

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
Docent gebruikt twee appels om een ijzersterk punt over pesten te maken

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!