Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Waarom trouwen met je kinderen erbij zo mooi is…


22 januari 2016


<

Afbeelding1

Chocoladevlekken op je perfect witte trouwjurk, snottebellen aan de witte blouse van de bruidegom, stift op het peperdure, maar o zo schattige jurkje van je dochtertje……

08:30, 4 januari, komt op kantoor aan, pakt een cappuccino en opent haar mail…Well hello 2016! Deze eerste maandag van het nieuwe jaar begint goed, een mailtje van Marjon in mijn mailbox: ‘ jouw email enthousiasmeerde mij genoeg om je toe te voegen aan ons bloggersteam’. Trots dat ik onderdeel mag zijn van deze leuke online community voor (to be)mama’s vol mooie verhalen, ervaringen, tips en herkenning!

Even voorstellen

Ik ben Mathilde, 32 jaar, getrouwd met Kevin en heb 2 kinderen. Julie van 5 jaar, een hele gezellige kwebbel, maar op zijn tijd ook echt een pittige tante. Niet te vergeten een bijdehandje, zoals vorige week toen we de auto fout parkeerden en ze zei: “Of wil je soms dat de politie jou weer vertelt dat dat niet mag papa….” James van 2,5 jaar, echt een heerlijk mannetje. Hij is een stuk knuffeliger aangelegd dan zijn grote zus. Momenteel is hij de grenzen van zijn boevenbestaan flink aan het verkennen. Terwijl ik dit typ stuitert hij verderop in de woonkamer op de bank rond. Ik vraag hem om op zijn billen te gaan zitten. Zijn antwoord op mijn verzoek: twee peuterhandjes die over zijn oren gaan….. die fase dus.

Kevin en ik zijn 1,5 jaar geleden getrouwd. Als je dan een kleine rekensom maakt kom je tot de volgende conclusie: wij zijn getrouwd met onze kinderen erbij. Nu krijg je waarschijnlijk visioenen van chocoladevlekken op je perfect witte trouwjurk, snottebellen aan de witte blouse van de bruidegom, stift op het peperdure, maar o zo schattige jurkje van je dochtertje en misschien wel de ergste: een poepluier verschonen tijdens de ceremonie. “1 momentje hoor, ik ben zo terug……. Zo, waar waren we? O ja, neemt gij….?”

Dit is ons gezin, trots!

Dit is ons gezin, trots!

Twijfel je over trouwen met kinderen?   

Laat ik even bij het begin beginnen. Een kindje wilden we sowieso graag, maar eerst trouwen of überhaupt trouwen, daar waren we nog niet helemaal over uit. Uiteindelijk werd het de variant: we hoeven niet te trouwen. Het samen hebben van kinderen zegt zo veel meer dan zo’n papiertje….. Oktober 2010 werd onze lieve Julie geboren. Dol gelukkig! Maar deze newborn mama zou geen echt meisje zijn als ze niet diep in haar hart stiekem echt graag een keer zo’n hele mooie jurk aan zou willen. Princess for a day, yes please!

Life goes on en baby nummer twee is on the way! It’s a boy, we zullen straks trotse ouders zijn van een koningskoppel, hoe leuk! Ondertussen meld ik me met enige regelmaat bij het kinderdagverblijf en het consultatiebureau met de bijbehorende opmerking: mama van Julie (want onze achternamen matchen niet).  Regelmatig komt het onderwerp trouwen toch weer ter sprake. “Schatje, zullen we het niet gewoon gaan regelen bij het gemeentehuis nu nummer 2 onderweg is? Dan zijn we op papier ook een gezin. Dan voel ik me ook meer bij jullie horen.” En zo had ik nog wel wat argumentjes om de druk op te voeren. Trouwen met 20 kilo extra gewicht aan mijn lijf, dan maar geen princess for a day, als er maar getrouwd wordt!  Manlief bleef echter bij zijn standpunt en mijn opmerkingen hadden weinig effect.

Met een big smile stap ik in het vliegtuig terug naar huis

Met een buik van 30 weken zwanger zwaaien we Julie uit bij opa en oma en rijden we het richting vliegveld. Bestemming: St. Petersburg. Rusland is niet bepaald het meest voor de hand liggende vakantieland met kleine kinderen, dus nog net voordat nummer 2 zich aandient gaan we een weekendje met zijn tweetjes weg, heerlijk! En daar, op de laatste avond, op die prachtige brug in de sneeuw zakt mijn lief door zijn knie en vraagt: “Wil jij niet alleen de allerliefste mama zijn van mijn 2 kinderen, maar ook mijn vrouw?” Whuh?! Did he just pop the question? TROUWEN, wij? JAAAAAAA! Met een prachtige verlovingsring en een big smile stap ik in het vliegtuig terug naar huis.

Trouwen met kinderen

De grote dag nadert, we gaan trouwen met onze kinderen erbij. Wat komt daar allemaal bij kijken? Krijgen de kinderen een eigen rol, welke kleding gaan ze dragen, hoe lang houden ze het vol om gezellig te zijn? Ik persoonlijk vond het heel belangrijk dat James kon lopen. Ik had het beeld al helemaal in mijn hoofd, broer en zus, lopend hand in hand. We hebben dus gewacht met trouwen tot net na James zijn 1e verjaardag.

Afbeelding3

      “Wauw mama, je lijkt wel een prinses”

De dag van onze bruiloft is Kevin met James naar zijn ouders gegaan en ik ben met Julie thuis gebleven. Eerst heb ik mijn bruidskapsel laten doen en daarna ben ik Julie haar haren gaan vlechten. Ze liet het allemaal keurig toe en was heel enthousiast over alles wat er bij kwam kijken. Nadat Julie klaar was ben ik mijn jurk aan gaan trekken. Wat ze daarna zei toen ik naar beneden kwam zal ik nooit vergeten. Mijn kleine mopje van 3,5 jaar zei: “Wauw mama, jij bent nu echt de mooiste prinses”, en ze keek zo trots!

Geen stress

We zijn in het gemeentehuis getrouwd. Wij hebben er voor gekozen om met zijn viertjes binnen te lopen. Dit is ons mooie gezin en dat willen we laten zien. Als ik nu die foto terugkijk vind ik dat zo’n speciaal moment. Ons gezin! In overleg met de ambtenaar van de burgerlijke stand hebben we een speciale rol voor Julie weggelegd. Zij mocht ons ‘trouwen’.  Weer zo’n hartverwarmend moment. Na het verhaal van de ambtenaar van burgerlijke stand mocht Julie ons trouwen officieel maken door met de hamer te slaan. Dat gezichtje, weer zo trots. Gedurende de ceremonie liep James een beetje rond of kwam gewoon lekker bij ons zitten. Ongedwongen en geen stress. Van kleine kinderen verwachten dat ze drie kwartier stil zitten zou niet eerlijk zijn. Maar ach, het heeft ook wel wat zo’n mannetje dat rond stapt door de zaal. Die kleine dreumesbeentjes in zo’n kort wit broekje en in zijn handje een witte hartjesballon. SMELT.

Trouwen met je eigen kinderen erbij. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen, niet meer twijfelen. DOEN!

Afbeelding4

Onze dochter heeft ons ‘getrouwd’

Als bruid en bruidegom moet je soms, ja echt waar, toch echt even je handen vrij hebben en op die momenten nam mijn zusje James even onder haar hoede. Super fijn en vertrouwd. Op onze feestlocatie was aan iedereen gedacht, de volwassenen, maar ook zeker de kinderen. Toen het voor James en Julie mooi genoeg geweest was heb ik onze oppas de kinderen op laten halen en zijn ze thuis naar bed gebracht. Wij, trotse ouders van 2 prachtkinderen en nu ook man en vrouw hebben daarna met onze gasten nog gezellig verder geborreld. Het was een prachtdag en ik denk er nog vaak aan terug, zo veel mooie momenten! En niet alleen ik, ook Julie! Onze trouwlocatie is vlakbij huis en we komen er nog regelmatig langs. Ik word dan zo blij als ik achterop de fiets een kinderstemmetje hoor: “Hier zijn WE getrouwd he mama?”  en ik mag antwoorden met: “Ja lief, hier zijn WE getrouwd”

Afbeelding5

Die kleine dreumesbeentjes in een kort wit broekje stappend door de zaal.   

Zoals al eerder gezegd, twijfel je nog? Niet nodig! Onderstaand mijn tips voor trouwen met je kinderen erbij:

 • Geef je (oudere) kinderen een rol. Vanaf het moment dat ze kunnen lopen kan dit al, denk bijvoorbeeld aan het brengen van de ringen
 • Heb je een dochter? Vraag de bloemist een kleinere versie van het trouwboeket te maken. Ze zal zo trots zijn op een boeket net als haar mama
 • Zorg voor een vertrouwde oppas: het is een spannende dag met veel indrukken. Je zult als bruid en bruidegom echt af en toe je handen vrij moeten hebben
 • Zorg dat er ook een vriendje of vriendinnetje van je kinderen aanwezig is. Ze zullen zo toch minder snel aan jullie ‘hangen’.
 • In overleg met de locatie kan veel geregeld worden voor de kinderen. Denk aan een kindertafel, speelgoed, kinderchampagne, kidsproof eten.
 • Geef de kinderen een eigen tasje met daarin hun needs for the day. Denk aan een zakje snoep, speelgoedje, hun knuffel of tutje, snoetepoetsers.
 • En last but not least, GENIET. Geniet van je gezin en alle mooie momenten die komen gaan!

Afbeelding6

 

Laat je mij even weten hoe je mijn eerste blog vond? En of je als aanstaande mamabruid iets aan mijn tips hebt gehad? Ik hoop het! Ik wens je in ieder geval een prachtdag toe!

Liefs Mathilde

Schermafbeelding 2016-01-19 om 10.50.32

Mathilde

Hi! Ik ben Mathilde, 33 jaar, trotse mama van Julie (5,5) en James (3). Ik werk parttime en daarnaast houd ik me bezig met het reilen en zeilen van alles wat er bij een kleuter- en peuterleven komt kijken. De dagen zitten vrij snel vol. Tijd over? Dan ben ik het liefste bezig met mijn (persoonlijke) mama-ervaringen + kidsproof hotspots te delen via coffeeandkids.nl . Verder ben ik een held in de strijk ontwijken, probeer ik wekelijks een rondje hard te lopen en ben ik een cappuccinolover. Ik neem jullie in mijn blogs mee met mijn ervaringen als mama, herinneringen, trotse momenten, inspiratie. Lees ze, liefs! Ps, je kunt ons dagelijks volgen op Instagram.

24 Reacties op “
Waarom trouwen met je kinderen erbij zo mooi is…

 1. Helaas ik ben nog niet gevraagd! Maar wij hebben het ook al gehad over dat we willen trowuen wanneer de jongste de trouwringen kan komen brengen. Die is nu 1,5 en begint met kleine stapjes te lopen. Dus duim voor mij;)ps: Mooie jurk trouwens!

 2. Mathilde, wat een ontzettend mooie blog! Ik heb ‘m met veel plezier gelezen ook al zijn trouwen en kids op dit moment nog een ver van mijn bed show! 🙂

 3. Wij zijn getrouwd toen onze kinderen bijna 5 en 2,5 waren. Speelgoedbak en oppas mee, de heren gaven de ringen en de ambtenaar vroeg hun goedkeuring.
  Het is nu 2,5 jaar geleden en ik ben gisteren voor de tigste keer opnieuw met onze jongste getrouwd <3.
  Ik kan het echt iedereen aanraden.

 4. Wat een leuke blog Mathilde! Als lezer beleef je deze dag een beetje met jullie mee. En heel belangrijk je schrijft als jezelf, althans zoals ik je mij herinner!Ben nu al benieuwd naar je volgende blog. Succes! X

 5. Jaaaa wat fijn dit te lezen. Wij hadden altijd het gevoel eerst kinderen te krijgen en dan te trouwen. Spruit nummer 1.0 is nu 7 maanden en ik wacht rustig af tot mijn lief de vraag stelt, misschien wel pas na 2.0. We zullen zien, maar ik vind het nu al een top idee om met z’n alle binnen te lopen.

 6. Wat een leuk blog! Wij zijn getrouwd maar de bruiloft komt nog. Ik wil heel graag dat onze kinderen (al trotse ouders van een prachtige dochter, maar hopelijk nog een broertje of zusje) erbij zijn.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!