Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Top 10 van fruit met de meeste vitamine C


24 februari 2018


zwarte bessen antioxidant gezond vitamine fruit
<

Vitamine C is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en die van je kindje. De vitamine ondersteunt onze weerstand en houdt onze cellen gezond. Met deze top 10 van fruit met de meeste vitamine C kun je zien welke fruitsoorten niet op jullie fruitmenu zouden mogen ontbreken.

Lees ook: Waarom je altijd samen aan tafel zou moeten eten [de 4 tips]

De enige fruitsoort die in deze top 10 ontbreekt, is de acerola kers. Deze bevat 1677 milligram vitamine C per 100 gram en staat daarmee eigenlijk helemaal bovenaan. De kers is echter niet gemakkelijk verkrijgbaar, vandaar dat hij niet in deze lijst voorkomt.

1. Guave

Dit exotische fruit is een echte vitamine C-bom. Eén guave bevat namelijk maar liefst 250 milligram van deze vitamine. Dat is ruim drie keer meer vitamine C dan jij dagelijks nodig hebt en zelfs ruim twaalf keer meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een kindje van 6-11 maanden. Een teveel aan vitamine C is bijna niet mogelijk uit gewone voeding, want ons lichaam scheidt het teveel ervan via de urine uit.

Je kindje kan vanaf vier maanden fruit als guave eten, maar verwijder wel de schil en de pitjes voordat je de vrucht aan je baby geeft. Het beste is het om guave even te koken en te pureren, dan is hij lekker zacht. Wees trouwens alert op luieruitslag, want guave is een zure vrucht. Ook kan guave net als andere exotische vruchten een allergische reactie geven. Bied de vrucht dus hapje voor hapje aan.

zwarte bessen antioxidant gezond vitamine fruit

2. Zwarte bessen

Natuurlijk heb je baas boven baas. Zwarte bessen kunnen dan ook niet wedijveren met hun Indiase soortgenoten ofwel amalaki, die maar liefst 121 milligram vitamine C per bes bevatten. Toch leveren zwarte bessen nog drie keer meer vitamine C dan sinaasappels. Een portie zwarte bessen biedt dan ook 180 milligram van deze belangrijke vitamine.

3. Kiwi

Deze groene vrucht uit Nieuw-Zeeland levert niet zoveel vitamine C als guave of zwarte bessen, maar toch nog behoorlijk wat meer dan een sinaasappel. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die dit gezonde fruit eten, sterkere luchtwegen hebben dan kinderen die geen kiwi’s eten. Zet ze dus zeker op het dagelijkse fruitmenu. Kijk hier hoeveel kiwi’s en ander fruit je als gezonde snacks kunt eten als je wilt afvallen of gezonder wilt eten.

4. Papaja

Een portie papaja levert jou precies zoveel vitamine C als je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven. Een baby heeft er maar een paar stukjes van nodig om aan zijn dagelijkse vitamine C-behoefte te komen. Dat is fijn, want exotische vruchten kun je het beste voorzichtig aanbieden vanwege de kans op allergische reacties.

5. Pompelmoes

Wist je dat een grapefruit een kruising is van een pompelmoes en een sinaasappel? De pompelmoes of pomelo bevat echter meer vitamine C dan beide andere vruchten: maar liefst 61 milligram per 100 gram. Bovendien is deze vrucht meestal een stuk zoeter dan grapefruit. Het proberen waard! Hij is meestal te koop in toko’s.

6. Aardbeien

Zijn je kinderen gek op aardbeien? Mooi! De aardbei is namelijk één van de lekkerste en gezondste vruchtjes op aarde. Bovendien zijn aardbeien behoorlijk rijk aan vitamine C. Eén portie (125 gram bevat) maar liefst alle vitamine C die jij dagelijks nodig hebt.

7. Sinaasappel

Hoewel sinaasappels het meeste populaire vitamine C-fruit zijn, bevatten ze lang niet zoveel vitamine C als andere vruchten. Toch levert een middelgrote sinaasappel nog zo’n 70 milligram vitamine C. Voor je baby, peuter, kleuter of basisschoolkind is dat meer dan genoeg.

mandarijnen fruit vitamine gezond

8. Mandarijn

Mandarijnen bevat evenveel vitamine C als citroenen en grapefruits. Toch moet je maar liefst zes mandarijnen eten om aan je dagelijkse vitamine C-behoefte te voldoen. Vanwege zijn geringe grootte levert één vrucht namelijk zo’n 12 gram vitamine C. Zelfs je kinderen komen met een mandarijn niet aan hun dagelijkse vitamine C-behoefte. Dan kun je beter een grapefruit eten, maar daar moet je van houden.

9. Cantaloupe meloen

De meeste meloenen bevatten vitamine C, maar de Cantaloupe meloen waarschijnlijk het meest. Deze meloensoort levert per ons maar liefst 36 milligram vitamine C, naast een nog veel grotere hoeveelheid vitamine A.

frambozen gezond vitamine

10. Frambozen

Dit typische zomerfruit is niet alleen erg lekker, maar bevat ook behoorlijk wat vitamine C. Een handjevol (60 gram) levert precies die hoeveelheid die je baby vanaf 6 maanden iedere dag nodig heeft. Maak eens een fruithapje van frambozen, bijvoorbeeld door deze ietwat zure vruchtjes te combineren met banaan. Dit doe je door een handjevol frambozen 1 minuut in kokend water te leggen en ze dan samen met een banaan te pureren.

Hoe zorg jij voor voldoende vitamine C voor jou en je kindje? Deel het hieronder in de reacties!

Liefs Annemiek

Wil je meer lezen van Annemiek? Kijk dan even op haar website.
300 x 600 IMU Half Page Ad

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!