Lees nu: AND THE WINNER IS… [VTECH AUGUSTUS TREKKING + NIEUWE RONDE!]

De tocht naar twee roze strepen


19 juni 2018


Waar blijft de ooievaar, kinderwens, ongewenst kinderloos, vrouwenkliniek Gent, injecties, negatieve zwangerschapstest, blastocyst, follikels, echo, MAMA to the max
<

Een paar maanden geleden schreef ik het nog: ons wiegje is leeg, en blijft leeg. En toch begon het bij ons allebei weer te kriebelen. De afgelopen weken zaten wij middenin onze vijfde ICSI-behandeling; een behandeling waarvan ik een jaar geleden nooit had gedacht dat wij dit nog een keer zouden doen. Of onze grootste droom in vervulling zal gaan lees je in deze blog.

Bye bye Nederland, Hallo België!

Het is inmiddels een paar maanden geleden. Op 23 maart, notabene op mijn eigen verjaardag, zaten wij in het UZ Gent. Wie had dat ooit gedacht? Nadat ze ons dossier hadden doorgenomen en een aantal onderzoeken hadden gedaan, kwamen ze al vrij snel tot de conclusie dat we mochten hopen op een wonder. En hoop doet leven!

Waar in Nederland de deur gesloten blijft, staat in Gent de deur op een kiertje. En dat is een uitslag waarvan wij alleen maar konden dromen. In België zijn de protocollen een stuk minder streng, mag ik een hogere dosering hormonen spuiten en zijn er meer mogelijkheden om onderzoek te laten doen. Dit alles heeft ertoe geleid dat wij nu alsnog voor een nieuwe poging gaan.

Breathe in, breathe out and move on! Remember what you are fighting for.

Waar ik een paar maanden geleden nog dacht ‘geen polonaise meer aan mijn lijf’ voelt deze kans zo goed, een kans die wij met beide handen aangrijpen.

Mijn biologische klok begint te tikken: ik ben inmiddels 31 jaar en mijn AMH-waarde laat zien dat mijn eicelvoorraad minder wordt. Het is nu of nooit! Zekerheid krijg ik niet, maar wel spijt als ik het niet doe. En ik wil niet als ik 50 ben spijt krijgen en denken ‘Had ik toen toch maar…’.

Waar blijft de ooievaar, kinderwens, negatieve zwangerschapstest, vruchtbaarheidsbehandeling, injecties

Positiviteit overheerst

In het begin moest ik echt even weer wennen. Zeker het mengen van de medicatie vond ik lastig. Ik was weer erg aan het stuntelen. Zo’n kant en klare spuit is toch veel makkelijker. Maar na een paar dagen voelde ik mij al een pro. Ik kreeg steeds meer plezier in het mengen, en iedere naald heb ik met liefde in mijn buik gezet.

En ook qua bijwerkingen heb ik weinig te klagen gehad. Ik vloog niet rond op een bezemsteel, in tegenstelling tot alle voorgaande keren. Een verademing voor mijn man en mijn omgeving. Deze keer overheerste de positiviteit. Bijna de gehele behandeling was ik positief en energiek. Maar teleurstellingen waren er zeker. En juist op die momenten besefte ik mij weer waarom ik het traject zo zwaar vond.

Waar blijft de ooievaar, kinderwens, follikelmeting

Toen er tijdens de eerste follikelmeting slechts 4 follikels (in een follikel groeit een eicel) bleken te groeien was ik erg teleurgesteld. Ik spoot 300 eenheden Menopur, zo’n kleine opbrengst vond ik een deceptie. Maar gelukkig bleek in Gent dat de follikels toch wel groeiden, en uiteindelijk hebben ze 13 follikels kunnen aanprikken tijdens de punctie.

Na de punctie werd ik opnieuw teleurgesteld: slechts 8 van de 12 eicellen waren rijp. Ze zijn alle acht bevrucht, maar slechts 4 werden een embryo. Op de dag van de terugplaatsing bleek slechts 1 embryo goed genoeg te zijn voor een terugplaatsing. Helaas was dit embryo van matige kwaliteit, en hadden we slechts 10% kans op een voldragen zwangerschap. Maar een kans is een kans, en we kregen dan ook weer hoop!

Waar blijft de ooievaar, kinderwens, blastocyst, vruchtbaarheidsbehandeling

De zwangerschapstest

De dagen voor de testdatum was ik erg gespannen. Ik voelde niets, en ik was bang. Bang voor de test, voor de teleurstelling. Ik heb immers nog nooit een positieve test in handen gehad; de test waar ik al jaren op hoop.

Wat zijn die wachtweken spannend. De eerste week vloog voorbij, maar aan de tweede week leek maar geen einde te komen. Veel vrouwen die het traject kennen zullen dit waarschijnlijk wel herkennen.

Na twee weken mochten we dan eindelijk testen. Zullen we zwanger zijn? En wat kun je dan lang naar een zwangerschapstest kijken. Maar al snel is het duidelijk: de test blijft wit, spierwit! Ons prachtige embryo is niet blijven plakken, het is weer niet gelukt.

Waar blijft de ooievaar, kinderwens, negatieve zwangerschapstest, vruchtbaarheidsbehandeling

Hoe nu verder

De eerste uren kon ik alleen maar huilen, maar daarna was het klaar.  Ik heb geen traan meer gelaten. De negatieve zwangerschapstest heb ik meerdere keren in handen gehad, maar het is goed zo.

Geluk zit hem niet in wel of geen kinderen hebben. En ja, ik had heel graag een wondertje willen verwelkomen over 8 maanden, maar het mag helaas niet zo zijn.

Ik ben op het punt gekomen dat ik verder kan kijken. De kinderwens is er, maar er is meer. Waar ik in het verleden werd opgeslokt door de vruchtbaarheidsbehandeling, voelt dat nu zo anders. Ik denk dat ik daardoor nu ook zo positief kan zijn. Ook nu het resultaat niet is wat wij hadden gehoopt.

Misschien is het omdat ik de negatieve zwangerschapstesten gewend ben. Of omdat we het boek 4 jaar geleden al hadden dichtgedaan. Misschien is dat de reden waarom ik nu niet hoef te huilen, waarom ik juist nu ook kan genieten van alles wat ik wel heb. Wij gaan samen een mooie toekomst tegemoet. We hebben het fijn samen, en dankzij dit traject neemt de liefde voor elkaar alleen maar toe.

Hoe de toekomst er voor ons uit zal gaan zien dat weet niemand. Over anderhalve maand hebben we een evaluatiegesprek in het UZ Gent, en kunnen we onze vragen stellen aan de gynaecoloog. Want vragen hebben we zeker: waarom wil het bij ons niet lukken? Of we voor poging 6 willen en kunnen gaan dat laat ik op dit moment dan ook open. Dat is mede afhankelijk van wat er tijdens het evaluatiegesprek zal worden besproken.

Waar blijft de ooievaar, kinderwens, negatieve zwangerschapstest, vruchtbaarheidsbehandeling, quote

Ook onvervulde dromen maken je leven

De start van deze blog had ik mij een paar maanden geleden toch anders voorgesteld. Dit had mijn zwangerschapsaankondiging moeten zijn. Dit had de blog moeten zijn waarin ik stond te shinen met een positieve zwangerschapstest.

Helaas zijn wij van onze roze wolk afgegooid en lijkt onze droom nu verder weg dan ooit tevoren. Maar ik geniet van het leven en alles wat ik wel heb. En weet: ook onvervulde dromen maken je leven. Het hart kruipt waar het niet gaan kan, en mijn moedergevoelens blijven.

Ik wil jullie bedanken voor alle lieve support die ik van jullie heb mogen ontvangen. Mede daardoor vond ik de behandeling heel goed te doen. Jullie geven mij zoveel liefde en warmte, jullie hebben enorm meegeleefd. Hartverwarmend.

Veel liefs,
Sandra

Roept mijn verhaal nog vragen op, stel ze gerust! Wat zou je nog meer willen weten over vruchtbaarheidsbehandelingen? Lees hier alle andere verhalen over het hebben en moeten laten gaan van de kinderwens van Sandra.

Kids NL 140317 - 210617 300x250
Sandra

Sandra

Hi! Ik ben Sandra, 30 jaar, getrouwd én ongewenst kinderloos. Naast schrijven heb ik veel liefde voor fashion, lekker eten en reizen. In mijn blogs vertel ik over het verdriet van het ongewenst kinderloos zijn, maar vooral ook over de positieve kanten van dit gemis. Ik hoop met mijn maandelijkse bijdrage aan MAMA to the Max taboes te kunnen doorbreken, vrouwen (en mannen) in een soortgelijke situatie te kunnen steunen en te laten zien dat je ook een heel mooi leven kunt hebben zonder kinderen. Ik heb inmiddels een positieve invulling kunnen geven aan mijn kinderloosheid, maar het gemis zal altijd blijven.

2 Reacties op “
De tocht naar twee roze strepen

  1. Lieve Sandra,

    Wat een sterke vrouw ben jij, seg! Wat een enorm respect heb ik voor jou.
    Hoe vreselijk vind ik het ook om jouw laatste blog te lezen. Ik had zo voor je geduimd. Ik heb je zelf pas recent ‘ontdekt’ en haal enorm veel kracht uit jouw verhaal. Zo goed dat jij het taboe probeert te doorbreken!

    Je bent een voorbeeld en ik kan alleen maar proberen om even sterk in het leven te staan als jou.

    Ik blijf duimen op een wondertje voor jou, je weet maar nooit.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!