Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Met deze tips voorkom je een wintergriepje


5 januari 2019


niet ziek worden, thee
<

In de winter hebben we meer zin in stevige kost, zoals stamppot en erwtensoep. Maar krijgen jij en je kinderen hiermee ook de voedingsstoffen binnen die jullie weerstand op peil houden? Dit is wat deze winter niet op je boodschappenlijstje mag ontbreken om te voorkomen dat je gezin ziek wordt. 

Lees ook:
5x tips waarom je zoete aardappel moet eten tijdens de zwangerschap

Groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C

We kennen vitamine C allemaal als weerstandsverhoger. Maar weet je ook welke groenten en fruit veel van deze vitamine bevatten? In afnemende volgorde zijn dit de groente- en fruitsoorten met de meeste vitamine C die je in de winkel kunt vinden:

 1. Rode peper
 2. Guave
 3. Paprika
 4. Peterselie
 5. Zwarte bessen
 6. Kiwi
 7. Spruitjes
 8. Papaja
 9. Broccoli
 10. Pompelmoes

Voeding met vitamine E

Vitamine E is minder bekend als weerstandsvitamine, maar net zo belangrijk voor je immuunsysteem als vitamine C. Vitamine E vind je vooral in zonnebloempitten, maar ook andere zaden en noten en zelfs groenten bevatten deze gezonde vitamine. Denk aan snijbiet, spinazie en broccoli.

spinazie, ijzer

Vitamine A rijke voedingsmiddelen

Vitamine A wordt ook wel anti-infectie vitamine genoemd. Net als vitamine C en E helpt deze vitamine om verkoudheid en griep op afstand te houden. Je vindt vitamine A of een voorloper ervan vooral in:

 • Lever
 • Wortels
 • Zoete aardappel
 • Paksoi
 • Spinazie

Je lichaam neemt (pro)vitamine A het beste op in combinatie met vet. Kies je voor de plantaardige bronnen van deze vitamine, voeg dan wat boter, ghee (Indiase boterolie) of kokosolie toe om de opneembaarheid te verhogen. Als je zwanger bent, kun je beter niet meer dan één keer per dag lever eten omdat je anders te veel vitamine A kunt binnenkrijgen.

Voedingsmiddelen die ijzer bevatten

Rood vlees, peulvruchten en sommige groenten – zoals broccoli, spruitjes en spinazie – zijn goede bronnen van ijzer. Dit mineraal ondersteunt een goede werking van je immuunsysteem. Zorg dus dat je regelmatig ijzerrijke voedingsmiddelen op het menu hebt staan. Ons lijf neemt ijzer uit dierlijke bronnen het beste op, dus kies hier bij voorkeur voor als je niet vegetarisch bent.

Oesters en andere voedingsmiddelen met zink

Zink is een mineraal dat helpt om ons immuunsysteem goed te laten functioneren. Vooral oesters en andere schelpdieren zijn rijk aan dit mineraal. Daarnaast vind je het in kaas, rundvlees, eieren, zaden en noten.

Lever en andere bronnen van selenium

Naast zink helpt ook het mineraal selenium om je immuunsysteem goed te laten functioneren. Selenium vind je vooral in varkenslever, maar ook in paranoten, makreel en mosselen. Het mineraal is verder vooral te vinden in kipfilet, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren. Ook zaden, noten en sommige groenten bevatten selenium, dus zet deze zeker op je boodschappenlijstje. Van de groenten kun je het beste kiezen voor broccoli, asperges, tomaten en champignons. Je vindt selenium zelfs in uien en knoflook.

Mosselen, oesters en zalm

Schelpdieren zijn al een keer voorbijgekomen omdat ze rijk zijn aan zink. Daarnaast bevatten ze veel vitamine B12. De vitamine helpt niet alleen bij moeheid, maar ook bij een verlaagde weerstand. Naast schelpdieren bevatten vette vissoorten als zalm, makreel en sardines ook behoorlijke hoeveelheden vitamine B12. Dat zijn dus eveneens goede opties om je immuunsysteem goed te laten functioneren.

verse zalm

Zonnebloempitten en andere bronnen van natuurlijk foliumzuur

Wist je dat foliumzuur niet alleen belangrijk is tijdens je zwangerschap, maar ook om je weerstand in de winter op peil te houden? Je vindt natuurlijk foliumzuur (folaat) vooral in zonnebloempitten, maar daarnaast ook in:

 • Peterselie
 • Spinazie
 • Postelein
 • Raapstelen
 • Sesamzaad
 • Spruitjes

Wat zet jij op je boodschappenlijstje om niet ziek te worden deze winter? Deel het hieronder in de reacties!

Wil je meer lezen van Annemiek? Kijk dan even op de website van PuurFiguur.nl

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!