Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

8 tips hoe je langzamer kunt eten


9 september 2016


langzamer eten tips MAMA to the max
D

De laatste tijd ben ik een nieuw projectje gestart. Ik heb namelijk de wens mijn maaltijden een stuk langzamer op te eten. Sinds ik de gewoonte heb om mijn maaltijden niet meer snel of even tussendoor naar binnen te werken, heb ik een bevredigender gevoel en veel minder de behoefte om te grijpen naar (ongezonde) tussendoortjes.

Langzaam eten zorgt voor mindfulness en waardering voor maaltijden en misschien nog wel belangrijker, het stimuleert een optimale spijsvertering. Het zorgt ervoor dat je bewust bezig bent met ieder hapje dat naar binnen gaat en je ook op tijd kunt waarnemen wanneer je genoeg hebt gehad. Als je er niet bewust mee bezig bent dan eet je gewoon alles op wat er voor je ligt en voordat je het weet heb je eigenlijk teveel gegeten. Sinds ik bewust bezig ben met langzamer eten, voel ik me veel sneller bevredigd, terwijl ik minder heb gegeten. En als ik dan de tafel verlaat voel ik me weer gelukkiger omdat het me gelukt is minder te eten.

Heb je ook de wens langzamer te eten, maar vind je dit nog heel moeilijk? Vandaag deel ik graag mijn 8 tips die je zeker gaan helpen langzamer te eten.

tips langzamer eten gezellig vrienden tafel MAMA to the max

1.Kauw meer

Dit is gelijk de moeilijkste tip, ik weet het! Maar als je je er echt goed op focust dan zul je zien dat het lukt. Natuurlijk geldt hier het spreekwoord oefening baart kunst, dus geef niet op als het je na een aantal dagen proberen nog niet onder de knie hebt. Ze zeggen (schrik niet…) dat je gemiddeld 40 keer moet kauwen op 1 hap die je in je mond steekt. Ik zeg eerlijk dat ik dat niet haal. Ik probeer het nu vaker te tellen en dan vind ik 20 ook al een mooi aantal. Maar let er maar eens op hoe weinig je kauwt, dan kom je tot de conclusie dat het wel iets meer zou mogen zijn.

2. Niet multitasken

Een tip waar ikzelf heel veel aan heb gehad. Ik ben gaan inzien hoe veel ik eigenlijk doe terwijl ik eet. Het grootste deel zit ik te koekeloeren op mijn telefoon, lees ik blogs op de laptop en in de ochtend lees ik de krant. Niet goed! Je stopt je eten er helemaal onbewust in en voordat je het weet is het op en heb je er niet van genoten. Sterker nog, je weet niet eens meer hoe je het naar binnen hebt gewerkt. Laat alles om je heen eens even op afstand en geniet van elk hapje. Je zult zien dat het je veel meer bevrediging brengt.

3. Praat met elkaar

Maak een praatje met elkaar onder het eten. Hierdoor ga je vanzelf langzamer eten, omdat je niet twee dingen tegelijk kunt. Met je mond vol praten is onbeleefd en dus zul je automatisch kleine pauzes inlassen.

4. Leg je vork en mes even neer

En door te praten met elkaar kun je de gecreëerde  pauzes ook nog eens vergroten door je bestek neer te leggen. Het is verleidelijk om dit niet te doen, ik weet het. Ook dit heeft wat oefening nodig, maar je zult zien dat het je na een tijdje steeds beter afgaat en je sneller een bevredigender gevoel in je maag zult voelen.

5. Drink water

-drinkt een slok water voordat ze verder gaat met typen;)- Water drinken is altijd goed voor extra vulling in je maag. Daarnaast moet je voor het drinken aan je glas, weer je bestek neerleggen en creëer je een rustmomentje.

6. Reserveer voor iedere maaltijd een tijd

In plaats van je eten snel naar binnen werken achter de computer of achter het aanrecht, maak je van ieder ontbijt, lunch of avondeten een happening. Je kan er dan echt naar uitkijken en het zorgt ervoor dat je lichaam even helemaal ontspant van het werk dat je aan het doen was. Gebruik altijd een bord, ga zitten aan de tafel en trek er minstens 20 à 30 minuten voor uit. Je brein krijgt hierdoor signalen dat hij zich moet focussen op het eten en niet op andere dingen.

7. Serveer kleinere porties

Omdat we een natuurlijke neiging hebben om alles op te eten wat er voor ons ligt, eten we een groot bord evengoed leeg als een klein bord. Kleinere porties moedigen langzamer eten aan. We hebben het gevoel dat er “te weinig” ligt en dat we daarom maar langzaam moeten eten zodat het niet binnen 5 minuten op is. Zo zul je dus intenser genieten van iedere hap.

8. Herfocus tijdens het eten

Net zoals mediteren, heeft langzaam eten oefening nodig. Het is heel normaal om de focus te verliezen en er dan niet meer mee bezig te zijn. Door te oefenen zul je zien dat je het steeds langer volhoudt wel te blijven focussen. Als je merkt dat je weer snel aan het eten bent is dat helemaal niet erg. Leg je bestek even neer, drink een slok water en probeer het gewoon weer opnieuw.

Langzamer eten geldt ook voor tussendoortjes

Deze tips gelden trouwens niet alleen voor de drie grote maaltijden op een dag, maar voor ieder tussendoortje dat je wilt eten. Let er maar eens op hoe je een zak snoepjes naar binnen kunt werken achter je computer zonder erbij stil te staan. Meestal merk je pas dat je het zakje helemaal hebt opgegeten als je nog een snoepje wilt nemen en het zakje leeg blijkt te zijn. Je bent je er totaal niet bewust van geweest dat je (zoveel) gegeten hebt.

niet aan de computer eten

Wie heeft er nog tips die ik vergeten ben? En wie gaat het ook proberen? Laat ze weten in de comments!

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

 

Pampers

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!