Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

7 tips voor een kinderfeestje thuis


17 april 2016


<

Mijn oudste dochter werd vorige maand vijf jaar. Ik dacht dat de grootste ‘verjaardags-mijlpalen’ nu wel geweest waren, maar blijkbaar was ik er eentje vergeten; het allereerste echte kinderfeestje!

Gelukkig heb ik veel ervaringsdeskundigen om me heen verzameld met veel nuttige ideeën. Laten we beginnen bij het begin…

 

IMG_20160310_134606_resized

De gastenlijst

Hoeveel kindjes nodig ik uit om het leuk te houden (voor mij)? Een forum op internet gaf als richtlijn de leeftijd van de jarige plus 1. In ons geval komen we dan op 6 kinderen uit. Tel daar mijn eigen kroost nog bij op en ik heb een totaal van negen kinderen.

En wie zijn die 6 genodigden dan? Nu heeft ze eindelijk de ruimte om zelf vriendjes uit te zoeken in plaats van de kinderen van onze eigen vrienden die we haar de afgelopen vijf jaar hebben opgedrongen. Ze roept zonder na te denken acht namen op van vriendjes waarvan we enkelen alleen van naam kennen, maar nog nooit hebben gezien. Met veel twijfel schrapt ze twee namen en komen we op een totaal van zes.

 

What to do?!

Wil ik er echt op uit met NEGEN kleine kinderen of blijven we lekker thuis? De keuze was snel gemaakt. We hebben de ruimte, mama is niet stressbestendig, dus we doen het thuis. Maar dan wel een thema-feestje. Ik hoef niet te vertellen dat mevrouw voor het Elsa thema koos. “je weet wel mama, die met al dat blauw en ijs en zo” Voor een prikkie scoorde ik ijsblauwe tule rokjes op het internet, dat leek me leuker dan een zak snoep mee naar huis. Helaas voor de twee jongens die ook uitgenodigd waren. Gelukkig word je overal bedolven onder Frozen bordjes-slingers-kinderchampagne-bekertjes-merchandise dus dat was het werk niet. Tess had zelf nog een Elsa-jurk, appeltje eitje.

 

Kinderfeestje, eerste keer, blog, MAMA to the max, kinderen, mama, papa

 

Op elk feestje willen de kinderen ook graag iets te doen hebben, dat voorkomt dat je er een of twee in de gordijnen hebt hangen. Plan A was cadeautjes uitpakken, cake eten, kroontje versieren, schminken, frietjes, huis. Plan B was Bart die ballonnen omtovert in honden of zwaarden. En in het allerslechste geval had ik zelfs een plan C. Daarvoor had ik een kleine vijftig elsa kleurplaten uitgeprint. Just in case

“BUITEN SPELEN”

Wat blijkt nu? Kinderen doen lekker wat kinderen willen. Ik had het kunnen weten! Na de cake en cadeautjes riepen ze in koor “BUITEN SPELEN” en weg waren ze. Ik rende ze nog hoopvol achterna met een zak vol met tule rokjes maar slechts één meisje zag dat wel zitten (achteraf bleek dat ze het rokje vier dagen lang aan heeft gehouden), de rest van de rokjes hebben het daglicht nog steeds niet gezien. Af en toe kwam er eentje puffend voor wat drinken naar binnen en een enkeling wilde wel een minuut of vijf knutselen, maar verder heb ik nauwelijks iets hoeven doen. Ik ben buiten op een stoel gaan zitten en heb er enorm van genoten! Na de frietjes hebben we een paar kinderhits op de televisie afgedraaid en de kinderen gingen uit hun plaat! Geen schmink, geen geknutsel, geen ballonnen en geen kleurplaten. En het was fantastisch!

 

Kinderfeestje, eerste keer, blog, MAMA to the max, kinderen, mama, papa

Kort op een rij

  1. Maak een lijstje van alles wat er in je hoofd zit. Maar dan ook van ALLES; boodschappen, ideeën, namen van kinderen. Hoe onbenullig ook, je wilt niks vergeten. Zoals de appelmoes die we 5 minuten voor het feestje nog halsoverkop moesten halen.
  2. Heb je een van de genodigden nog niet ontmoet? Plan een speeldate voor de verjaardag, dat is niet alleen fijn voor jou, voor het vriendje (en zijn/haar ouders) is het ook wel prettig om jullie even gezien te hebben.
  3. Mocht het kinderfeestje later op de dag zijn en hoeft de jarige die dag niet naar school, dan is wat afleiding best een goed idee. Voor een vijfjarige kan het héél lang duren voordat het twee uur is. Tess mocht bijvoorbeeld de slagroomtaart versieren met snoep en ze hielp mee met de kamer versieren.
  4. Biedt aan om de kinderen na het feestje thuis te brengen. Mocht het te druk worden met zoveel stuiterende kinderen of zijn de kinderen gewoon klaar, dan breng je iedereen op tijd naar huis en hoef je niet thuis te wachten op ouders die door omstandigheden de kinderen te laat op komen halen. Zal je net zien dat de grootste druktemaker als allerlaatste wordt opgehaald.
  5. Laat het los, laat het gaan. Kinderen geven zelf wel aan wat ze graag wel of niet willen. Ze kunnen zich heel goed zelf amuseren, vooral wanneer ze met een aantal bij elkaar zijn. Bijt je niet vast in een planning en baal vooral niet van het kapitaal aan schmink, ballonnen, rokjes en knutselmateriaal waar niemand naar heeft gekeken. Volgend jaar nieuwe kansen!
  6. Schrijf van te voren al eventuele cadeauwensen op. Ouders gaan zeker weten vragen wat ze mogen kopen geven en je wilt dan wel een zinnig antwoord kunnen.
  7. Vergeet de camera niet voor een leuke groepsfoto!

 

 

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Mandy

In het kort; Mandy, 35 jaar, 15 jaar samen met Bart en moeder van drie; meisje Tess van zes en een setje jongens, Mats & Raf van vier jaar oud. Met dit gezelschap woon ik in het zonnige zuiden des Lands bovenop een berg. Tijdens mijn laatste zwangerschap maakte ik noodgedwongen een carrière-switch van parttime apothekersassistente naar fulltime thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd kruip ik graag achter de naaimachine om mijn creativiteit los te laten. Behalve chaotisch ben ik o.a. huishoudmanager, chauffeur, kinder-haarstyliste en anti-sport.

3 Reacties op “
7 tips voor een kinderfeestje thuis

  1. Leuk geschreven. Ik kan het mij nog niet indenken maar goed het duurt dan ook nog 3,5jaar? toch alvast handig om te lezen en misschien dat ik alvast een pinterestbord ga maken met leuke ideeën. Groetjes helen

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!