Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

4x feestdagen vieren met je kinderen als gescheiden moeder


24 december 2015


<

Iets meer dan drie jaar geleden ben ik gescheiden van de vader van mijn kindjes. Het ging niet meer, de liefde was over. Aangezien we getrouwd waren, hebben we gekozen de scheiding op een zo fijn mogelijke manier te laten verlopen, via een mediator. Daar gingen we onder andere een ouderschapsplan vaststellen. En dan komen er opeens situaties voorbij die je per detail kan laten vastleggen. Situaties waar je van te voren niet bij nadenkt dat die wel eens heel lastig zouden kunnen worden, waaronder de feestdagen. Want hoe weet je nou hoe de feestdagen gaan verlopen? Op welke dag vallen ze en is dit te combineren met mijn werk? Punten om even goed over na te denken voordat je ze officieel vastlegt.

Mijn ex en ik hadden niet het gevoel dat we alles tot in de puntjes moesten uitwerken, maar gewoon duidelijk en overzichtelijk. Bovendien vraag ik me af wanneer ik voor het laatst het ouderschapsplan heb ingekeken omwille van onze gemaakte afspraken. Ik ben blij dat onze communicatie goed verloopt en wanneer er een aanpassing moet komen, wij dit mondeling kunnen afspreken.

Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ben je pas gescheiden of uit elkaar en heb je lang getwijfeld over hoe je het beste de feestdagen kan aanpakken met je kinderen? Dan heb ik misschien wel wat bruikbare tips voor jou! Ik sprak namelijk met vier lieve moeders over hoe zij het hebben geregeld. Het zijn elk totaal verschillende vrouwen die een kijkje in hun privéleven geven. Hoe doen zij het? Alleen, of juist met een samengesteld gezin?

Lisanne (26) is moeder van de 4-jarige Nayemi. Twee jaar geleden vlak voor Kerst heeft ze samen met de vader van haar dochter besloten uit elkaar te gaan. Lisanne is inmiddels weer heel erg gelukkig met haar nieuwe liefde.

gescheiden ouders

Lisanne: “Iedere situatie is verschillend en ik communiceer beter met mijn ex zijn vriendin, dan met mijn ex zelf. Dat is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde, maar het werkt hier stukken beter. Het belangrijkst is voor ogen te houden wat het kind leuk vindt en wat goed is. Wij spreken kort van te voren af wat het beste uitkomt voor dat moment. Als er geen communicatie is, dan moet je het vast laten leggen op papier. Denk áltijd in het belang van het kind.”

 

Josien (36) woont sinds 2,5 jaar samen met haar dochters Cheyenne (12), Chanelle (8) en Cheryssa (6). Helaas ging de scheiding tussen vader en moeder niet zonder slag of stoot. Het contact liep zo moeizaam dat er inmiddels 1,5 jaar geen contact meer is met de vader.

Gescheiden ouders

Josien: “In het eerste jaar zagen ze hun vader nog af en toe. Nu zijn de kinderen de Kerstdagen bij mij, net als alle overige dagen. Cadeaus waren altijd een issue. Mijn ex kocht veel cadeaus en daar viel helaas niet over te praten. Ik moest dat accepteren. Het zoeken van verhoudingen viel niet mee.” Josien geeft ouders als tip mee: “Het belangrijkste is om je eigen ego aan de kant te zetten. Laat je niet beïnvloeden door eventuele strijd. Het enige wat belangrijk is, is denken voor de kinderen. Ook al handelt de andere partij niet zoals jij dat zou doen, zorg ervoor dat jij jezelf altijd in de spiegel kan blijven aankijken, hoe moeilijk ook.”

 

Sanne (28) is moeder van Sem (7) en 30 weken in verwachting van haar tweede kindje. Inmiddels is ze dolgelukkig met haar nieuwe partner, nadat ze 5 jaar geleden van haar ex is gescheiden.

Gescheiden ouders

Sanne: “Het fijne aan de kerstdagen vind ik is dat er twee zijn. Zo kan mijn zoon bij iedere ouder Kerst vieren. Er zijn nooit problemen geweest betreft afspraken. Mijn huidige partner heeft ook zelf 3 kinderen met zijn ex. Gelukkig hebben we het tot nu toe alle jaren samen kunnen vieren zodat iedereen er tevreden over was. Mijn tip is misschien standaard, maar wel belangrijk: denk eerst aan je eigen kind en de problemen moet niet het probleem van het kind zijn. Probeer er samen op een volwassen mogelijke manier mee om te gaan. Als het nodig is leg het dan vast op papier.”

 

Petra (50) is moeder van Laura (23), Jesse (20) en Maaike (16). Ook heeft ze 2 “reserve-kinderen” van haar huidige partner. In 2004 is ze gescheiden van de vader van haar kinderen. In 2006 is ze hertrouwd en erg gelukkig.

Gescheiden ouders

Petra: “De Kerstdagen verlopen bij ons net als andere (feest-)dagen soepel. Altijd is er overleg over wie wanneer de kinderen heeft. Eén Kerstdag bij mij en de andere bij papa. Oud & Nieuw gaat om en om. Ook over de cadeautjes lichten we elkaar in zodat ze niets dubbel krijgen. Onze ervaring is wanneer je op tijd met elkaar overlegt en de agenda’s naast elkaar legt, dat er geen gedoe ontstaat en dat het voor de kids ook duidelijk is. Bij mij staat het belang van de kinderen altijd bovenaan.”

 

De conclusie die ik uit de vier verhalen haal is toch wel dat iedereen het belangrijk vindt dat de kinderen voorop staan en dat dus ook hun belang áltijd bovenaan staat! Heb jij nog tips voor ouders die Kerst- of andere feestdagen moeten delen, maar staan ze er niet tussen? Deel ze vooral met ons!

Geniet allemaal van deze warme dagen, waar ik elk jaar weer naar uitkijk en alvast proost op het nieuwe jaar!

 

Liefs, Marijke

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!