Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Thuiswerken, ideaal of toch niet?


13 juli 2016


mamatothemax; Mama to the max; tips voor moeders; mamablog; thuiswerken; Patricia Panasri; moeder in het buitenland
A

Al sinds het moment dat ik serieus aan kinderen dacht vond ik de gedachte om buiten de deur te werken verschrikkelijk en ontstond het verlangen naar thuiswerken. Naast de hoge kosten van kinderopvang moest ik er niet aan denken om mijn kinderen achter te laten en kleine ontwikkelingen te moet missen. Maar hoe is dat verandert sinds ik moeder ben geworden?

 

mamatothemax; Mama to the max; tips voor moeders; mamablog; thuiswerken; Patricia Panasri; moeder in het buitenland

 

Ik vond het heerlijk om de eerste 2,5 jaar fulltime thuis te zijn bij onze dochter. Ik heb me geen moment verveeld en met onze eigen vrijwilligersorganisatie, had ik genoeg andere dingen om handen. Maar toen tijdens de zwangerschap van de tweede de mogelijkheid voorbij kwam om weer voor een Nederlands bedrijf aan de slag te gaan, werd ik meteen enthousiast. Na een aantal jaar ben ik weer als interieurarchitect aan de slag kunnen gaan, vanuit thuis, in Thailand. Thuiswerken is voor mij een perfecte oplossing, ik kan voor de kinderen zorgen èn voor inkomsten tegelijk.

 

Maar het is wel altijd zo perfect? Een paar tips om het thuiswerken zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

  1. Planning

Doe hier vooral niet aan. Met een baby en een peuter is het moeilijk plannen. Ik merkte hoe meer ik plande, hoe meer ik het gevoel had dat alles in de soep liep. Natuurlijk maak ik to-do lijstjes en heb ik deadlines, maar ik stel me flexibel op. Voor mij staat moeder zijn op nummer 1 en het werk komt op nummer 2. Ik probeer dus zo efficient mogelijk te werken, maar als een van mijn kinderen mij nodig heeft dan gaat dat voor. Zo kan een planning ineens helemaal mis gaan. Ik werd daar alleen maar meer gestresst van. Nu probeer ik de (middag) dutjes zo effectief mogelijk te benutten en verder laat ik het plannen zo veel mogelijk los.

 

mamatothemax; Mama to the max; tips voor moeders; mamablog; thuiswerken; Patricia Panasri; moeder in het buitenland

  1. Opvang of oppas

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig maar je bent toch echt het meest productief als je geconcentreerd kunt werken. Als ik een strakke deadline heb, dan schakel ik mijn schoonmoeder in of ik laat onze peuter een extra dagje naar pre-school gaan (bedankt flexibele tijden op Thaise scholen!). Dit komt niet heel vaak voor, maar als ik echt even omhoog zit dan kan ik de hulp goed gebruiken. Meestal is dit maar voor 2 uurtjes zodat ik even veel werk kan verzetten in een korte tijd. Het geeft ook zo veel rust in je hoofd als je even niet achter je peuter aan hoeft te lopen. Onze zoon van 7 maanden blijft dan wel thuis want gelukkig slaapt hij nog veel overdag en hij kan nog niet zeurend aan mijn bureau staan 😉

 

Mom with her 2 years old child cooking holiday pie in the kitche

 

  1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is altijd het halve werk en dat geldt zeker voor de thuiswerkende moeder. Zo zorg ik dat ik één keer per week alvast wat dingen voorbereid voor het avondeten van die week en kook ik vaak dubbele hoeveelheden zodat ik altijd iets in de vriezer heb liggen. Niks is zo vervelend als druk aan het werk zijn en de wijzers op de klok half 6 aangeven terwijl je nog niks aan het eten hebt gedaan. Vaak zorg ik dat ik de avond ervoor of ’s ochtends al de nodige voorbereidingen getroffen heb, of dat nu een maaltijd uit de vriezer halen is of alvast dingen snijden. Dan hoef je er de rest van de dag ook niet meer aan te denken en dat geeft weer meer rust zodat je die energie in je werk kunt steken (of in je kinderen achterna zitten 😉 )

 

mamatothemax; Mama to the max; tips voor moeders; mamablog; thuiswerken; Patricia Panasri; moeder in het buitenland

 

 

  1. Activiteiten

Als je net lekker aan het werken bent wil je geen zeurend peuter of kleuter aan je bureau, dus zorg voor voldoende activiteiten voor de kids. Ik ben persoonlijk geen voorstander van de televisie of iPad aanzetten dus ik zorg vaak dat ik knutselspullen, Duplo of andere dingen klaar heb liggen. Het wil ook wel helpen om af en toe speelgoed weg te leggen en dan op drukke dagen weer tevoorschijn halen. Kind blij, mama blij! En mocht echt niks lukken, dan is de televisie of iPad echt een laatste redmiddel.

 

Ze kan nogal druk zijn en een beetje katterig, maar ik vind het heerlijk als ze thuis is

 

  1. Geniet

Thuiswerken is soms een uitdaging en er zijn dagen dat alles in het honderd loopt, maar vergeet vooral niet te genieten. Ik ben ontzettend blij dat ik thuis kan werken en er dus voor mijn kinderen kan zijn. Als een van de twee ziek is of een huildag heeft dan kan ik ze alle knuffels en kusjes geven die ze willen. Onze dochter van 3 jaar gaat sinds dit jaar 2 tot 3 dagen naar de pre-school en dat vind ik voldoende. Ze kan nogal druk zijn en een beetje katterig, maar ik vind het heerlijk als ze thuis is. Eerlijk gezegd was het in het begin wel een hele zoektocht om de balans te vinden met een pasgeboren babytje en een peuter, maar nu zou ik niets anders willen. Ik geniet er zo van om gezellig samen te lunchen, even een kopje thee te drinken, gewoon tussendoor lekker kletspraatjes hebben of een giechelend baby naast je bureau.

 

mamatothemax; Mama to the max; tips voor moeders; mamablog; thuiswerken; Patricia Panasri; moeder in het buitenland

Ik ben van mening dat iedereen helemaal zelf moet bepalen waar je je het beste bij voelt. De ene moeder vindt het heerlijk om weer op de werkvloer te staan terwijl de andere moeder het heerlijk vindt om thuis te blijven voor de kinderen. En dat is prima!

Wat vinden jullie? Werken jullie het liefst buiten de deur, thuis of ben je thuisblijfmoeder?

Vertel het ons in de comments!

Fashion_English11_300x250

Patricia

Mijn naam is Patricia (30) en samen met mijn man Jack (35) en onze dochter Luna (3) en zoon (5 maanden) woon ik in Thailand. In 2009 ging ik nietsvermoedend backpacken door Zuidoost Azië. Totaal onverwachts werd ik tot over mijn oren verliefd. Begin 2012 ben ik definitief naar Thailand verhuisd. Samen runnen wij nu de vrijwilligerswerkorganisatie voor Engelse lessen op lokale scholen (www.isan-survivor.org). Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop begonnen waar ik gehaakte babykamer accessoires verkoop van 100% Thais katoen (nurtureplaylove.etsy.com).

2 Reacties op “
Thuiswerken, ideaal of toch niet?

  1. Ik werk ook vanuit huis en dat bevalt me ook goed. Ik schrijf SEO teksten en vertalingen en dit gaat ook goed met een driejarige dochter die om mee heen wandelt en speelt. Daarbij heb ik ook deadlines, maar probeer ik ook alles zo flexibel mogelijk in te delen en niet teveel te plannen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!